Türkiye'nin bazı tatil beldelerindeki restoranlar, turizm sezonunun en yoğun olduğu dönmede boş kaldı. Bunun nedeni, birçok vatandaşın kendi ülkelerinin dünyaca ünlü tatil beldelerinden birinde kalıp yemek yemekten daha ucuz bulduğu Yunanistan’a akın etmesi.
Fiyatlara öfkelenen vatandaşlar sosyal medyada Bodrum'da beş kişilik yiyecek ve içecek için 640 dolar ve Çeşme'de beş top dondurma için 30 dolarlık fişleri paylaşıyor. Bu sırada sadece birkaç kilometre ötedeki Yunan adalarında bulunan Türkler, kendi ülkelerindeki fiyatlardan çok daha azını ödemekle övünüyorlar.
‘Fiyatları yükseltmek için enflasyonu bahane ettiler’
Yunanistan'ı düzenli olarak ziyaret eden emekli Türk bankacı Murat Yavuz, “Burada hizmet ve ürün kalitesinin yanı sıra fiyatlar arasında da büyük fark var. Türkiye’deki restoranlar fiyatları yükseltmek için enflasyonu bahane olarak kullandılar” dedi. Restoran ve otel fiyatları haziran ayında bir önceki yıla göre ortalama %91arttı. Sektör, merkez bankasının artan fiyatlarla mücadelesinde özellikle endişe kaynağı olarak vurguladığı hizmet ekonomisinin üçte birini oluşturuyor. Bu göç, uzun süredir rakip olan iki ülke arasındaki gerilimi azaltmaya yönelik diplomatik çabaların (kapıda vize uygulaması) artmasıyla desteklendi. Yunanistan'ın adalarına akın edenler sadece Türkler değil. Dünyanın dört bir yanından turistler o kadar çok sayıda adaya akın ediyor ki, ülke şimdi yolcu gemilerine kısıtlamalar getirmeyi düşünüyor.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği yöneticisi Kıvanç Meriç Euronews'e verdiği röportajda Türk lirasının aşırı değerlenmesine atıfta bulunarak “Fiyat avantajımızı kaybettik” dedi. Meriç, 2023'te 40 bin kişinin gittiği Yunan adası Samos'a bu yıl 150 bin kadar Türk'ün gitmesini beklediğini söyledi.
Döviz 2021'den beri yüksek
Liranın yabancı para birimleri karşısındaki değerinin bir ölçüsü olan reel efektif döviz kuru 2021 sonlarından bu yana en yüksek seviyesinde. Ülke genelindeki lokantalar, müşteriler arasında alım gücünün erozyona uğradığını görüyor.
128 şubeli Big Chefs’in Yönetim Kurulu Başkanı Gamze Cizreli, “Üst segment bize kayıyor. Ancak kişi başına harcamada bir düşüş gözlemliyoruz” diyerek genel müşteri sayılarının arttığını söyledi. Şirketin bu düşüşle başa çıkmak için kendi elektriğini üretmek de dahil olmak üzere maliyetleri düşürdüğünü de sözlerine ekledi.
'Hepimiz daha da fakirleşiyoruz'
İstanbul'daki lüks Sunset Grill & Bar'ın kurucusu Barış Tansever, “Faiz oranları %50 ve enflasyon %70'in üzerindeyken insanlar şokta” diyor ve işlerin geçen yıla göre yaklaşık dörtte bir oranında azaldığını söylüyor. Tansever, 1994 yılında restoranını açtığında çekmeyi hedeflediği beyaz yakalı kitle için fiyatların artık ulaşılamaz olduğunu söyleyerek “Hepimiz daha da fakirleşiyoruz” dedi.