22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.07.2023 09:34 | Son Güncelleme: 30.07.2023 14:20

Bolivya, Çin yuanı ve Rus rublesi ile doların küresel hakimiyetine meydan okuyor

Latin Amerika'da alternatif para birimlerine destek artarken Bolivya hükümeti dış ticarette ABD dolarına olan bağımlılığı azaltmaya kararlı. Ülke dolar yerine Rus rublesi ve Çin yuanına yöneliyor
Bolivya, Çin yuanı ve Rus rublesi ile doların küresel hakimiyetine meydan okuyor

Bolivya'nın Ekonomi Bakanı Marcelo Montenegro Perşembe günü La Paz'da düzenlediği basın toplantısında ülkesinin uluslararası ticaret düzeyinde, dış ticarette yuan kullanımında aşamalı bir artış yaratan bir model izlediklerini söyledi.

Dolar sıkıntısı çekiyor

Reuters'ın haberine göre Bolivya, önemli bir ulusal ihracatı olan doğal gaz üretimindeki düşüşün de etkisiyle aylardır ciddi dolar sıkıntısıyla karşı karşıya. Net döviz rezervleri 2014 yılındaki 15 milyar dolarlık zirve noktasından yaklaşık 4 milyar dolara düşerek devlet maliyesini baskı altına aldı ve Bolivya'nın uzun süredir savunduğu dolar ile para birimi sabitlemesini tehdit etti.

Montenegro "Çin dünyanın en büyük ihracatçısı haline geldi. Peki büyük bir ihracatçı ürettiği her şeyi hangi para birimiyle almak ister? Dolar cinsinden değil, kendi para birimi cinsinden" dedi.

Yuan ve rubleye geçiş

Banka yetkilileri, Bolivya devlet bankası Banco Union aracılığıyla ithalatçı ve ihracatçıların Şubat ayından bu yana yuan ve Mart ayından bu yana da Rus rublesi ile ticaret yapabildiğini söyledi. Montenegro, 278 milyon Çin yuanı (38,7 milyon dolar) değerindeki finansal işlemlerin Mayıs-Temmuz döneminde Bolivya'nın dış ticaretinin yüzde 10'unu oluşturduğunu söyledi.

Rusya'nın Bolivya Büyükelçisi Mikhail Ledenev, Banco Union ve Rus Gazprombank arasındaki işlemlerin, Batılı ülkelerin 2022'den bu yana Moskova'ya uyguladığı ekonomik yaptırımlara rağmen "Rus şirketlerinin piyasadaki çalışmalarını" kolaylaştırdığını söyledi.

Bolivya'nın lityum kaynaklarına yatırım

Çin ve Rusya, elektrikli araç bataryalarının yapımında kullanılan metale yönelik artan talebi karşılamak üzere Bolivya'nın devasa ancak büyük ölçüde kullanılmayan lityum kaynaklarını geliştirmek için yatırımlarını hızlandırıyor.

Montenegro, bu yılın başlarında iki Çinli ve bir Rus firmayla üç lityum anlaşması imzalandığını ve toplam 2,8 milyar dolarlık yatırım taahhüdünde bulunulduğunu ve bu yatırımın kısmen yuan cinsinden yapılabileceğini söyledi.

Bakan, Çin para biriminin hükümetin Pekin'den aldığı borçları ödemek ve Latin Amerika ülkeleri arasındaki ticari entegrasyonu geliştirmek için de kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

Brezilya ve Arjantin de yuan ile ticaret yapmayı kolaylaştırdı.