Son dönemde, iklim krizi ve etkilerinin giderek büyümesiyle, şirketler sadece kar oranları, mali tablolarıyla değil, sürdürülebilirlik raporlarıyla da gündeme gelmeye başladı. Öyle ki, bu raporlarla dünyaya, çevreye, çalışanlarına karşı nasıl sorumluluklar üstlendiklerini ortaya koyuyorlar. Boyner Grup da bu amaçla her yıl sürdürülebilirlik çalışmalarını paylaşan firmalardan biri. Ve 6 Ekim’de düzenlediği bir basın toplantısıyla, yayınladığı 2024 Sürdürülebilirlik Raporu’nu tanıttı.
5 ana eksende sürdürülebilirlik
Toplantının açılış konuşmasını yapan Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner, “Dünya iklim krizi, eşitsizlikler ve teknolojik dönüşümle büyük bir değişimden geçerken geleceği düşünerek hareket etmek zorundayız. Bu yüzden sürdürülebilirliği çevresel yatırımların ötesinde insan odaklı, cinsiyet eşitliği, kapsayıcılık ve fırsat adaletini de içine alan bütüncül bir yaklaşımla ele alıyoruz. Eşitliğin olmadığı yerde sürdürülebilirlikten söz edemeyiz” şeklinde konuştu ve ekledi: “İşimize, dünyaya, çalışanlarımıza, paydaşlarımıza ve geleceğe duyduğumuz sorumlulukla hareket ediyoruz. Ve bu beş ana eksen etrafında sürülebilir programlarımızı, iş modellerimizi uyguluyoruz. Başka bir ifadeyle, doğaya karşı olumsuz etkileri azaltmak, döngüsel ekonomi uygulamalarını işimizin kalbine yerleştirmek, çalışanlarımız için kapsayıcı, eşitlikçi bir kültür inşa etmek ve teknolojiyi sürdürülebilir çözüm üretmenin bir aracı olarak kullanmak, odaklandığımız konular. Şeffaf ve etik yönetimden döngüsel ekonomiye, kapsayıcı bir kurum kültüründen teknolojiye kadar attığımız her adım aslında sürdürülebilirlik vizyonumuzun bir parçası.”
2 bin konutun elektriğine eşdeğer tasarruf
Boyner’den sözü alan Boyner Grup Mali İşler ve Sürdürülebilirlik Başkan Yardımcısı Özgür Tokgöz Altun, başarının artık geleceğe bırakılan ayak izinde ölçüldüğünü söyleyerek, bu beş ana eksen çerçevesinde yaptıkları çalışmaları verilerle açıkladı: “Son 3 yılda, ağırlıklı enerji ve emisyon yönetimi projeleriyle, yaklaşık 44 milyon TL çevresel yatırım yaptık. Akıllı enerji yönetimi ve teknolojiyle, 2024 yılında Grup genelinde 3.1 milyon kWh tasarruf sağladık. Bu miktar yıllık ortalama 2 bin konutun elektriğine eşdeğer. Altınyıldız Tekstil’de ise, kullandığımız elektriğin tamamını I-REC sertifikalı yeşil elektrikle karşıladık. Böylelikle, yaklaşık 4 bin 800 aracın yıllık emisyonuna eşdeğer, 11 bin ton karbondioksit emisyonunu engelledik.”
5 bin 500 ağacın kesilmesi önlendi
Öte yandan, döngüsel ekonomi için çok elverişli bir sektör olduklarını unutmadıklarını belirten Altun, Nivo işbirliğiyle 2021’den bu yana 1.6 milyon ürünü yenileyerek ekonomiye geri kazandırdıklarını anlattı: “Bu sayede 16 bin ton karbon emisyonunu engelledik. Ve 23 milyon kişinin bir yıllık içme suyuna eşdeğer 12.8 milyon ton su tasarrufu sağladık. Aynı yaklaşım aslında lojistik tarafımızda da uygulandı. Çoklu taşıma kasalarına geçişle yılda yaklaşık 300 bin karton kutunun kullanımını önledik. Yani 5 bin 500 ağacın kesilmesini engelledik.”
Hedef yüzde 100 yeşil elektrik
Altun, sadece yapılanların değil, ayakları yere basan hedefler koyarak planlı ilerlemenin öneminin de altını çizdi : “Toplam elektrik tüketiminin yüzde 51’ini yeşil elektrikten karşılıyoruz. Fakat hedefimiz yıl sonuna kadar bu oranı yüzde 100’e çıkarmak. Grubun Kırıkkale’de devreye almak üzere olduğu 3.066 kWp’lik Güneş Enerjisi Santrali tamamlandığında ise önemli ölçüde yeni mağaza ve merkez ofisin enerji ihtiyacının yüzde 85’inin yenilenebilir kaynaklardan sağlayabileceğiz.”
Projelere devam
Teknoloji ve inovasyonun, bu hedeflerin gerçekleşmesinde ve sürdürülebilirlik çalışmalarında çok önemli bir yerde durduğunu vurgulayan Altun konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Sadece 2024 yılında Ar-Ge yatırımlarımız 392 milyon TL’ye ulaştı ve Boyner Ar-Ge merkezimizde 15 yeni proje hayata geçirdik. Ayrıca tedarik zincirimizde sürdürülebilirlik kriterlerini güçlendirmek için de denetimler gerçekleştiriyoruz. Attığımız tüm bu adımlarla geleceğe bırakacağımız mirasın yalnızca Boyner Grup için değil, tüm ekosistem için kalıcı ve ölçülebilir bir değer yaratmasını hedefliyoruz.”
Yönetim kurulunun yüzde 68’i kadın
Altun’un ardından söz alan, Boyner Grup İcra Kurulu Üyesi ve Strateji & İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Elif Ateşok Şatıroğlu ise, sürdürülebilirliğin yalnız karbon ayak izi gibi çevresel etkilerle ilgili olmadığını, topluma katkıyla da ölçüldüğünü söyledi. Altun, eşitlik olmadan sürdürülebilirlikten bahsedemeyeceğimizi vurgulayarak, Boyner Grup’un toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik yaptığı çalışmaları anlattı: “Boyner Grup'ta yönetim kurulunun yüzde 68’ini kadınlar oluşturuyor. İcra kurulumuzun yüzde 50’si kadın. Toplam kadın çalışan oranımız ise yüzde 46. Bu oranlar, toplumsal cinsiyet eşitliğini kurum kültürümüze entegre ettiğimizin en somut göstergesi. Geçen yıl başladığımız She Lab – Genç Kadınlar için Sürdürülebilirlik Laboratuvarı projemiz de kısa sürede önemli bir yol kat etti. Üniversite 3 ve 4. sınıf öğrencisi kızlar, sürdürülebilirlik alanında bizim mentorluğumuzda liderlik projeleri geliştirdiler. 120’den fazla genç kadın mezun oldu, yeni dönem için ise 1000’in üzerinde başvuru aldık.”
Şatıroğlu, KAGİDER ile birlikte yürütülen İyi İşler Programı’na da değindi: “200’den fazla kadın girişimci mezun ettik, binlerce kişiye istihdam sağladık. ‘Seninle Tamam’ projemizle geçen yıl yaklaşık 100 kadını yeniden iş hayatına kazandırdık. Önümüzdeki üç yıl içinde 5 binden fazla kadını esnek çalışma modelleriyle iş gücüne katmayı hedefliyoruz.”