25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.04.2022 14:34 | Son Güncelleme: 19.04.2022 14:47

BTK’dan otomobilde akıllı hizmetlere izin çıktı

BTK bağlantılı araçlarda katma değerli servislerin (veri) kullanımında yeni düzenlemeye gitti. Değişiklikle Türkiye’de otomobil modelleri daha akıllı hale gelecek
BTK’dan otomobilde akıllı hizmetlere izin çıktı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) otomotiv sektörü ve tüketicilerin uzun süredir müjdeyi verdi. 2018 yılından bu yana milli güvenlik ve kamu düzenine ilişkin gerekçelerle bağlantılı otomobillerde katma değerli servislerin kullanılmasına izin vermeyen BTK, düzenlemede değişikliğe gitti.

Yeni dönemde otomobil sahipleri, bağlantılı sürüş, uzaktan erişim, gerçek zamanlı trafik bilgisi, üç boyutlu görüntü, uzaktan erişim gibi akıllı hizmetleri kullanabilecek. Veri hizmetinin açılması için otomotiv markalarının BTK’ya başvurması gerekecek. BTK testler sonucunda mevzuattaki şartları sağlayan araçlara gerekli izni verecek. Markaların katma değerli servisleri kullanıma sunabilmesi için Türkiye’de faaliyet gösteren internet servis sağlayıcısı ile anlaşması gerekiyor. Sunucuların erişim açma ve kapatma kontrolü ise BTK’da olacak.

Elektrikliler için önemli karar

Türkiye’de Avrupa ile eş zamanlı olarak 1 Nisan 2018’den itibaren üretilen ve ilk defa tip onayı alan tüm yeni otomobillerde ‘eCall’ sisteminin kullanılması zorunlu hale gelmişti. ‘Emergency Call’ sistemi aracın içine yerleştirilen sim kartı ile olası trafik kazası halinde otomatik olarak 112 acil servisin aranması sağlanıyor. Sistemin bir başka özelliği de otomobilin akıllı hizmetlerini devreye alması. Ancak BTK milli güvenlik sebebiyle eCall’da yerli sim kart ve sunucu yer almasına karar verdi. Yerli sim takılsa bile sadece 112 aranabiliyor, katma değerli servislere izin verilmiyordu.

Sürüş güvenliği artacak

Bu yüzden BMW, Mercedes-Benz, Audi, Volkswagen başta olmak üzere birçok marka yeni modellerini Türkiye’ye getiremiyordu. Özellikle de bu sorun bağlantılı elektrik araçlarda daha fazla yaşanıyordu. Örneğin VW, elektrikli ID Ailesi’ni satışa sunmak için BTK’nın bu kararını bekliyordu. BTK’nın attığı bu adımla tüketicilerin hem hayatı kolaylaşacak hem de sürüş güvenliği artacak. Bu yılın sonu, 2023’ün başından itibaren otomobiller daha da akıllanmış olacak.