29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.11.2022 13:07 | Son Güncelleme: 09.11.2022 13:07

Bugüne kadar keşfedilen en eksiksiz T. Rex kafatası açık artırmada 20 milyon dolara satılabilir

Geçen yıl Stan adlı bir T. Rex'in 31.8 milyon dolara satılmasıyla rekor fosil satışı elde edildi. Bu yıl ise şimdiye kadar keşfedilen en iyi ve en eksiksiz kafataslarından biri olan devasa bir T. Rex kafatasının 20 milyon dolara kadar satılabileceği tahmin ediliyor
Müzayede evi Sotheby's / www.sothebys.com
Müzayede evi Sotheby's / www.sothebys.com

Şimdiye kadar keşfedilen en iyi ve en eksiksiz kafataslarından biri olan devasa bir T. Rex kafatasının, önümüzdeki ay yapılacak açık artırmada 20 milyon dolara kadar satılabileceği tahmin ediliyor. Antik örneklerin satışıyla ilgili tartışmalara rağmen dinozor kemikleri piyasası sıcaklığını koruyor. Müzayede evi Sotheby's'e göre 76 milyon yaşında olduğuna inanılan Maximus lakaplı kafatası yaklaşık 1.80 boyunda ve 200 kilodan daha ağır.

"Olağanüstü durumda"

Sotheby's, kafatasının olağanüstü durumda olduğunu, diş taşıyan tüm çene unsurlarının yanı sıra kafatasının her iki yanındaki dış kemiklerin çoğunun korunduğunu ve bunun türünün bir örneği için son derece nadir olduğunu söyledi.

Tahrip olmayan tek parçası kafatası

Sotheby's kafatasının Güney Carolina'daki Hell Creek Formasyonu'nun bir bölümünü oluşturan ve dünyanın herhangi bir yerinden daha fazla T. Rex fosili bulunan özel araziden çıkarıldığını söyledi. Sotheby's, Maximus'un kafatasının keşfedildiği kazı alanının milyonlarca yıl boyunca yıprandığını ve kafatasının iskeletin erozyonla tahrip olmamış tek parçası olduğunu söyledi. Sotheby's kafatasının 9 Aralık'ta rezervsiz olarak satışa sunulacağını ve muhtemelen açık artırmada satılan en değerli fosillerden biri olacağını söyledi.

Satılan en pahalı dinozor fosili rekoru 

Müzayedede satılan en pahalı dinozor fosili rekoru 31.8 milyon dolarla geçen yıl Christie's müzayedesinde Hell Creek Formasyonu'ndan Stan adlı bir başka T. Rex örneğinin satılmasıyla kırıldı. Mayıs ayında Abu Dabi, Stan'in 2025'in sonlarında tamamlanması planlanan yeni bir ulusal doğa tarihi müzesinin yıldızı olacağını duyurdu ancak fosilin kime ait olduğu hala belirsiz.

Açık artırmayla ilk dinozor fosili 1997'de satıldı

Açık artırmada satılan ilk dinozor olan Sue adlı T. Rex'in 1997 yılında 8,36 milyon dolara alıcı bulmasından bu yana fosiller çok yüksek fiyatlara satılıyor. Jurassic Park'ın Velociraptor'u için prototip görevi gören dinozor iskeletinin Mayıs ayında 12,4 milyon dolara satılması ve 70 milyon yıllık Gorgosaurus iskeletinin Temmuz ayında 6,1 milyon dolara alıcı bulmasıyla talep özellikle son birkaç yılda arttı. Tanınmış dinozor koleksiyoncuları arasında aktör Nicolas Cage, Russell Crowe ve Leonardo DiCaprio'nun da bulunduğu söyleniyor.