29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.11.2022 18:19 | Son Güncelleme: 05.11.2022 18:32

Paul Allen’ın koleksiyonunun bu hafta müzayedede 1 milyar dolara satılması bekleniyor

65 yaşında hayatını kaybeden Paul Allen'ın sanat koleksiyonu Christie's tarafından bu hafta 9-10 Kasım’da satışa çıkarılacak. Müzayedenin 1 milyar dolar toplayarak rekor kırması bekleniyor
Paul Allen’ın koleksiyonunun bu hafta müzayedede 1 milyar dolara satılması bekleniyor

Microsoft’un kurucu ortağı Paul Allen'ın özel sanat koleksiyonunun, önümüzdeki hafta açık artırmada 1 milyar dolara satılarak rekor kırması bekleniyor. 150'den fazla başyapıttan oluşan koleksiyonda, Georges Seurat'ın Les Poseuses Ensemble (küçük versiyon) ve Paul Cézanne'ın 100 milyon dolardan fazla satılması beklenen manzara resmi La Montagne Sainte-Victoire ve Gustav Klimt'in 1903 tarihli Birch Forest adlı eseri yer alıyor.

Tüm eserleri kendi seçti

Christie's tarafından önümüzdeki hafta satışı iki gece sürecek olan koleksiyonda Botticelli, Renoir, David Hockney, Roy Lichtenstein, Francis Bacon, Lucian Freud ve JMW Turner'ın çalışmaları da yer alıyor. Allen, bazı milyarderlerin yaptığı gibi bir sanat uzmanına güvenmek yerine, 500 yıldan fazla süren tüm eserleri kişisel olarak seçti. Allen, 2016'da bazı eserleri sergilendiğinde koleksiyonu hakkında “Bir tabloya baktığınızda farklı bir ülkeye, başka birinin hayal gücüne, onu nasıl gördüklerine bakıyorsunuz” dedi.

Hayır kurumuna bağışlanacak

Christie's, satışın tarihin en büyük ve en istisnai sanat müzayedesi olmaya hazır olduğunu ve mülk kralı Harry Macklowe'un karısı Linda'dan boşanmasının ardından Mayıs ayında Macklowe koleksiyonunun satışıyla elde edilen 922 milyon doları gölgede bırakacağını söyledi. 2018 yılında 65 yaşında hayatını kaybeden Allen’ın isteğiyle elde edilen tüm gelir hayır kurumlarına bağışlanacak. 

2010 yılında, tahminen 13,5 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 37. kişisi olan Allen, bu servetin çoğunu hayır kurumlarına bırakma sözü verdi. Paul G. Allen Aile Vakfı, bölgesel sanatlara, yetersiz hizmet alan nüfusa ve çevreye odaklanarak çoğunlukla Pasifik’in kuzeybatısındaki topluluklara yatırım yapıyor.

Okyanus tutkusu

1975 yılında çocukluk arkadaşı Bill Gates ile birlikte Microsoft'u kuran Allen, yaşamı boyunca nesli tükenmekte olan türlerin korunmasına yardımcı olmak, biyobilim ve yeni teknoloji araştırmalarını finanse etmek ve okyanus tabanını keşfetmek için projeleri finanse etmek için 2.5 milyar dolardan fazla bağışta bulundu. 

Okyanuslara takıntılıydı ve 2003 yılında inşa edildiğinde dünyanın en büyük yatı olan ve açık denizlerde lüks bir yaşam sürmenin yanı sıra derin deniz keşifleri yapabilmeye imkan tanıyan kaşif sınıfı bir gemi olan Octopus'a sahip oldu. Octopus geçen yıl yaklaşık 230 milyon euro’ya satıldı. 

Allen'ın sahip olduğu ikinci süper yat Cuma günü satıldı. Son Monaco yat fuarında pazarlanan 92 metrelik Tatoosh, süper yat komisyoncusu Fraser tarafından açıklanmayan bir alıcıya satıldı. Fiyatı da gizli tutuldu. Ancak yatın liste fiyatı 90 milyon dolar olarak belirlenmişti.