05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.04.2024 10:25 | Son Güncelleme: 22.04.2024 10:36

Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrası kınamıştı: İngiltere’den Suudi yatırım hamlesi

Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da öldürülmesinin ardından Suudi Arabistan’ı ciddi bir şekilde kınayan İngiltere, Vizyon 2030 projeleri için Prens Selman ile büyük bir işbirliğine hazırlanıyor. Mayıs ayında İngiliz firmalarını Suudi yetkililere tanıtacak bir fuar gerçekleşecek
Prens Muhammed Bin Selman, 2018'de İngiltere'deki Başbakanlık Ofisi'nden ayrılırken
Prens Muhammed Bin Selman, 2018'de İngiltere'deki Başbakanlık Ofisi'nden ayrılırken

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın Vizyon 2030 projesinden yararlanmayı amaçlayan bir yatırım hamlesi başlatmasıyla birlikte İngiltere ve Suudi Arabistan önümüzdeki ay Riyad'da bir ticaret fuarı düzenleyecek. Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden’ın ofisinden yapılan açıklamada Dowden ile birlikte 300'den fazla İngiliz işletme yöneticisinden oluşan bir heyetin 14-15 Mayıs tarihlerinde Saudi Great Futures etkinliğinde buluşacağı söylendi. Bu etkinlik Prens Selman’ın Vizyon 2030’u destekleyen projelerine odaklanan Birleşik Krallık firmalarını Suudi yatırımcılara tanıtmak için bir yıl sürecek kampanyaların başlangıcı olacak.

Dowden “İki ülke güvenlik ve enerji konularında yakın işbirliği içinde çalışıyor. Vizyon 2030 gündemini besleyen yeni alanlarda bu bağlantıları güçlendirmeyi dört gözle bekliyoruz” dedi.

İlişkileri güçlendirmeye çalışıyorlar

İngiliz yetkililer son aylarda özellikle yapay zekâ konusuna odaklanarak İngiltere-Suudi ilişkilerini güçlendirmeye çalışıyor. Geçen yıl Başbakan Rishi Sunak’ın ev sahipliğinde düzenlenen küresel yapay zeka zirvesine katılmaları için Riyad’dan yetkililer ülkeye davet edildi. Mayıs ayınca gerçekleşecek olan ticaret fuarında araştırma işbirliği ve yeni teknolojilerin yanı sıra finans, yeşil teknoloji, sürdürülebilir inşaat ve kültürel projelere odaklanılacak.

Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrası İngiltere’den kınama geldi

Prens Selman’ın Vizyon 2030 projeleri, Suudi Arabistan ekonomisini petrolden uzaklaştırmak ve turizm gibi alternatif alanlara yönlendirmek için 8 yıl önce duyuruldu. Washington Post gazetesi muhabiri Cemal Kaşıkçı'nın Türkiye'deki Suudi konsolosluğunda öldürüldüğü 2017 yılında, aralarında İngiltere'nin de bulunduğu ülkelerin kınamalarına yol açmıştı.

İki ülke arasındaki ticaret büyüyor

İngiltere ile Suudi Arabistan arasındaki ticaret 2018'de 12.1 milyar sterlin iken 2022'de 16.5 milyar sterline (20.4 milyar dolar) yükseldi. Sunak, Prens Selman'ı geçen yıl İngiltere'yi ziyaret etmeye davet etti, ancak seyahat konusunda henüz anlaşmaya varılmadı. Sunak, geçtiğimiz ekim ayında Riyad’da Prens ile bir araya geldi.