27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.05.2024 09:54 | Son Güncelleme: 25.05.2024 11:17

Çin biraya yöneldi Avustralya'da şarap krizi çıktı

Avustralya üzüm bağları, Çin'de değişen alışkanlıklar ve Devlet Başkanı Şi'nin uyguladığı yüksek gümrük vergileri nedeniyle milyarlarca şişenin satılamamasının yarattığı sıkıntıyla mücadele ediyor. Öyle ki ülkenin şarap stoklarının tükenmesi yıllar sürecek
Çin biraya yöneldi Avustralya'da şarap krizi çıktı

Yaklaşık 900 olimpik yüzme havuzunu doldurmaya yetecek miktarda, çoğu kırmızı şaraptan oluşan iki milyar litre fazla şarap, üzüm hasadındaki bolluk ve Çin'de azalan şarap içme alışkanlıkları nedeniyle Avustralya'nın depolarında bekliyor.

Şarap üreticileri satılan her şişe için yaklaşık 8 peni gibi düşük bir kâr elde ettiklerini gördüler. Yeni Güney Galler'in Riverina şarap bölgesinde üzüm yetiştiren 72 yaşındaki Bruno Brombal "Son hasatta olanlara ve aldığımız fiyatlara bakarsanız, bu oldukça iç karartıcı. Kırmızı üzümleri asmalarda bıraktık. Asmaları söküp götüren insanlarımız var. Bu bir felaket oldu. Devam etmeyi göze alamıyoruz" dedi. Brombal özellikle Çin'deki tüketiciler pahalı şaraplardan uzaklaşırken satışları sürdürmek için mücadele eden yüzlerce bağ sahibinden biri.

 

Çin'in içki alışkanlıkları değişti

Depolardaki şarapların büyük çoğunluğunun kırmızı olması, Çin'de bira ve alkollü içkileri tercih eden sağlık konusunda daha bilinçli tüketicilerin etkisiyle değişen içki alışkanlıklarının bir yansıması. 130 hektarlık alanda kırmızı ve beyaz üzüm yetiştiren 38 yaşındaki Bruno Altin, sektörün eninde sonunda toparlanacağını umarak üzüm bağlarına dört elle sarılıyor. 60 yıldır ailesine ait olan üzüm bağında The Times'a yaptığı açıklamada, “İnsanların işlerin ne kadar kötü olduğunun farkında olduğunu sanmıyorum” dedi.

İngiltere'de de şarap içme oranı düştü

Sektör analistlerine göre, şu anda Avustralya'nın değer bakımından en büyük şarap ihracat pazarı olan İngiltere'de de şarap içme oranı düştü. Rabobank Avustralya'da sektör analisti olan Pia Piggott'a göre, İngilizler pandemi sırasında evde kapalı kaldıklarında şarap içmeye meyilliydi. Ancak kısıtlamalar kaldırıldıktan sonra, İngiltere'de ve diğer ülkelerde birçok kişi barlarda bira ve alkollü içkilere geri döndü. Piggot, Avustralya'nın kırmızı şarap ihracatını yeni zirvelere çıkaran şeyin, 2010'ların sonlarında artan gelirler ve yeni keşfedilen sosyal statünün etkisiyle Çin'in “kırmızı şarap takıntısı” olduğunu da sözlerine ekledi.

Covid soruşturması aralarını bozdu

Pekin ile 2015 yılında imzalanan yeni serbest ticaret anlaşmasının da yardımıyla Avustralyalı şarap üreticileri Çin şarap pazarındaki paylarını iki katına çıkararak Fransa'yı geride bıraktı ve pazar payının neredeyse yüzde 40'ına ulaştı. Her şey, Avustralya'nın Covid-19'un kökenlerine ilişkin uluslararası bir soruşturma başlatılması için bastırmasına kızan Çin Devlet Başkanı Şi'nin bir ticaret savaşı başlatmasıyla yerle bir oldu. Çin, Avustralya'dan ithal edilen ürünlere bir dizi ağır gümrük vergisi koydu ve yaklaşık bir düzine ürünün ithalatını engelledi.

Şarap stoklarının azalması yıllar sürecek

Avustralya'nın Çin'e şarap ihracatı en büyük darbeyi aldı ve en yüksek değeri olan 1.2 milyar A$'ın yaklaşık üçte birini kaybetti. Analistler Avustralya'daki şarap stoklarının azalmasının yıllar alacağını düşünüyor. Bu arada üzüm bağlarının kapladığı alan da daralıyor.