13 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.03.2023 11:04 | Son Güncelleme: 13.03.2023 12:10

Country Garden Holdings 2007'den bu yana ilk net zararını elde edeceğini açıkladı

Çin'in önde gelen emlak geliştiricisi Country Garden Holdings, durgun emlak piyasası nedeniyle 2007'den bu yana ilk net zararını açıklayacağını belirtti. Bloomberg karında korkulandan daha kötü bir düşüşe işaret eden Garden hakkındaki tahminleri yazdı
Country Garden Holdings 2007'den bu yana ilk net zararını elde edeceğini açıkladı

Çin'in en büyük emlak geliştirme şirketi Country Garden Holdings Co. en az 16 yıldır ilk net zararını kaydetmiş olabileceği uyarısında bulundu. Bu uyarıyla ise ülkedeki inşaatçıların içinde bulunduğu kötü durumun altını çizdi. 

Foshan merkezli şirket, 2022 yılında yaklaşık 5,5 milyar yuan yani 800 milyon dolar ila 7,5 milyar yuan net zarar elde edeceği konusunda önceden uyarılarda bulundu. Bu, 2007 yılında Hong Kong'da halka açılmasından bu yana ilk zararı olacak. Şirketin brüt kar marjındaki düşüşlerle birlikte, emlak projelerindeki değerin düşüşleri arttı ve net kur farkı zararları görüldü.

Emlak şirketinin Hong Kong hisseleri sabah işlemlerinde yüzde 5,5 kadar düşerek bu yılki düşüşünü yaklaşık yüzde 21'e çıkardı. Garden, sektördeki rekor düşüşün etkisi altında kaldı. Geçen yılın sonlarında sektöre yardım etmek için uygulanan kapsamlı politikaların ardından nihayet erken toparlanmalar başladı ve ocak ayında konut fiyatlarındaki 16 aylık düşüş durdu. Ülkenin tek büyük geliştiricisi olan Country Garden, alt kademe şehirlerde satış oranlarını yükseltmekte zorlanırsa bu yıl marj sıkışması riskiyle karşı karşıya kalabilir. 

Şirketin ilk iki aydaki kontratlı satışları bir önceki yılın en düşük seviyesinden yüzde 32 düştü. Ortalama satış fiyatı geçen yıl 8 bin 31 yuan iken bu dönemde metrekare başına 7 bin 356 yuan'a geriledi. İlerlemenin bir işareti olarak, geliştirici düzinelerce banka ile stratejik bir işbirliği anlaşması imzaladığını ve 300 milyar yuan'dan fazla bir kredi hattı ile desteklendiğini söyledi.