25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.03.2023 10:58 | Son Güncelleme: 13.03.2023 11:16

HSBC, 1 Sterlin'e Silicon Valley Bank UK'yi satın aldı

HSBC, ABD'de batan Silikon Vadisi Bankası'nın İngiltere kolu olan Silicon Valley Bank UK'yi, hükümetin kriz görüşmelerinin ardından 1 Sterlin'e satın aldı
HSBC, 1 Sterlin'e Silicon Valley Bank UK'yi satın aldı

Geçen hafta Cuma günü iflas eden ABD'li kredi kuruluşu Silicon Valley Bank'ın İngiltere kolu, Hükümet ve İngiltere Merkez Bankası'nın özel bir satışı kolaylaştırmak için devreye girmesinin ardından HSBC tarafından satın alındı. HSBC'i bankayı 1 Sterlin'e satın aldığını açıkladı. HSBC CEO'su Noel Quinn yaptığı açıklamada, "Bu satın alma, Birleşik Krallık'taki işimiz için mükemmel stratejik bir anlam ifade ediyor" dedi. Maliye Bakanı Jeremy Hunt bu sabah yaptığı açıklamada, anlaşma kapsamında tüm müşteri mevduatlarının korunduğunu teyit etti. 

Hunt, SVB UK müşterilerinin bugünden itibaren mevduatlarına ve bankacılık hizmetlerine normal şekilde erişebileceklerini de sözlerine ekledi. Hunt ayrıca işlemin 2009 Bankacılık Yasası'nın verdiği yetkiler kullanılarak Hazine ile istişare halinde İngiltere Merkez Bankası tarafından kolaylaştırıldığını söyledi. 

Kaliforniya merkezli ana şirket Silicon Valley Bank Cuma günü iflas etti ve varlıklarına ABD'li yetkililer tarafından el konuldu. Bankanın iflası 2008 krizinden bu yana en büyük banka iflası olarak tarihe geçti. ABD hükümeti, bankanın batmasına neden olan faktörlerin yayılabileceği korkusuyla, potansiyel bir bankacılık krizini durdurmak için harekete geçti.

"Müşterilere güven sağlayacak bir çözüm için çalıştık"

Bunun üzerine İngiltere Merkez Bankası dün geceden itibaren bankanın İngiltere'deki iştirakinin iflasına karar verdi. Bu sabah yaptığı açıklamada Hunt, "İngiltere'nin teknoloji sektörü gerçekten dünya lideri ve İngiliz ekonomisi için büyük önem taşıyor, yüz binlerce istihdamı destekliyor. Dün teknoloji sektörümüze sahip çıkacağımızı söylemiştim ve bu sözümüzü yerine getirmek ve SVB UK'nin müşterilerine güven sağlayacak bir çözüm bulmak için çalıştık. Bugün hükümet ve İngiltere Merkez Bankası, Silicon Valley Bank UK'nin özel bir satışını kolaylaştırdı. Bu, müşteri mevduatlarının korunmasını ve vergi mükelleflerinin desteği olmadan normal şekilde bankacılık yapabilmelerini sağlıyor. Bu kadar kısa sürede bir çözüme ulaşmış olmaktan memnuniyet duyuyorum" ifadelerini kullandı.  

İngiltere Merkez Bankası (BofE), Silicon Valley Bank UK'nin HSBC'ye satışının ardından tüm mevduatların güvende ve emniyette olduğunu açıkladı. BofE tarafından yapılan açıklamada, "İngiltere Merkez Bankası , İhtiyati Düzenleme Kurumu (PRA), HM Hazinesi (HMT) ve Finansal Davranış Otoritesi (FCA) ile istişare halinde, ABD'li bankanın İngiltere'deki iştiraki Silicon Valley Bank UK Limited'in ('SVBUK') HSBC UK Bank Plc'ye (HSBC) satılması kararını almıştır. HSBC, PRA ve FCA tarafından yetkilendirilmiş ve denetlenmektedir. Bu adım, SVBUK'un istikrara kavuşturulması, bankacılık hizmetlerinin devamlılığının sağlanması, Birleşik Krallık teknoloji sektöründeki aksaklıkların en aza indirilmesi ve finansal sisteme duyulan güvenin desteklenmesi amacıyla atılmıştır" ifadelerine yer verildi.