29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.03.2023 09:41 | Son Güncelleme: 14.03.2023 09:59

Credit Suisse Başkanı 1,6 milyon dolarlık priminden feragat etti

Credit Suisse Group AG Yönetim Kurulu Başkanı Axel Lehmann, bankanın 2008 finansal krizinden bu yana en kötü yıllık performansını göstermesi nedeniyle, görevdeki ilk tam yılı için alacağı 1,5 milyon İsviçre Frangı yani 1,6 milyon dolar priminden vazgeçti
Credit Suisse Başkanı 1,6 milyon dolarlık priminden feragat etti

Ocak 2022'de göreve başlayan Credit Suisse Group AG Yönetim Kurulu Başkanı Axel Lehman, ABD'li düzenleyicilerin sorgusunun ardından yayınlanan tazminat raporuna göre, genellikle yönetim kurulu üyelerinin maaşlarına ek olarak ödenen standart ücreti almayacak. Bu ücret bir tam yıl için 1,5 milyon İsviçre Frangı yani 1,6 milyon dolara denk geliyor.

Hisse olarak ödenen yüzdelik artırılacak

Lehmann'a Nisan 2022'den Nisan 2023'e kadar olan dönem için 3 milyon frank tazminat tahsis edildi ve yıllık hissedarlar toplantısında bir sonraki ödeme dönemi için 3.8 milyon franklık daha düşük bir toplam ücret almayı teklif etmeyi planlıyor. Banka ayrıca başkanın ücretinin hisse olarak ödenen kısmını yüzde 33'ten yüzde 50'ye çıkarmayı planlıyor.

Lehmann, ücretinden feragat ederek, bankanın yeniden yapılandırma planlarına ilişkin endişeler nedeniyle hisse fiyatının düştüğü geçen yıl için prim almayacak. Banka, tüm çalışanlar için 2022 havuzunu yaklaşık yarı yarıya azalttı ve, bir önceki yıl 2 milyar franktan olan hazvuzdan sadece 1 milyar frank ayırdı. 

Önemli zayıflıklar tespit edildi

Bankadan geçen hafta yapılan açıklamada, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu yetkililerinin Credit Suisse'in 2019 ve 2020 mali yıllarına ilişkin nakit akışı tablolarında yaptığı revizyonları ve ilgili kontrolleri sorguladığı belirtildi. Credit Suisse, SEC'in endişelerinin giderilip giderilmediğini doğrudan açıklamadı ancak finansal raporlamasının iç kontrolünde önemli zayıflıklar tespit ettiğini söyledi. 

Banka, üst düzey personeli motive etmeye çalışıyor

Credit Suisse, bir dizi ayrılmanın ardından, hissedarları ve düzenleyicileri kızdırmadan üst düzey personeli motive etmeye çalışıyor. Banka, bu yıl önemli bir zarar daha edeceğini belirtti. Ayrıca yatırım bankasını parçalara ayırmayı ve kilit servet birimiyle bağlantılı olmayan işletmeleri satmayı içeren karmaşık bir yeniden yapılanmanın ortasında olduğunu açıkladı. Bunun yanında 9 bin kişiyi işten çıkararak maliyetleri düşürüyor.