OVP hazırlıkları çerçevesinde finans dünyası ile istişarelerin yapıldığı bir toplantı gerçekleştirildi. İstanbul Finans Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Türkiye Bankalar Birliği üyeleri, Türkiye Vakıflar Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye Garanti BBVA, Yapı ve Kredi Bankası, Akbank, QNB Finansbank, Denizbank, Türk Eximbank, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ve ING temsilcileri katıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz toplantı öncesi basına açık bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Finans temsilcileri ile yapılacak toplantı öncesinde konuşan Yılmaz, “Türkiye finans sektörü son 20 yılda büyük bir gelişim kaydetti. Milli gelire oranla baktığımız zaman önemli bir gelişim kaydetti” dedi.
"Tarım sektörü gibi kesimlerle toplantılarımız olacak”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Toplumun tüm kesimleriyle birlikte istişare ederek programların hazırlanması, gerek programın içeriğinin zenginleşmesi, gerekse programlara sahiplenmenin arttırılması bakımından kıymetli. Ben de Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak bu çerçevede çalışmalar sürdürüyorum. İş dünyası temsilcileri ile çeşitli toplantılarımız oldu. Sendikalarımızla, çalışan kesimlerle toplantılarımız oldu. Önümüzdeki günlerde tarım sektörü gibi kesimlerle toplantılarımız olacak. Yine, Borsalar Birliğimizin organizasyonuyla bütün illerden iş dünyası temsilcilerini dinleme imkanımız olacak. Bütün bu istişare sürecinde önemli unsurlardan biri de finans sektörü” şeklinde konuştu.
“Finans sektörü son 20 yılda büyük bir gelişim kaydetti”
Türkiye’de finans sektörünün gelişiminden bahseden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Biliyorsunuz, bir taraftan tasarruf sahipleri var, diğer taraftan kaynak kullanmak isteyen kesimler var. Bunlar arasında aracılığı yapan da finans kesimi. Finans sektörü ne kadar iyi, güçlü işlerse bu ekonomik aktivite açısından da iyi bir kazanç. Tasarrufların artırılması ve doğru alanlara kanalize edilmesi son derece kritik. Makro finansal istikrarımızın, fiyat istikrarımızın sağlanması bakımından, diğer taraftan kalkınma sürecimizin sürdürülmesi, büyümemiz, ihracat artışının sürdürülmesi bakımından finans sektörünün son derece önemli rolleri olduğunu ifade etmek isterim. Türkiye finans sektörü son 20 yılda büyük bir gelişim kaydetti. Milli gelire oranla baktığımız zaman önemli bir gelişim kaydetti” dedi.
İş dünyasından Merkez Bankası'nın adımlara destek
İş dünyasının OVP'ye destek vermeye hazır olduğunu belirten Yılmaz, Türkiye'nin borçlanma primi olan CDS'in 700'lerden 400'lere kadar düşmesinin memnuniyet yarattığını söyledi. Cevdet Yılmaz, ayrıca Merkez Bankası'nın attığı adımların iş dünyası tarafından desteklendiğini ve daha fazlasının beklendiğini sözlerine ekledi.
Enflasyonla mücadele ederken resesyona düşmeme çabası
Büyüme hedeflerine değinen Cumhurbaşkanı Yardımcısı, "Finans kesimi ile reel sektör arasındaki tamamlayıcılığı, birlikte çalışması gerektiğini hepimiz görüyoruz. Merkez Bankamızın yaptıığı miktar sıkılaştırmaları var. Bu yatırımı, ihracatı, üretimi kapsamıyor. Sürdürülebilir kalkınma kapsamında yatırıma dönük kredilerin daha seçici olması gerektiği konusunda tartışmalar yaptık. İstikrarlı büyüme hedefi içinde kredi çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Enflasyonla mücadele ederken resesyona düşmemek için üretimi, ihracatı devam ettirme çabamız var. Bu ikisini aynı anda yapmak zorundayız" ifadelerini kullandı.
İlk kez konut alacaklara teşvik
Yılmaz, sürdülebilir büyümenin sağlanmasının toplantıda mutabık kalınan bir konu olduğuna değindi. Cevdet Yılmaz, konut piyasasına ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı: "Konut arzına ilişkin değerlendirmeler yapıldı, ilk konut edinimini teşvik edecek mekanizmalar üzerinde duruldu. Konut arzı teşvik edilecek. İlk konut alacak olanlara finansal destek verilecek. TCMB ve BDDK'nın bu konuda çalışması var, konut arzını artırmak durumundayız" diye konuştu.
Yeni finansal enstrümanlar
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, "Yatırıma dönük kredilerin seçici bir şekilde devam etmesi konusunda çalışma başlattık, önümüzdeki dönemde açıklayacağız" bilgisini verdi. Bankacılık sektörüne değinen Yılmaz, "Bankacılık sektöründe kısa vadeli mevduat yapısıyla uzun vadeli projelerin finanse edilmesi konusundaki zorluklar ifade edildi. Yeni finansal enstrümanlar da gündeme geldi. Kamu-özel diyaloğunun çok kıymetli olduğunu ifade etmek isterim." açıklamasını yaptı.
Kaynak: AA