29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 05.02.2023 15:08 | Son Güncelleme: 05.02.2023 15:19

Deniz suyundan hidrojen üretimi ucuzlayacak

Araştırmacılar artık filtreleme maliyetine girmeksizin doğrudan deniz suyundan hidrojen elde edebiliyor. Bu sayede özellikle kıyı bölgeleri için ucuz, yenilenebilir enerji üretilebilme şansı doğdu
Deniz suyundan hidrojen üretimi ucuzlayacak

Adelaide Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, deniz suyundan ön işleme tabi tutulmadan temiz hidrojen yakıtı elde ettiklerini duyurdu. Yakıldığında sadece su üreten temiz bir enerji kaynağı olan hidrojen yakıtına olan talebin, fosil yakıtlardan uzaklaşmaya devam edildikçe önümüzdeki yıllarda artması bekleniyor. Elde edilen bulgular, kıyı bölgelerine daha ucuz yeşil enerji üretimi sağlayabilir.

Engadet'ın haberine göre araştırma ekibinin lideri Profesör Shizhang Qiao, konuyla ilgili şu sözleri kaydetti:

"Ticari bir elektrolizörde değerli olmayan ve ucuz bir katalizör kullanarak elektroliz yoluyla yeşil hidrojen üretmek için doğal deniz suyunu yaklaşık yüzde 100 verimlilikle oksijen ve hidrojene ayırdık."

Deniz suyunun elektrolizle hidrojen ve oksijene ayrılmadan önce tipik olarak saflaştırılması gerekiyor. Ekip, katalizör olarak yüzeyinde krom oksit bulunan kobalt oksit kullanarak elde ettikleri sonuçların, yüksek oranda saflaştırılmış ve deiyonize edilmiş suya platin ve iridyum katalizörlerinin uygulandığı standart bir işlemle benzer performansa sahip olduğunu söylüyor.

Tatlı suyla karşılaştırıldığında deniz suyu bol bir kaynak ve ön arıtma olmadan deniz suyundan hidrojen yakıtı elde etme yeteneği para tasarrufu sağlayabilir. Bununla birlikte, başarılı bir şekilde ölçeklendirilse bile, muhtemelen yalnızca bol miktarda deniz suyuna sahip kıyı toplulukları için pratik olacak gibi görünüyor.

Ekibin bir sonraki adımı, sistemi daha büyük bir elektrolizörle ölçeklendirmek. Araştırmacılar, henüz geliştirme aşamasının başında olmalarına rağmen, bulgularını yakıt hücreleri ve amonyak sentezi için ticari hidrojen üretimine uygulamayı umuyor. Araştırmanın eş lideri Yao Zheng şunları söyledi:

"Çalışmamız, ön arıtma sistemleri ve alkali ilavesi olmadan deniz suyunu doğrudan kullanmak için bir çözüm sunuyor ve mevcut metal bazlı olgun saf su elektrolizörü ile benzer performans gösteriyor."