29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 20.09.2022 09:04 | Son Güncelleme: 20.09.2022 09:16

Denizbank ve İş Bankası Rus ödeme sistemi Mir’i askıya aldı

ABD ve AB'nin Rusya’ya uygulanan yaptırımlar konusunda Türkiye üzerindeki baskıyı artırmaya hazırlandığını duyurulmasının ardından Denizbank ve İş Bankası Rus ödeme sistemi Mir’i askıya aldı
Denizbank ve İş Bankası Rus ödeme sistemi Mir’i askıya aldı

ABD Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi’nin (OFAC) geçen hafta Rus ödeme sistemi Mir’in kullanımının Rusya dışında yayılmasına yardım edenlere yaptırım uygulamaya hazır olduğunu duyurmasının ardından İş Bankası ve Denizbank Rus ödeme sistemi Mir'i askıya aldı. 

Financial Times’ta geçen hafta yer alan haberde, ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB), 24 Şubat’ta başlattığı Ukrayna işgali nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımlar konusunda Türkiye üzerindeki baskıyı artırmaya hazırlandığı belirtilmişti. Türkiye, Moskova’nın Ukrayna işgaline tepki olarak Rus kurumlarına uygulanan yaptırımlara dahil olmadı.

İş Bankası ve Denizbank'ın Rusya'nın Mir kartlarını kabul etmeyi ve bunlara hizmet vermeyi durdurmaları kararını RIA Novosti'ye değerlendiren Mir Cards, "Mir ödeme sistemini kabul edip etmemek yabancı bankaların kendi pozisyonlarına bağlı olan bir karar" dedi.

Visa ve Mastercard'a alternatif

Mir, Rusya Merkez Bankası tarafından Visa ve Mastercard dışında bir alternatif olarak geliştirilmiş ve sistemin iki ülke arasındaki turizmi kolaylaştıracağı belirtilmişti. 
 Türkiye’nin en büyük bankalarından Vakıfbank, Ziraat Bank, İş Bank, Denizbank ve Halkbank Mir sistemine dahil olan bankalar arasında yer alıyor.