24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.11.2022 10:23 | Son Güncelleme: 12.11.2022 11:13

Disney de furyaya katıldı: İşten çıkarmalar başlıyor

Walt Disney son üç yılda milyarlarca dolar zararını durdurmak için işten çıkarmaları arttırmayı ve işe alımları durdurmayı planlıyor. Kar oranlarını artırmanın başka bir adımı olarak da gelecek ay Disney Plus'ta fiyat artışı gerçekleştirileceği açıklandı
Disney de furyaya katıldı: İşten çıkarmalar başlıyor

Elon Musk'ın şirketi devralmasının ardından Twitter'ın 3 bin 700 kişiyi işten çıkarması ve Facebook'un ana şirketi Meta'nın 11 bin kişiyi işten çıkarmasıyla dijital medyada tablo git gide karardı. Şimdi ise Walt Disney milyar dolarlık zararına çözüm olarak işten çıkarmalara başlayacağını açıkladı. Financial Times'ın haberine göre, Disney CEO'su Bob Chapek, personeline gönderdiği bir notta "Zor ve rahatsız edici kararlar almak zorunda kalacağız" dedi.

Kesinti hedefleri açıklanmadı

Chapek, iki yardımcısı, finans müdürü Christine McCarthy ve genel danışman Horacio Gutierrez tarafından yönetilen bir maliyet yapısı görev gücü başlattı. Tasarruf etmek için operasyonların ve işgücünün her alanına bakılacağı ve bu incelemenin bir parçası olarak bazı personel azaltımların öngörüldüğü belirtildi. Disney kesintiler için hedefleri açıklamadı.

Disney hisseleri Cuma günü yüzde 5 yükseldi. Hisse senedi bu yıl yüzde 40 değer kaybetti

Bu hamleler, Disney'in salı günü Wall Street'i hayal kırıklığına uğratan ve hisseleri yüzde 11'den fazla düşüren mali sonuçları bildirmesiyle birlikte başladı. Disney Plus'ın başını çektiği Disney'in yayın hizmetleri, büyük ölçüde artan içerik harcamaları ve pazarlama giderleri nedeniyle 1,5 milyar dolarlık zarar açıkladı. Chapek'in çalışanlara gönderdiği notta maliyet kesintileri için hedeflenen iki alan da bunlar. Şirketin kaliteden ödün vermeyeceğini söyleyen Chapek, yatırımların verimli olması ve hem izleyicilere hem de şirkete somut faydalar sağlaması gerektiğini de ifade etti.

Disney plus'ın fiyatı artacak

Chapek bu hafta yaptığı açıklamada yayın kayıplarının içinde bulundukları çeyrekte daralmaya başlayacağını ve Disney Plus'ın ilk kârını 2024 yılında elde etmesinin beklendiğini söyledi. Kârlılığa doğru ilerlemenin bir parçası olarak şirket yayın hizmetlerinin fiyatını artıracak ve önümüzdeki ay Disney Plus'a reklam destekli yeni bir katman getirecek. Maliyet azaltma programının bir parçası olarak Disney ayrıca iş seyahatlerini zorunlu seyahatlerle sınırlayacak ve toplantıların sanal ortamda yapılmasını teşvik edecek.

Diğer Hollywood şirketleri gibi Disney'de yayın savaşlarının her ne pahasına olursa olsun büyüme evresinin sonuna alışmaya çalışıyor. Corona virüs salgınının en yoğun olduğu dönemde Wall Street, Disney, Netflix ve Warner Bros'un yeni yayın aboneleri kazanmanın bir yolu olarak içeriğe büyük harcamalar yapmasını taktir etti. Ancak Netflix'in abone artışı bu yılın başlarında beklediği yankıyı yaratamayınca yatırımcılar karlılığa giden bir yol bulmayı talep ettiler. O zamandan bu yana Netflix işten çıkarmalar yaptı ve Warner Bros Discovery da pazarlama bölümü ve CNN dahil olmak üzere bazı bölümlerinde işten çıkarmalara hazırlanarak personel sayısını azaltmayı hedefliyor.