15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.08.2023 22:23 | Son Güncelleme: 02.08.2023 22:37

Dolar ABD'nin güçlü istihdam verileriyle yeniden yükselişe geçti

Yatırımcıların Fitch'in ABD'nin kredi notunu düşürme kararına kayıtsız kalmasıyla dolar yükselişe geçerken, Temmuz ayında özel sektör istihdamının beklenenden daha fazla arttığını gösteren veri de işgücü piyasasının dayanıklılığına işaret ettiği için doları destekledi
Dolar ABD'nin güçlü istihdam verileriyle yeniden yükselişe geçti

ABD işgücü piyasası, Fed'in Mart 2022'den bu yana faiz oranlarını 525 baz puan artırmasının ardından kademeli olarak yavaşlıyor. Ancak ABD ekonomisi güçlü kalmaya devam ediyor.

Fed'in faiz artırma ihtimali yükseldi

Boston'daki State Street Global Advisors'ın baş yatırım stratejisti Michael Arone, "Dolar muhtemelen daha güçlü olmaya devam eden ekonomik verilere tepki olarak yükseliyor ve bu nedenle piyasa Fed'in faiz artırmaya devam edeceğini düşünüyor. Dolar, biraz da güvenliğe kaçışla birlikte bir ralli yapıyor" dedi.

ABD para biriminin diğer para birimleri karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi yüzde 0,57 artışla son üç haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Dolar endeksi 18 Temmuz'da gördüğü 15 ayın en düşük seviyesinden bu yana yüzde 3,0 değer kazandı.

Fitch'in kararı tahvilleri etkilemez

Fitch Salı günü ABD'nin kredi notunu AAA'dan AA+'ya düşürerek Beyaz Saray'ın öfkeli tepkisini çekti ve iki ay önce borç tavanı krizinin çözülmesine rağmen yatırımcıları şaşırttı. Fitch, önümüzdeki üç yıl içinde mali durumdaki muhtemel kötüleşmeye ve hükümetin faturalarını ödeme kabiliyetini tehdit eden borç tavanı müzakerelerinin tekrarlanmasına atıfta bulundu.

Not indiriminin yeni bir mali bilgi içermediğini belirten Goldman Sachs, not indirimi nedeniyle satış yapmak zorunda kalacak dikkate değer bir Hazine tahvili sahibi olduğuna inanmadıklarını da sözlerine ekledi.

Euro geriledi

Dolar/euro'da da not kararı sonrası çok az olumsuz tepki görüldü ve analistlerin doların güvenli liman statüsünden yararlandığını söylemesiyle euro yüzde 0,37 düşüşle 1,0941 dolara geriledi.

Küresel risk iştahı azaldı

Not indirimi dünya genelinde risk iştahını vurdu ve MSCI'nın küresel hisse senedi performans göstergesi yüzde 1,55 düştü.