10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.07.2023 14:05 | Son Güncelleme: 30.07.2023 14:12

Dolar güç kaybettikçe borsalara yarıyor: Şirketler kâr artışında vites yükseltiyor

Fed'in piyasaların beklentileri doğrultusunda 25 baz puanlık faiz artışına gitmesinin ardından dolardaki baskı sürüyor. Zayıf seyreden doları fırsat bilen borsalar yükselişini sürdürürken şirket kârlılıkları da artıyor
Dolar güç kaybettikçe borsalara yarıyor: Şirketler kâr artışında vites yükseltiyor

Fed'in yıkıcı parasal sıkılaştırma kampanyasının sonuna yaklaşmasıyla birlikte yumuşayan ABD doları, önümüzdeki yıl S&P 500 Endeksi'ndeki şirketlerin neredeyse yarısının kâr büyümesini artırmaya hazırlanıyor.

Doların daha da zayıflayabilir

ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımlarını yakında durdurmayı planladığına dair spekülasyonlar arttıkça, yatırımcılar Eylül ayındaki zirvesinden bu yana yüzde 10'un üzerinde gerileyen doların daha fazla güç kaybedebileceğini düşünüyor. Dolardaki geri çekilme, denizaşırı ülkelere mal satan ve faiz artışlarına ve güçlü doların sonuçlarına karşı savunmasız olan şirketlere yardımcı olabilir.

RDM Financial Group'un baş yatırım yetkilisi Michael Sheldon, "Fed'in faiz döngüsünün sonuna yaklaştığı algısı dolara yönelik duyarlılığı zayıflattı. Borsanın lehine bir durum söz konusu ve borsa yatırımcıları için tam bir fırsat" dedi. Sheldon sözlerini şöyle sürdürdü: "Kurumsal karların hala iyileşmesi gerekse de, daha zayıf bir dolar, gelirlerinin önemli bir bölümünü denizaşırı ülkelerden elde eden çok uluslu şirketler için bir yükseliş rüzgarına dönebilir"

Dahası, Fed'in bu hafta daha fazla faiz artışının verilere bağlı olacağını söylemesi ve yatırımcıların artışların sonuna yaklaşıldığı yönündeki umutlarını güçlendirmesinin ardından dolardaki zayıflığın devam etmesi için yer var.

11 endüstri grubundan 9'u için fırsat

Bloomberg Intelligence tarafından derlenen verilere göre, S&P 500'deki şirketlerin yaklaşık yüzde 44'ünün hisse başına kazancı ABD para birimi ile negatif ilişkili olduğundan, bu durum önümüzdeki çeyreklerde kurumsal karları destekleyecek ortamı hazırlıyor. Veriler, karlılığın endeksteki 11 endüstri grubundan dokuzunu kapsadığını ve bunların başında teknoloji, iletişim, temel tüketim malları ve malzeme sektörlerinin geldiğini gösteriyor.

RBC Capital Markets ayrıca S&P 500'deki şirketlerin üçte birinden fazlasının gelirlerinin bir kısmını ABD dışından elde ettiğini ve bunların başında da satışlarının yüzde 50'sinden fazlasını yurtdışında gerçekleştiren teknoloji firmalarının geldiğini belirtiyor.

Bloomberg Intelligence tarafından derlenen verilere göre tarihsel olarak, dolarda yıllık yüzde 6 ila yüzde 8 arasındaki düşüşler, bir sonraki yıl yaklaşık yüzde 19'luk hisse başına kazanç artışı ile sonuçlandı. Bu oran S&P 500'ün uzun vadeli ortalama yüzde 8,3'lük kazanç artışının iki katından fazla.

Aslında, endeksteki en negatif korelasyonlu hisse senetleri piyasa değerinin sadece yüzde 22'sini oluşturuyor ve bu da Microsoft ve Meta gibi teknoloji ve iletişim hizmetlerinin öncüleri üzerinde büyük bir ağırlığa sahip.

Emlak ve sağlık sektörleri geride kalacak

Elbette, S&P 500'de gelirlerinin sadece yüzde 20'sini yurtdışından elde eden iki grup olan emlak ve sağlık sektörleri, finans sektörüyle birlikte doların gevşemesinden muhtemelen çok fazla fayda sağlayamayacak.

Yine de, ABD para biriminin değer kaybetmesi ithalat maliyetlerini daha pahalı hale getirerek daha yumuşak bir doların faydalarının bir kısmını dengeleyebilir. Yakın vadedeki bir diğer meydan okuma ise Fed'in resmi olarak faiz artırımından vazgeçtiğine dair sinyal verene kadar doların mevcut seviyelerde kalabileceği yönünde.

Bunun bir nedeni, ABD Dolar Endeksi'nin Haziran ayında önemli destek seviyelerinin altına inerek son bir yılın en düşük seviyesine yakın işlem görmesi. Bazı piyasa teknisyenlerinin aşırı satım koşullarının bir işareti olarak gördüğü 14 günlük göreceli güç endeksi Haziran ortasında 70'e ulaştıktan sonra 50'ye yakın bir seviyeye geri döndü. Bu durum önümüzdeki haftalarda düşüşünü sınırlayabilir.

Dolarda düşüş gelecek yıl da sürebilir

EP Wealth Advisors portföy stratejisi direktörü Adam Phillips, "Dolar yakın vadede aşırı satılıyor, ancak önümüzdeki yıl boyunca düşmek için daha fazla alanı var. Bu da şirket kârları için pozitif" şeklinde konuştu.

Wall Street analistleri, S&P 500 şirketlerinin kazanç artışındaki en büyük daralmayı, karların yıllık bazda yüzde 9 oranında düşmesinin beklendiği ikinci çeyrekte göreceğini tahmin ediyor. Endeksteki şirketlerin yaklaşık yüzde 57'sinin raporlama yapmasıyla, dönem için kar büyümesi şu ana kadar yüzde 9,2 oranında daralma gösterme yolunda ilerliyor. Ancak enerji sektörü hariç tutulduğunda kazanç büyümesi aslında iyileşiyor.