29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.09.2023 21:04 | Son Güncelleme: 06.09.2023 21:15

Dolar güçlendi, faiz artırımı ihtimali yükseldi: Petrol fiyatları yeniden 90 doların altına indi

Petrol fiyatları bir önceki seansta yüzde 1'in üzerinde yükseldikten sonra, doların güç kazanması ve güçlü ekonomik verilerin yüksek faiz oranlarına ilişkin endişeleri yenilemesinin ardından varil başına 90 doların altına düştü
Dolar güçlendi, faiz artırımı ihtimali yükseldi: Petrol fiyatları yeniden 90 doların altına indi

Brent ham petrol vadeli işlemleri varil başına 89,56 dolara geriledi. ABD West Texas Intermediate ham petrol (WTI) vadeli işlemleri 31 sent düşüşle varil başına 86,58 dolardan işlem gördü. Dolar, para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında 104,98 ile bir gecede gördüğü altı ayın en yüksek seviyesi olan 104,90'ın üzerinde seyretti. Daha güçlü bir dolar, petrolü diğer para birimlerini elinde bulunduranlar için daha pahalı hale getirerek petrol talebi üzerinde baskı yaratabilir.

Faiz artırımı endişesi yeniden yükseldi

Reuters'ın haberine göre Çarşamba günü açıklanan ISM imalat dışı Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) 52,5 olan beklentilere kıyasla 54,5 olarak gerçekleşerek faiz artırımı endişelerini körükledi ve yatırımcı güvenini zedeledi.

New York'taki Again Capital LLC'nin ortağı John Kilduff, "Bu durum faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağı ve bunun talep için ne anlama geleceği konusundaki endişeleri artırıyor" dedi.

Rusya ve Suudi Arabistan petrol üretimini kıstı

Suudi Arabistan ve Rusya Salı günü gönüllü petrol kesintilerini yılsonuna kadar uzattı; birincisi günlük 1 milyon varil (bpd), ikincisi ise 300 bin bpd kesinti yaptı. Bu kesintiler, Nisan ayında OPEC+ üreticilerinin 2024 yılı sonuna kadar devam etmesi konusunda anlaştıkları kesintiye ek olarak gerçekleşti. Her iki ülke de kararlarını aylık olarak gözden geçirerek piyasa koşullarına bağlı olarak kesintileri derinleştirmeyi ya da üretimi artırmayı değerlendirecek.

İran, Venezuela ve Libya'dan arzı artırabilir

Analistler, ABD rafinerilerinin Eylül-Ekim bakım dönemine girmesiyle talebin düşebileceği ve İran, Venezuela ve Libya'dan gelebilecek arz artışının da fiyat artışlarını olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Araştırma şirketi IIR Energy Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD petrol rafinerilerinin 8 Eylül'de sona eren hafta için mevcut rafinaj kapasitesini 274 bin varil artırmasını beklediğini söyledi.