29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.09.2023 20:33 | Son Güncelleme: 05.09.2023 20:46

Suudiler ve Ruslar üretimi kıstı: Petrol fiyatları 10 ayın zirvesini gördü

Suudi Arabistan ve Rusya'nın arz kesintilerini bu yılın sonuna kadar uzatmasının ardından Salı günü petrol fiyatları yüzde 2 artarak Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Petroldeki bu sert yükseliş kışın artış gösterecek taleple birlikte daha yüksek seviyeleri görebilir
Suudiler ve Ruslar üretimi kıstı: Petrol fiyatları 10 ayın zirvesini gördü

Brent ham petrol vadeli işlemleri yaklaşık yüzde 2,3 artarak varil başına 91,08 dolara yükseldi ve geçen Kasım ayından bu yana ilk kez 91 dolar seviyesini aştı. Böyle petrol fiyatları son 10 ayın zirvesini görmüş oldu. Ekim vadeli ABD West Texas Intermediate ham petrolü de (WTI) yaklaşık yüzde 2,8 artışla varil başına 87,97 dolara yükselerek son 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Rusya ve Suudi Arabistan fiyatları yükseltiyor

Yatırımcılar Suudi Arabistan ve Rusya'nın kesintileri Ekim ayına kadar uzatmasını bekliyordu, ancak yıl sonuna kadar bu kesintilerin uzatılması beklenmedik bir gelişme oldu. OANDA analisti Craig Erlam Reuters'a yaptığı açıklamada "Görünüşe göre son fiyat hareketlerini ikiye katlamaya ve bunlardan faydalanmaya çalışıyorlar. Kesintilerin sona ereceği zaman için büyük bir tampon oluşturuyorlar" şeklinde konuştu.

Her iki ülke de arz kesintilerini aylık olarak gözden geçireceklerini ve piyasa koşullarına bağlı olarak değiştirebileceklerini söyledi.

95 doları görebilir

UBS analisti Giovanni Staunovo müşterileriyle paylaştığı bir notta şu satırlara yer verdi: "Üretim kesintisinin uzatılmasıyla birlikte, son çeyrekte 1,5 milyon varilin üzerinde bir piyasa açığı öngörüyoruz. Dolayısıyla, petrol stoklarının önümüzdeki aylarda daha da düşecek olmasıyla birlikte, Brent'in yılsonuna kadar varil başına 95 dolar seviyesine yükselmesini bekliyoruz"

ABD'nin resesyona girmemesi de etken

Salı günü petrol fiyatlarını destekleyen bir başka gelişme de Goldman Sachs'ın ABD ile ilgili son raporu oldu. ABD'nin önümüzdeki 12 ay içinde resesyona girme olasılığını daha önce yüzde 20 olarak tahmin ederken kuruluş, bu oranı yüzde 15 olarak revize etti. ABD ekonomisinin sert bir resesyondan kaçınacağına dair beklentiler son aylarda petrol talebinin ve fiyatlarının yükselmesine yardımcı oldu.

Dünyada ticareti yapılan petrolün dörtte üçünden fazlasını fiyatlandırmak için kullanılan Brent vadeli işlemleri, Riyad yönetiminin kesintileri ilk kez duyurduğu Haziran sonundan bu yana yaklaşık yüzde 26 oranında değer kazandı.

Ön ay vadeli Brent kontratının altı ay vadeli kontrata primi Salı günü varil başına 4 doların üzerine çıkarak Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Backwardation olarak adlandırılan bu yapı, hemen teslim için arzın daraldığını gösteriyor.