29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 10.01.2023 18:33 | Son Güncelleme: 10.01.2023 18:42

Dünya Bankası 2023 küresel büyüme tahminini düşürdü

Dünya Bankası, resesyon riskinde yaşanan artış nedeniyle küresel ekonomi için büyüme tahminini yüzde 3'ten 1,7'ye düşürdü. Banka Türkiye için olan büyüme tahminini ise yüzde 2,7'ye indirdi
Dünya Bankası 2023 küresel büyüme tahminini düşürdü

Dünya Bankası, devam eden yüksek enflasyonun dünya çapında resesyon riskini artırması nedeniyle bu yıl küresel ekonomi için büyüme tahminini düşürdü. Banka, Haziran ayında büyüme tahmini yüzde 3’tü. Şimdi ise küresel büyümenin yavaşlamasını bekleyen Dünya Bankası, tahminini yüzde 1,7’ye düşürdü. Dünya Bankası'na göre otuz yıldaki küresel büyümenin üçüncü en zayıf hızının yaşanacağı bu yıl yalnızca 2009 ve 2020 gerilemelerinin gölgesinde kalacak. Ayrı bir rapor, küresel enflasyonun yavaşlamaya başlamasına rağmen tarihsel olarak yüksek kaldığını gösterdi.

Ekonomiyi etkileyen tehditler

Tahmini büyüme oranı, küresel ekonomiyi durgunluk seviyesinin dışında çok az bir farkla tutuyor. Uluslararası kalkınma örgütü, yüksek enflasyon, artan faiz oranları, düşük yatırım ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin yanı sıra Çin'deki salgınla ilgili aksamalar ve emlak sektöründeki stresin bir araya gelmesini büyümeye yönelik tehditler olarak gösterdi. Dünya Bankası’nın küresel ekonomik beklentiler hakkındaki son raporunda, "Küresel büyüme, küresel ekonominin tehlikeli bir şekilde resesyona düşmeye yakın olduğu ölçüde yavaşladı" dedi. 

Diğer ekonomistler, hem ABD'nin hem de Avrupa'nın bazı bölgelerinin 2023'ün bir bölümünde resesyona girebileceğini öngördüler. Kişi başına düşen yıllık küresel gelirde bir daralma olarak tanımlanan küresel bir resesyon daha nadir görülür çünkü Çin ve gelişmekte olan piyasalar genellikle daha hızlı büyür. Esasen, ekonomik büyüme nüfus artışının gerisinde kalırsa, dünya ekonomisinin resesyon içinde olduğu kabul edilir.

Türkiye tahminini de düşürdü

Dünya Bankası, 2023'ün tamamı için ABD gayri safi yurtiçi hasılasının önceki yıla göre yüzde 0,5 artacağını tahmin ediyor ve euro bölgesi için büyüme beklemiyor. Banka, Çin'in GSYİH'sının 2023'te önceki yıla göre yüzde 4,3 artacağını tahmin ediyor, geçen yılki yüzde 2,7'lik büyüme tahmininin üzerinde. Gelişmekte olan pazar ve gelişmekte olan ekonomilerin, yüzde 3,4 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor. Banka Türkiye için ise 2023 büyüme tahminini 0,5 puan düşürerek yüzde 2,7'ye çekti. 

Banka, yaptırımların harcama ve yatırım üzerinde baskı oluşturmaya devam etmesi nedeniyle, 2022'de yüzde 3,5 düşen Rusya GSYİH'sının yüzde 3,3 daralmasının beklendiğini söyledi. Yükselen enflasyon, küresel merkez bankaları üzerinde para politikasını sıkılaştırma baskısını sürdürüyor ve bu da daha sonra yatırımları ve genel olarak ekonomiyi yavaşlatıyor. Dünya Bankası, küresel merkez bankalarını enflasyonla mücadele için agresif bir şekilde sıkılaşan para politikasının sınırları aşma riskine karşı tetikte olmaya çağırdı. 

Merkez bankaları geçen yıl yüksek enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını hızla artırdı ve bu yıl faiz oranlarının ekonomik büyüme üzerinde baskı oluşturması muhtemel seviyelere ulaşmasıyla yaklaşımlarında yeni ayarlamalar yapmaları bekleniyor.