20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 09.01.2023 10:57 | Son Güncelleme: 09.01.2023 11:14

Başarılı bir yatırımcı olmak istiyorsanız ekonomi değil poker öğrenin

ABD’de Merkez Bankası tarafından yapılan yeni bir araştırma, profesyonel yatırımcılar arasında ne zeka ne de diğer kişisel özelliklerin çok önemli olmadığını ortaya koyuyor. Bloomberg yazarı Aaron Brown, iyi bir yatırımcı olmak için poker öğrenin diye çalışmayı yorumladı
Başarılı bir yatırımcı olmak istiyorsanız ekonomi değil poker öğrenin

Belki de şimdiye kadar yapılmış en ünlü ticaret deneyi, emtia yatırımcısı Richard Dennis'in 1983'te ortağı William Eckhardt'a, Kaplumbağalar lakaplı bir grup amatörü başarılı vadeli işlem tüccarları olmaları için eğitebileceğine dair iddiaya girmesiydi. Bahis, Kaplumbağalara ticaret yapmaları için gerçek para verilerek sonuçlandırılacaktı. Sonunda Kaplumbağalar etkileyici bir rekora imza atarak Dennis'e galibiyeti verdi. 

Deney, sorunu popüler hayal gücünde çözmüş olsa da, akademisyenlerin talep ettiği şeffaflık, kontroller ve istatistiksel titizlikten yoksundu. O zamandan beri, araştırmacılar, çeşitli çalışmalar yoluyla ticari başarıyı anlamaya çalıştılar. Bu çabalar, finansal varlık ticareti yapan firmaların dikkatinden kaçmadı.

Bunlara dair yapılan son çalışma da Güney Kaliforniya Üniversitesi ve Londra Üniversitesi Akademisi'ndeki araştırmacıların katıldığı New York Merkez Bankası araştırması oldu. Stratejik Gelişmişlik ve Ticaret Karları: Profesyonel Borsacılarla Bir Deney başlıklı bir makale için yazarlar, 56 profesyonel borsacı ve ayrıca kontroller için eşit büyüklükte bir öğrenci örneklemi aldı. Grupların bilgisayar simülasyonlu bir ticaret oyununda performansları değerlendirildi. Daha sonra, hangi becerilerin ticaret başarısıyla ilişkili olduğunu görmek için deneklerini çok çeşitli özel beceriler üzerinde test ettiler.

Önemli olan zeka değil

Ana bulgu, öğrenciler arasında ticaret başarısının tek yararlı göstergenin genel zeka olduğuydu. Ancak profesyonel yatırımcılar arasında ne zeka ne de diğer kişilik özellikleri ve bilişsel beceriler pek önemli değildi. Başarı, değerle ilgili herhangi bir temel kavrayışa bağlı değildi. Önemli olan, diğer insanların davranışlarının analizini üst düzeylere anlayabilmeye dair stratejik gelişmişlikti.

"Yeni başlayanlar kartları hakkında ne düşünür"

Bu, halk arasında poker için “yeni başlayanlar kartları hakkında ne düşünür” sezisini akla getiriyor. Biraz deneyimle, diğer adamın kartlarını düşünmeye başlarlar. Poker, diğer adamın kartlarınız hakkında ne düşündüğünü düşündüğünüzde başlar. Fed makalesi, profesyonel borsacıların poker oynadığını, öğrencilerin ise diğer insanların ne düşündüğünü tahmin etmekten çok zekaya dayalı satranç, tavla veya blackjack gibi oyunlar oynadığını öne sürüyor. 

Çoğu insan bunu biraz ilginç bir gerçek olarak düşünecek. Profesyonel ticaret kuruluşlarının borsacıları seçmek ve eğitmek için poker ve diğer stratejik oyunları (Wall Street firması Jane Street'in Figgie'si gibi) kullandığını bilmemiz şaşırtıcı değil. Ancak makalenin bulgusu, stratejinin ticaret için değerli olduğu iddiasının çok ötesine geçiyor. Zeka, risk stratejileri, kişilik özellikleri veya temel ekonomi bilgisi gibi diğer şeylerin önemli olmadığını veya en azından yatırımcılar arasında başarıyı tahmin etmek için kullanılamayacak kadar eşit dağıldığını öne sürüyor.

Satranç oyuncuları farklı şekillerde başarılı olabilir

Dahası, makale ve bu alanda daha önce yazılanlar, ticaret başarısının tüccarın kişiliğinde veya zihninde herhangi bir şey değil, belirli kurallara uyma meselesi olduğunu öne süren Kaplumbağa deneyinin sonucuyla çelişiyor. Geleneksel Wall Street bilgeliği, başarılı ticaret için ön koşul olan zihinsel özelliklerin olduğu ancak tek bir stratejik beceri değil, birçok değişken olduğu yönünde. Poker oyuncuları bazen iyi borsacılar olurlar ama her zaman değil. Satranç oyuncuları, tavla ve diğer tüm diğer oyunlardaki profesyoneller farklı şekillerde başarılı olabilir. Artı, bir kişinin sahip olduğu ham yetenek ne olursa olsun, başarının uzun süreli çıraklık gerektirdiği düşünülür. Buna karşılık, Fed raporu, yıllarca süren eğitim, deneyim veya diğer ticaret göstergelerinde herhangi bir avantaj olduğunu bulmadı. 

Kime inanmalısınız? Kaplumbağa deneyi ve Wall Street bilgeliğinin büyük bir avantajı var, çünkü bunlar gerçek insanların gerçek finans piyasalarında büyük miktarlarda para ticareti yapmasına dayanıyor. Ne yazık ki, bu kontrollü deneyi aşırı derecede pahalı hale getiriyor. Laboratuvar koşullarında yapılan resmi çalışmalar ve diğer akademik araştırmalar, sonuçları çok daha bilimsel hale getirir ancak bunu gerçeklikten bir kat daha uzaklaştırmak pahasına yapar. Fed çalışması, özellikle sofistike bir ticaret simülasyonu kullanıyor ancak yine de nispeten küçük değerli hisselere sahip bir simülasyon.

Borsacılara güveniyorsanız kötü haber

Bir yatırımcı değilseniz ancak kendi hesabınız veya bir kurum için yatırımcı olmak istiyorsanız çalışma, derslere katılmak ve ekonomi üzerine oyun teorisi dersleri almak yerine poker oynamanızı öneriyor. Geleneksel bilgelik, her ne olursa olsun, karşılaştırmalı avantajlarınızı geliştirmeniz ve başarılı borsacıları incelemeniz gerektiğini söylüyor. 

Elbette bu, dengeyi herhangi bir yönde değiştirmeyecek tek çalışma. Sonuçları, daha geniş çıkarımları kanıtlamaz, yalnızca önerir. Yine de, dersten çok pokeri ve ekonomiden çok oyun teorisini seviyorsanız, bu iyi bir haber. Diğer öğrencilerle ticaret yarışmalarında kaybedebilirsiniz ancak Wall Street'te parlak bir geleceğiniz var. Öte yandan, temel ekonomiyi değerlendirmek için borsacılara güveniyorsanız, çalışma kötü bir haber. Gerçeği araştırmaya değil, birbirlerini zekice alt etmeye odaklandıklarını gösteriyor. 

Çalışma ve olası çıkarımlar hakkında ne düşünürseniz düşünün, fikirlerin bu fikirlerin temellerinden çok daha güçlü olma eğiliminde olduğu bir alanda dikkatli, kontrollü ve titiz bir analiz görmek her zaman iyidir. Umarım ticaret hakkında hem nasıl daha iyi yapılacağı hem de ekonomideki rolünün ne olduğu konularında her görüşten insanın biraz daha derin düşünmesine neden olur.