05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.02.2023 17:40 | Son Güncelleme: 27.02.2023 17:51

Dünya Bankası: 6 Şubat depremleri Türkiye'de 34,2 milyar dolar hasara yol açtı

Dünya Bankası'nın 6 Şubat depremlerine dair yayınladığı raporda, felaketin 34,2 milyar dolar fiziksel hasara neden olduğu belirtildi. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, yeniden inşa çalışmalarıyla bunun iki üç kat artabileceğini söyledi
Dünya Bankası: 6 Şubat depremleri Türkiye'de 34,2 milyar dolar hasara yol açtı

Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamada, 6 Şubat'ta Türkiye'yi vuran iki büyük depremin yaklaşık 34,2 milyar dolarlık doğrudan fiziksel hasara neden olduğu belirtildi. Ancak açıklamda ülkenin karşı karşıya olduğu toplam yeniden inşa ve iyileştirme maliyetlerinin iki kat daha yüksek olabileceği yer aldı. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, gazetecilere verdiği demeçte, bankanın depremlerin Türkiye'nin 2023'te yüzde 3,5'ten yüzde 4'e çıkacağı tahmin edilen gayri safi yurt içi hasıla büyümesini en az yarım puan azaltacağını tahmin ettiğini söyledi. 

Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya'dan sorumlu Başkan Yardımcısı Anna Bjerde, depremlerden etkilenen Suriye'deki durumun gerçekten felaket olduğunu söyledi. Banka yarın Suriye için ayrı bir hasar tahmini yayınlayacak.

Bjerde, Türkiye için 34,2 milyar dolarlık ilk hızlı hasar değerlendirmesinin, 2021'deki ekonomik çıktısının yaklaşık yüzde 4'üne eşdeğer olduğunu, ancak bunun ekonomisinin büyümesi üzerindeki dolaylı veya ikincil etkileri veya bir hafta önceki en son depremi içermediğini söyledi. Bjerde "Deneyimlerimiz, yeniden yapılanma ihtiyaçlarının tahmini olarak doğrudan fiziksel hasarın iki ila üç katına kadar çıkabileceğini gösteriyor" dedi.

1,25 milyon kişi evsiz kaldı

6 Şubat'ta meydana gelen 7,8 ve 7,5 büyüklüğündeki depremler 44 bin 300'den fazla insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Dünya Bankası, depremleri 7 bin 500'den fazla artçı sarsıntının izlediğini ve bunun Türkiye'yi 80 yılı aşkın bir süredir vuran en büyük felaketi yarattığını söyledi. Bankanın Küresel Hızlı Afet Sonrası Hasar Tahmini (GRADE) raporu, 1,25 milyon kişinin evlerinin hasar görmesi veya tamamen çökmesi nedeniyle evsiz kaldığını tahmin ediyor. 

Rapora göre, en ağır hasar, Türkiye'nin güneyindeki, ülkenin en yüksek yoksulluk oranlarından bazılarına sahip olan ve 1,7 milyondan fazla Suriyeli mülteciye veya Türkiye'deki toplam Suriyeli mülteci nüfusunun yaklaşık yarısına ev sahipliği yapan 11 ilde meydana geldi. Dünya Bankası, Türkiye'deki mevcut iki projeden Türkiye'ye 780 milyon dolarlık acil yardımın yanı sıra yeni bir acil durum kurtarma projesi için 1 milyar dolarlık yardım sağladı.