10 Haziran 2026, Çarşamba
Gece Modu Gece Modu Gündüz Modu Gündüz Modu
Haber Giriş: 10.06.2026 13:41 | Son Güncelleme: 10.06.2026 13:52

Dünyanın en büyük çip üreticisi fiyat artışına açık kapı bıraktı: Hedef teknolojide lider olmak

Tayvan Yarı İletken Üretim Şirketi (TSMC), "teknoloji liderliği" ve "üretim mükemmelliğine" işaret ederek en ileri teknolojiye sahip çip üretimin Tayvan'da olacağını söylüyor
Dünyanın en büyük çip üreticisi fiyat artışına açık kapı bıraktı: Hedef teknolojide lider olmak
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Dünyanın en büyük çip üreticisi, enflasyonun maliyetleri artırdığını belirterek fiyat artışına gidebileceğinin sinyalini veriyor.

Tayvan Yarı İletken Üretim Şirketi (TSMC), Nvidia, AMD ve Apple gibi şirketler tarafından tasarlanan en gelişmiş çipleri üretiyor; bu nedenle herhangi bir fiyat artışı, yapay zeka altyapısının maliyetine ve potansiyel olarak zamanla müşterilerin elektronik cihazları için ödedikleri fiyatlara da yansıyabiliyor. Ancak şirketin baş mali sorumlusu Wendell Huang, bu fiyatların "dört-beş kat" fiyat artışlarıyla sonuçlanmayacağını düşünüyor.

"Teknoloji liderliği" ve "üretim mükemmelliği"ne işaret ederek "Değerimizi yansıtıyoruz" diyor. BBC'ye özel röportaj veren Huang, yapay zeka patlamasının bir balon olduğunu ve şirketin küresel genişlemesinin jeopolitik baskıdan kaynaklandığını da reddediyor.

Küresel çip endüstrisi ve TSMC, artan ABD-Çin ticaret gerilimlerinin merkezinde yer alırken Washington, kritik tedarik zincirlerini güvence altına almak için önde gelen çip üreticilerine ABD'deki üretimi genişletme konusunda baskı yapıyor.

"En ileri teknolojiye sahip üretim Tayvan'da kalacak"

TSMC, ABD, Almanya ve Japonya'nın yanı sıra Tayvan'da da üretimini genişletiyor ancak Huang bunun Washington veya Pekin'den gelen baskıya bir yanıt olduğu fikrine karşı çıkıyor: "Müşterilerin talebine göre Tayvan'dan kapasite oluşturmak için ayrılıyoruz. Müşteriler oraya gitmemizi istiyor. Bu hükümetin talebi değil". Dünyanın en gelişmiş çiplerinin nerede üretileceği sorusuna ise "En ileri teknolojiye sahip üretim Tayvan'da kalacak" cevabını veriyor. Huang, üretim ekosistemini ABD'ye taşımanın "beş veya 10 yıl, hatta daha uzun" süreceğini vurguluyor.

TSMC baskı altında mı?

TSMC'nin hisseleri, yapay zeka çiplerine olan talebin hızlanmasıyla son bir yılda hızla yükseldi. Huang da şirketin bu hıza ayak uydurmak için baskı altında olduğuna inanıyor: "Elimizden gelen her şeyi, nerede ve nasıl yapabiliyorsak yapıyoruz. Müşteriler bizden çok büyümemizi istiyor ama yapabileceğimiz tek şey olabildiğince hızlı büyümeye çalışmak. Şimdilik hala deniyoruz".

Kaynak: Gazete Oksijen