20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.09.2024 23:01 | Son Güncelleme: 16.09.2024 23:08

Dünyanın en büyük varlık yöneticisinden faiz yorumu: Beklentiler abartıldı, Fed'den büyük indirim gelmez

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock, Fed'in piyasaların beklediği kadar büyük bir indirime gitmeyeceğini, bu beklentinin abartıldığını açıkladı
Dünyanın en büyük varlık yöneticisinden faiz yorumu: Beklentiler abartıldı, Fed'den büyük indirim gelmez

ABD merkez bankasının Çarşamba günü dört yılı aşkın bir süredir ilk kez faiz oranlarını düşürmesi beklenirken, ilk faiz indiriminin boyutuna ilişkin spekülasyonlar karar öncesinde finans piyasalarında dalgalanma yarattı.

Vadeli faiz işlemlerinde işlem yapanlar, bu yıl yaklaşık 120 baz puan ve 2025 yılı sonuna kadar toplam 250 baz puan indirim yapılacağını tahmin ediyor. Bu, faiz oranlarını mevcut yüzde 5,25-5,5 aralığından gelecek yılın sonunda yaklaşık yüzde 2,8-2,9 aralığına getirecek.

Resesyon korkuları büyük indirim beklentisi yarattı

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock'ın bir kolu olan BlackRock Yatırım Enstitüsü, faiz oranlarında bu büyüklükte bir indirimin, abartılmış resesyon korkularının yanı sıra enflasyonda sürekli bir düşüş beklentisini yansıttığını, ancak bunun sadece geçici olarak soğuyacağını söyledi.

Enstitü ayrıca “Fed indirimlere başlamaya hazırlanırken, piyasalar geçmiş resesyonlardaki kadar büyük indirimleri fiyatlıyor. Bu tür beklentilerin abartıldığını düşünüyoruz” dedi.

İşsizlikteki son artışa rağmen, istihdam hala artıyor ve arz kısıtlamaları fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam edecek.

Enflasyon orta vadede yüksek kalacak

Yapılan açıklamanın devamında “Yaşlanan işgücü, süregelen bütçe açıkları ve jeopolitik parçalanma gibi yapısal değişimlerin etkisi enflasyonu ve politika faizlerini orta vadede daha yüksek tutacaktır” denildi.

Enstitü, mevcut getirilerin büyük faiz indirimine ilişkin beklentileri yansıtması nedeniyle kısa vadeli ABD Hazine tahvillerinin beklentilerinde düşük ağırlıkta veya düşüş eğiliminde.

BlackRock Yatırım Enstitüsü, bunun yerine yapay zekanın etkisine ilişkin iyimserlik nedeniyle ABD hisse senetlerinde ağırlığını koruyor.