23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.11.2022 11:05 | Son Güncelleme: 29.11.2022 11:36

Dünyanın en ucuz ve en pahalı Tesla’sını nereden satın alabilirsiniz?

Tesla'nın büyük ilgi gören Model Y'si arz, talep, rekabet düzeyi gibi birçok faktöre göre çoğu ülkede farklı fiyatlara satılıyor. Çin popüler elektrikli otomobili alabilmek için en ucuz yer olurken Singapur'da neredeyse bir daire fiyatına mal oluyor. Türkiye'de ise 58 bin dolara sipariş edilebiliyor
Dünyanın en ucuz ve en pahalı Tesla’sını nereden satın alabilirsiniz?

Tesla’nın Model Y'si dünya çapında bir büyük ilgi gördü. Bu yıl en çok satan ilk beş model arasında yer alma ve listeye giren tek elektrikli otomobil olma yolunda. İlk dokuz ayda 500 binden fazla satıldı ancak hangi ülkeden alındığına bağlı olarak çok farklı meblağlar ödeniyor. 

Çin bir Model Y satın almak için dünyanın en ucuz yeri. Geçen ayki fiyat indirimlerinden sonra Model Y fiyatları, ABD perakende fiyatının yarısından biraz fazla olan 288 bin 900 yuan'dan (40 bin 500 dolar) başlıyor. Yelpazenin diğer ucunda Singapur var. Bir Tesla'ya sahip olmak için dünyanın en pahalı yeri. Ada eyaletinde dört kapılı SUV almak size 142 bin 471 Singapur Doları’na (103 bin 800 dolar) mal olabilir. Ayrıca tüketim ve kayıt vergileri bu fiyatı ikiye katlayabilir. 

Bloomberg, her ülke ve bölge için Tesla'nın resmi web sitesinde gösterilen başlangıç fiyatına göre Model Y almak için en pahalı ve en ucuz yerleri derledi. İşte Tesla'nın Big Mac Endeksi:

Singapur 103 bin 128 dolar
İsrail 100 bin 748 dolar
Meksika 81 bin 295 dolar
Hong Kong 73 bin 958
Tayvan 73 bin 755
Güney Kore 71 bin 475
İsveç 68 bin 191
Çekya 67 bin 273
ABD 65 bin 990
Kanada 62 bin 695


Morningstar Research Services hisse senedi stratejisti ve elektrikli araç komitesi başkanı Seth Goldstein, "Otomobiller, Çin ve Avrupa'ya göre daha yüksek vergiler, harçlar ve kayıt ücretleri nedeniyle Singapur ve İsrail gibi yerlerde genellikle daha pahalıdır" dedi. Arz ve talep ile piyasadaki rekabet düzeyi de fiyatı artıran faktörlerden bazıları. 

Bloomberg'in sıraladığı verilere göre en ucuz Tesla Model Y satılan ülkeler şöyle: Çin, Estonya, Litvanya, Letonya, Slovenya, Japonya, Yeni Zelanda, Makao. Fiyatlar 40-50 bin dolar arasında değişiyor.

Gerçekten de, Singapur'da bir Tesla satın almak bir apartman dairesi kadar pahalı olabilir. Ülkede arabalar çok pahalı çünkü küçük adadaki trafik artışını kontrol etmeyi amaçladıkları için yalnızca sınırlı sayıda araba alınmasına izin veriliyor. Bu izinler, ayda iki kez yapılan müzayedelerde teklif edilmesi ve bir sürücünün 10 yıl boyunca araba sahibi olmasına izin verilmesi gerekiyor. Bir Tesla için verilen izinler, Kasım ayında 116 bin 577 Singapur Dolar’ına yükselerek rekor seviyeye geldi. Bu neredeyse Model Y’nin fiyatı kadar bir tutar. 

Tesla Model Y'yi Türkiye'den sipariş vermek istediğinizde fiyatı internet sitesinde 58 bin dolar olarak görülüyor

Yerli üreticilere talep daha fazla

Dünyanın en büyük EV pazarı ve son derece rekabetçi olan Çin'de tamamen farklı bir hikaye yaşanıyor. BYD Co. gibi eski otomobil üreticilerinden Nio Inc. gibi sonradan açılan şirketlere kadar bir dizi yerel rakip, yeni model lansmanları ve satış promosyonlarıyla Tesla'ya hızla yaklaşıyor. Çin Binek Araç Birliği'ne göre, yerli otomobil üreticileri 2022'nin ilk yedi ayında EV satışlarının yaklaşık yüzde 80'ini oluşturdu.

Pazarlama stratejisini değiştirdi

Tesla, rekabet edebilmek için Ekim ayındaki fiyat değişikliklerinden sonra müşterileri cezbetmek için yeni alıcılar için sigorta sübvansiyonlarının genişletilmesi, yerel TV'de reklam verilmesi dahil olmak üzere bir dizi pazarlama taktiği uygulamaya başladı. Tesla'nın gelirinin neredeyse dörtte birini elde ettiği Çin'deki dengesiz talep, CEO Elon Musk'ın önümüzdeki yıllarda, yıllık yüzde 50 küresel satış büyümesi konusundaki iddialı hedefini tehlikeye sokabilir.

Fiyatlar gelecek yıl düşebilir

Morningstar'dan Goldstein'a göre, Tesla'nın ABD ve Avrupa da dahil olmak üzere diğer önemli pazarları için ek fiyat indirimleri de olabilir. Goldstein, "2023'te resesyon görürsek, emtia fiyatlarının düştüğünü görebiliriz, dolayısıyla girdi maliyetleri düşer. Bu olursa, Tesla ve diğer birçok otomobil üreticisinin talebi artırmak için fiyatları tekrar düşürmesini bekleyebiliriz” dedi. Musk'ın kendisi de bu olasılığın sinyalini bu yılın başlarında vermişti.

Ne olursa olsun, geçen çeyreğin aksayan araç teslimatlarıyla ilgili haberlerin ortasında, Model Y'nin tam olarak ne kadar iyi durumda olduğunu gözden kaçırmak çok kolay. BloombergNEF tahminlerine göre, SUV genel olarak 2022'de 760 bin  adet satma hızında. Austin, Teksas ve Berlin yakınlarındaki yeni fabrikalar 2023'e girerken Tesla, Musk'ın geçen yıl cesurca tahmin ettiği gibi, sonunda dünyanın en çok satan aracına sahip olabilir.