25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.10.2022 09:19 | Son Güncelleme: 29.10.2022 09:36

Tesla'nın model Y'si Avrupa'da otomobil satışlarında ilk kez birinci oldu

Tesla şirketinin Model Y'si eylül ayında Avrupa'nın en çok satan otomobili oldu. Ayrıca pille çalışan araçlar ilgi çekmeye devam ederken bölgenin en popüler içten yanmalı motorlu modellerinden bazılarını geride bıraktı
Tesla'nın model Y'si Avrupa'da otomobil satışlarında ilk kez birinci oldu

Pazar araştırmacısı Jato Dynamics'in perşembe günü yaptığı açıklamaya göre Tesla Model Y'nin teslimatları bir yıl öncesine kıyasla üç kattan fazla artarak 29 bini buldu. Y, Peugeot'nun 208 şehir otomobilini yaklaşık 19 bin 600 adetlik önemli bir farkla geride bıraktı. Bu yıldan itibaren Tesla'nın Almanya'daki fabrikasında üretilen crossover, otomobil üreticisinin Çin'deki fabrikasından ithalat yapılmamasının ardından Model 3'ün satışlarında yaşanan düşüşü dengeledi. 

Tesla her çeyrekte iyi performans sergiliyor

Jato, Avrupa'daki Tesla satışlarının her çeyreğin son ayında özellikle iyi performans gösterme eğiliminde olduğunu söyledi. Buna rağmen, toplam üçüncü çeyrek teslimatları bir önceki yıla göre yüzde 17 arttı ve 2020'ye göre neredeyse iki katına çıktı.  Avrupa otomobil pazarı yılın büyük bir bölümünde üretimi kısıtlayan uzun süreli tedarik zinciri sorunlarıyla boğuştu. Bu baskının bir kısmı ortadan kalkarken, bölgedeki tüketiciler şimdi de artan enerji faturaları ve talep üzerinde baskı yaratmaya başlayan faiz oranlarıyla mücadele ediyor. 

Jato küresel analisti Felipe Munoz yaptığı açıklamada "Pazar son üç yılda her çeyrekte bir milyon adet kaybetti. Üretim kapasitesine oranla hacim açısından bir felaket olsa da otomobil üreticilerinin çoğu artık bu yeni gerçekliğe uygun şekilde adapte oldu" ifadelerini kullandı.

Elektrikli modeller revaçta

Tamamen elektrikli otomobiller yılın ilk dokuz ayında toplam tescillerin yüzde 15,6'sını oluşturdu. Eylül ayında Tesla Model Y ve Model 3 satışlarının toplamı yaklaşık 42 bin'e ulaşarak Volkswagen AG'nin ID.4 ve ID.3 modellerinin dört katına çıktı.