23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.12.2023 20:54 | Son Güncelleme: 10.12.2023 21:05

Ekonomik baskılar arttıkça Çin'in deflasyonu kötüleşiyor

Emlak sektöründeki likidite sıkışıklığı, zayıf ticaret veriler ve üç yıl süren sıfır Covid karantinaları nedeniyle üzerinde bir türlü toparlayamayan Çin ekonomisinde deflasyon giderek daha kötü bir hal alıyor. Ülke bir yandan deflasyonla yüz yüze gelirken, öte yandan tüketici fiyatları geriliyor
Ekonomik baskılar arttıkça Çin'in deflasyonu kötüleşiyor

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi kötüleşen deflasyonla boğuşurken, Çin'in tüketici fiyatları Kasım ayında yıllık yüzde 0,5 gerileyerek son üç yılın en keskin düşüşünü kaydetti. Tüketici fiyatları Bloomberg'in ekonomistlerle yaptığı ankette tahmin edilen yüzde 0,2'lik düşüşten daha fazla geriledi ve Ekim ayındaki yüzde 0,2'lik düşüşü aştı

Fabrika kapılarında ölçülen ve büyük ölçüde emtia ve hammadde maliyetleri tarafından yönlendirilen üretici fiyatları yüzde 3 oranında düşerken geçtiğimiz yıl boyunca negatif bölgede kaldı.

Çin'de ekonomik baskı etkisini artırıyor

Tüketici fiyatları Temmuz ayında deflasyonist bölgeye girdi ve Ekim ayında tekrar düşmeden önce Ağustos ayında kısa bir süre yükseldi. Deflasyonist eğilim, emlak sektöründeki likidite sıkışıklığı, zayıf ticaret verileri ve üç yıldır süren sıfır Covid karantinaları ve sınır kapatmalarından sonra yavaşlayan toparlanma da dahil olmak üzere ülkenin politika yapıcılarının karşı karşıya olduğu bir dizi ekonomik baskıya ekleniyor.

Büyümede hedef küçüldü

Tüketici talebi 2023 yılında tam olarak toparlanmakta zorlanırken, politika yapıcılar son on yılların en düşük oranı olan yüzde 5'lik bir ekonomik büyüme hedefi belirledi.

Pek çok müteahhidin temerrüde düşmesinin ardından emlak sektörü topallarken, Pekin bu yıl teşvikleri artırma çağrılarıyla karşı karşıya kaldı. Hükümet büyümeyi desteklemek için temel kredi oranlarını düşürdü ve yeni tahviller ihraç etti ancak müteahhitlere yönelik büyük çaplı bir kurtarma operasyonuna girişmedi.

Toparlanmada kritik bir aşamadayız

Çin lideri Xi Jinping bu hafta, yetkililer mali ve parasal desteği artırma sözü verirken ülkenin ekonomik toparlanmasının hala "kritik bir aşamada" olduğu uyarısında bulundu.

Derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service Salı günü Çin'in kredi notu görünümünü, orta vadede ekonomik büyümenin düşmesi riskinin artması ve zayıf bölgelere daha fazla mali destek verilmesi olasılığının yükselmesi nedeniyle negatife indirdi.

Çin'deki ekonomik ivme son aylarda ülkenin en büyük özel müteahhitlik şirketi Country Garden'ın temerrüde düşmesi ve yatırım şirketi Zhongzhi'de yaşanan çalkantılarla sarsıldı ve bu durum sorunlu emlak piyasasının yayılma etkilerinin bir işareti oldu.

Ağustos ayında politika yapıcılar, 2019 yılında raporlamaya başladıklarından bu yana rekor seviyeye ulaşan genç işsizlik verilerini yayınlamayı durdurdu.

Tüketici fiyatları bu yıl, Çin'in tüketici endeksindeki mal sepetinin önemli bir bileşeni olan domuz eti fiyatlarındaki düşüşten etkilendi. Gıda fiyatları Kasım ayında yüzde 4,2 oranında düşüş gösterdi.

Talep çok zayıf

Tüketici fiyatlarındaki uzun süreli zayıflık, Covid-19 önlemlerinin kaldırılmasının ardından diğer büyük ekonomilerdeki enflasyonla tezat oluşturuyor ve harcamalarında ihtiyatlı davranmaya devam eden hanehalklarının cansız talebine işaret ediyor. Bu haftaki veriler ithalatın geçen ay yüzde 0,6 düştüğünü gösterdi.

Önümüzdeki hafta açıklanacak veriler Kasım ayında perakende satışlardaki büyümenin hızını gösterecek.