16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.07.2024 12:01 | Son Güncelleme: 10.07.2024 13:51

Ekonomistler TÜİK'in açıklamalarını değerlendirdi: Bir başkan bu sözleri nasıl söyler?

TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya'nın dün enflasyon rakamlarıyla ilgili yaptığı açıklamalara ekonomistlerden tepkiler devam ediyor. Son olarak Prof. Dr. Özgür Demirtaş "Bir başkan bu sözleri nasıl söyler?" değerlendirmesinde bulundu
Ekonomistler TÜİK'in açıklamalarını değerlendirdi: Bir başkan bu sözleri nasıl söyler?

TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya, dün Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplamalarında enflasyon sepetindeki madde fiyatlarının neden açıklanmadığı, diğer kuruluşlarca yayımlanan endeksler ile farklılıklar, fiyat artışlarına etki eden faktörler gibi konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çetinkaya'nın açıklaması sonrası ilk değerlendirmelerden biri ekonomist ve yazar Mahfi Eğilmez'den geldi.  Mahfi Hoca, X (Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda, "TÜİK'in girişine ‘söz gümüşse susmak altındır’ yazılı bir tabela asılmalı” önerisinde bulundu. 

 

"Hiç konuşmamak daha iyidir"

Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi ve eski Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara da bugün benzer bir değerlendirmede bulundu. Kara X hesabından yaptığı paylaşımda "Kamu kurumlarına iletişim konusunda bir tavsiye: Söyleyecek sözünüz yoksa hiç konuşmamak daha iyidir" ifadelerini kullandı.

Çetinkaya’nın enflasyon hesaplamasına değerlendirmesine en sert yorum Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş'tan geldi. İktisatçı akademisyen Prof. Dr. Demirtaş, X  hesabından Çetinkaya’nın “Fiyatlar artıyor. 100 TL olan bir ürünün bir yıl sonra 175 TL ya da 145 Tl olması arasından can yakıcılığı açısından bir fark yok. Psikolojik olabilir” değerlendirmesini alıntıladı.

“İçler acısı bir açıklama"

Çetinkaya’nın sözlerine ilişkin “İçler acısı bir açıklama. Korkunç bir açıklama. Olacak iş değil. Aklımı oynatacak derecede sinirlendirici bir açıklama. Bir başkan bu sözleri nasıl söyler? Aman Allahım, aman Allahım" dedi. 

 

Ekonomi-Politikçi Prof. Dr. Mustafa Durmuş ise “TÜİK, gerçekleri söylemeyen bir makineye dönüştü. Madde fiyatlarını kısmasalardı, enflasyon çok daha yüksek çıkacaktı. Doğru veriyi esas almazsanız, hiçbir programın başarılı olma şansı yok” dedi.