19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 26.01.2023 17:22 | Son Güncelleme: 26.01.2023 17:39

Elon Musk, Twitter borcunu ödemek için 3 milyar dolarlık kaynak arıyor

Elon Musk'ın ekibi, Twitter'ı satın almak için aldığı 13 milyar dolarlık borcun bir kısmını geri ödemeye yardımcı olmak için 3 milyar dolarlık yeni kaynak araştırıyor
Elon Musk, Twitter borcunu ödemek için 3 milyar dolarlık kaynak arıyor

Elon Musk'ın ekibi, şirketin satın alınmasının bir parçası olarak Twitter’a yüklenen 13 milyar dolarlık borcun bir kısmını geri ödemek için yatırımcılarla 3 milyar dolara varan görüşmelerde bulundu. Konuya yakın kaynaklar, Aralık ayında Musk'ın temsilcilerinin Twitter hisselerine dair 3 milyar dolara varan satışları görüştüklerini söyledi. Wall Street Journal’ın haberine göre Musk’ın ekibi, hisse senedi artırımı başarılı olursa 13 milyar dolarlık Twitter kredi paketi içinde en yüksek faiz oranını taşıyan borcun teminatsız bir kısmını ödemek için kullanılabileceğini düşünüyor. 

Günde 4 milyon kaybediyor

Borcun ödenmesi, reklamcıları platformda tutmakta zorlanan Twitter'a mali bir rahatlama sağlayacaktır. Kasım ayında Musk, Twitter'ın gelirinde büyük bir düşüş yaşadığını ve günde 4 milyon dolardan fazla kaybettiğini söyledi. Ayrıca, o ay şirket için iflasın bir olasılık olduğunu da belirtti ancak ünlü milyarder daha sonra şirket için iyimser beklentiler paylaştı ve Twitter'ın yaklaşık 6 bin kişiyi işten çıkardığı için 2023'te kabaca nakit akışının başabaş olmasını beklediğini aktardı.

Bağış toplama görüşmelerinin durumu öğrenilemedi. Aralık ayının ortasında, Musk'ın ekibi, orijinal Twitter devralma fiyatından öz sermaye artırma konusunda yeni ve mevcut destekçilere ulaştı. O sırada potansiyel yatırımcılara gönderilen bir e-postaya göre, CEO’nun danışmanları, 2022'nin sonuna kadar ilk devralma fiyatından nakit toplamak için bir anlaşmaya varmayı ummuşlardı.

Bununla birlikte, bazı müstakbel destekçiler, Twitter'ın finansal performansıyla ilgili endişeler nedeniyle şartlara karşı çıktıklarını söylediler. Musk ekibi, e-postada bir fon miktarı veya bağış toplama amacı belirtmedi. Diğer yandan Musk, Twitter'da bir kullanıcının bu haberleri sorması üzerine doğru değil yanıtı verdi.

Henüz ödeme yapılmadı

Musk'ın Twitter'ı devralmasını destekleyen ortak yatırımcılardan biri olan Fidelity, Kasım ayında Twitter'daki hissesini yüzde 56 oranında düşürdü. Konuya yakın kaynaklar, şirketi devralmasına destek olan 13 milyar dolarlık borcu aldığı bankaların henüz herhangi bir geri ödeme bildirimi almadığını söyledi.

Twitter'ın toplam 3 milyar doları bulan teminatsız kredileri, Musk'ın sosyal medya şirketini 44 milyar dolarlık satın alımının bir parçası olarak aldığı 13 milyar dolarlık borç paketinin en pahalı kısmı. Resmi belgelere göre, Twitter’ın borcu yeniden finanse etmeden geçen her çeyrekte faiz oranı yüzde 0,50 daha artıyor. Dosyalara göre Twitter'ın ilk üç aylık faiz ödemesi ay sonunda yapılacak.

Faiz yükü yıllık bir milyar dolar

Eski bir kredi analisti ve veri sağlayıcı Enersection LLC'nin kurucusu Jeffrey Davies tarafından Aralık ayında yapılan bir analize göre, Twitter'ın toplam faiz yükü yılda yaklaşık 1,25 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Bu tahmine göre, Twitter her gün yaklaşık 3,4 milyon dolar faiz ödeme yükümlülüğüne giriyor.