27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.01.2023 09:24 | Son Güncelleme: 23.01.2023 09:52

Elon Musk Twitter'ın borçlarını kapatamayacak kadar kötü durumda mı?

Elon Musk'ın Twitter'ı için kullandığı 13 milyar dolarlık kredinin ilk üç aylık ödemesi ay sonuna kadar yapması gerekiyor. 300 milyon dolar zenginler kulübünün daimi üyesi için küçük bir meblağ görünse de analistler reklam kaybının da etkisiyle gidişatın iyi olmadığını savunuyor
Elon Musk Twitter'ın borçlarını kapatamayacak kadar kötü durumda mı?

Sosyal medya platformu 300 milyon dolarlık faiz ödemesiyle karşı karşıya ve ödemesini zamanında yapması kredinin yeniden yapılandırılmasını ya da iflası tetikleyebilir. Elon Musk geçen hafta Twitter'ın ışıklı kuş logosunu 100 bin dolara sattı. Bu Musk'ın durumunun kötü olduğu ve paraya ihtiyacı olduğu düşüncelerini akıllara getirdi. Musk'ın sahibi olduğu sosyal medya platformunun, şirketin içinde bulunduğu zor mali koşullar nedeniyle yaklaşık 300 milyon dolarlık bir faiz ödemesiyle karşı karşıya.

İyi zamanlarda bile zarar eden Twitter'ın sorunları, üç aydan kısa bir süre önce Tesla CEO'su tarafından satın alınmasından bu yana daha da kötüleşti. Musk ve şirket hakkında iflas haberleri çıksa da kendisi bu ihtimali küçümsüyor. Peki dünyanın en zengin ikinci adamı tarafından satın alındıktan aylar sonra Twitter'ın son hali ne ve ne kadar kötü durumda?

Twitter gelecek hafta bankalara ne kadar para ödemek zorunda?

Haberlere göre, Musk'ın Twitter'ı satın almak için kullandığı 13 milyar dolar değerindeki borcun ilk üç aylık ödemesinin ay sonuna kadar yapılması gerekiyor. Analistler bu miktarın yaklaşık 300 milyon dolar ya da ödenmesi gereken yıllık 1,2 milyar dolarlık faizin dörtte biri olduğunu belirtiyor. Twitter'ın bilançosunda yer alan ve Morgan Stanley liderliğindeki bir bankalar konsorsiyumu tarafından verilen kredi, 6.5 milyar dolarlık banka kredisi, 3 milyar dolarlık kredi ve 3 milyar dolarlık başka bir krediden oluşuyor. Twitter'ın ayrıca 500 milyon dolarlık üst düzey teminatlı kredisi de bulunuyor.

Twitter 300 milyon dolarlık ödemeyi karşılayabilir mi?

Musk Twitter'ı devraldıktan kısa bir süre sonra şirketin iflas edebileceği uyarısında bulundu. Ayrıca, Twitter'ın cirosunun yüzde 90'ını oluşturan reklam gelirlerinde, müşterilerin devir sonrası denetim standartları konusundaki endişeleri ve Twitter'ın abonelik hizmetinin başarısız bir şekilde yeniden başlatılmasıyla sahte doğrulanmış kurumsal hesapların ortaya çıkması nedeniyle keskin bir düşüş yaşandığını açıkladı.

Reklamcılık durumu da düzelmedi. Geçen hafta Twitter'ın günlük gelirinin yüzde 40 oranında düştüğü açıklandı. Borç ödemelerini karşılama kabiliyetinin bir göstergesi olan nakit akışı zayıf ve 2021 yılında 370,4 milyon dolar negatif serbest nakit akışı yarattı. Musk, bu rakamın bu yıl 3 milyar dolara doğru gittiği konusunda uyarıda bulunmuştu ancak şimdi başa baş gitmesini bekliyor. Musk geçen ay bir podcast yayınında Twitter'ın artık iflasa giden hızlı yolda olmadığını söyledi. Ayrıca Twitter'ın 1 milyar dolarlık net nakit pozisyonu olduğunu ve bunun en azından 500 milyon dolarlık kredili mevduatla birlikte gelecek haftaki ödemeyi karşılayacağını söyledi.

Musk Twitter'ı kişisel servetinden finanse edebilir mi?

Musk, Twitter'ı satın almak için 20 milyar dolardan fazla kendi parasının yanı sıra ortaklarından 7,1 milyar dolar ve şirketteki mevcut hissesinden yaklaşık 4 milyar dolar ortaya koydu. Geçen yıl anlaşmanın kendi payına düşen kısmını finanse etmek için Tesla'da 23 milyar dolar değerinde hisse sattı. VerityData araştırma direktörü Ben Silverman, Musk'ın Tesla'da kalan hisselerinin yüzde 60'ından fazlasının belirli kişisel borçları güvence altına almak için rehin verildiğini, bunun da kendisine hemen satabileceği yaklaşık 67 milyar dolar değerinde hisse bıraktığını söylüyor. Dolayısıyla Musk, dilediği takdirde Twitter'ı finansal olarak destekleme imkanına sahip. Ancak aralık ayında daha fazla Tesla hissesi satmayı planlamadığını söyledi. Musk "Bilmiyorum, muhtemelen iki yıl sonrasına kadar hisse senedi satmayacağım" dedi.

İflas ya da borcun yeniden yapılandırılması bir seçenek mi?

Musk bir faiz ödemesinde gecikirse Twitter, bir şirketin mali durumunu yeniden yapılandırmaya çalışırken alacaklılardan geçici olarak korunduğu bölüm 11 iflas işlemlerine girebilir. Bu da Musk'ın tüm öz sermaye yatırımını ve ortaklarının koyduğu milyarlarca doları riske atar. Bir başka seçenek de borcun yeniden görüşülmesi olabilir.