03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.08.2023 22:30 | Son Güncelleme: 20.08.2023 22:37

Elon Musk'tan Warren Buffett'a: Hiç değerimiz yokken Tesla'ya yatırım yapmayarak büyük hata yaptı

Tesla, SpaceX ve eski adıyla Twitter olarak bilinen X'in sahibi Elon Musk, ünlü yatırımcı Warren Buffett'ın Tesla'ya en düşük değerden yatırım yapmayarak büyük bir hata yaptığını söyledi
Elon Musk'tan Warren Buffett'a: Hiç değerimiz yokken Tesla'ya yatırım yapmayarak büyük hata yaptı

Elon Musk, Warren Buffett'ın Tesla'yı erkenden es geçerek büyük bir hata yaptığını söyledi. SpaceX ve Tesla CEO'su Perşembe günü eski adı Twitter olan web sitesi X'te "Hiçbir değerimiz yokken Tesla'ya yatırım yapabilirdi ama yapmadı" diye yazdı.

Business Insider'ın haberine göre Musk, Buffett'ın engin servetini ve Berkshire Hathaway holdinginin muazzam değerini vurgulayan bir yazıya yanıt verirken konuyu Tesla'ya getirdi. Elektrikli araç öncüsü Mart ayında Buffett'ın Tesla'ya sadece 200 milyon dolar değerindeyken yatırım yapmış olabileceğini belirtmişti. Otomobil üreticisinin piyasa değeri Perşembe günkü kapanışta 687 milyar dolardı, yani önceki değerinin 3 bin katından daha fazla.

200 milyon dolarken Tesla ile ilgilenmedi

Musk ayrıca Şubat ayında Buffett'ın iş ortağı ve Berkshire'ın başkan yardımcısı Charlie Munger ile 2008'in sonlarında öğle yemeği yediğini vurguladı. Tesla başkanı, Munger'in aynı 200 milyon dolarlık değerlemeyle Tesla'dan bir hisse satın alabileceğini, ancak bunu yapmayı reddettiğini söyledi.

Yüzde 10'luk hisseden 69 milyar dolar

Tesla 2010 yılında halka açıldığında 2 milyar dolarlık bir piyasa değeri elde etti. Kasım 2021'de değeri 1,2 trilyon dolara kadar yükseldi, ancak o zamandan bu yana yüzde 40'tan fazla değer kaybetti. Yine de, Buffett ve Munger örneğin yüzde 10'luk bir hisse satın almış olsalardı, ellerindeki hisselerin değeri yaklaşık 69 milyar dolar değerinde olacaktı. Bu rakam Berkshire'ın piyasa değerinin yüzde 8'ine yakın.

Ancak Buffett ve Munger sektörlerde baskın, karlı şirketler aramaları nedeniyle Tesla'ya o dönem yatırım yapma olasılıkları hiç yoktu. 2008'de Tesla para kaybediyor, Ford ve General Motors gibi güçlü rakiplerini alt etmeye çalışıyor ve ulaşım sektöründe devrim yaratmak için mücadele veriyordu. Çiçeği burnunda elektrikli araç üreticisi üzerine bahis oynamak Buffett ve Munger için muhtemelen çok riskli bir beklentiydi.

Tesla yerine Çinli BYD'yi seçti

Ancak Berkshire ikilisi bunun yerine 2008 yılında Çinli elektrikli araç üreticisi BYD'ye 232 milyon dolar yatırım yapmayı tercih etti. Berkshire'ın hisselerinin değeri 2021'in başlarında 7 milyar doların üzerine çıktı ve holding son aylarda BYD hisselerinin 1 milyar dolardan fazlasını nakde çevirdi.

Musk riski seviyor

Buffet ve Munger, Mayıs ayında yaptıkları açıklamada Elon Musk’ın kendilerinden daha büyük hayaller kurduğunu ve çok daha zorlu sorunların üstesinden geldiğini söylemişti. Bunun bazen Musk’ın büyük başarılar elde etmesini sağladığını söyleyen yatırımcılar bazen de başarız olmasına neden olduğunu ifade etmişti. Munger, Elon Musk için “Eğer aşırı hedefler belirlememiş olsaydı, hayatında elde ettiği şeyleri başaramazdı. O imkansız olan işleri üstlenmeyi seviyor ve bunları yapıyor” derken kendilerinin Elon Musk’tan farklı olduklarını, kolay işler aradıklarını ve başarısızlık istemediklerini söyledi.