24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.12.2022 21:09 | Son Güncelleme: 12.12.2022 17:36

En kötü icat listesinde yer alan Crocs, nasıl 2022’nin en hızlı büyüyen ikinci markası oldu?

Rahatlığı ve pratikliği konusunda ortak bir görüş bulunsa da bundan yaklaşık 10 yıl önce kimsenin dilek listesinde muhtemelen yer almayacak Crocs 2022’nin en hızlı büyüyen ikinci markası oldu. Peki Time dergisinin en kötü 50 icat listesinde de yer alan Crocs nasıl bir arzu nesnesine dönüştü
En kötü icat listesinde yer alan Crocs, nasıl 2022’nin en hızlı büyüyen ikinci markası oldu?

Ayakkabı markası Crocs, Morning Consult'un En Hızlı Büyüyen Markaları'ndan alınan verilere göre 2022'nin hızla büyüyen ikinci markası oldu. Morning Consult Brand Intelligence'ın, dünya çapında yaklaşık 4 bin ve Amerika Birleşik Devletleri’nde ise 2 bin markayı izleyerek elde ettiği rapora göre Çinli ultra hızlı moda devi Shein, Z Kuşağı arasında en üst sırayı aldı, ancak genel sıralamada Crocs’u geçemedi. Liste ayrıca, Crocs’u gençten yaşlıya popüler bir seçim olarak gören nesile göre büyümeyi de derecelendiriyor. Sonuç ise şirketin ayakkabının işlevine ve rahatlığına ilgi duyan çekirdek hayran kitlesini uzaklaştırmadan çok kuşaklı büyümeyi kazandığını belirtiyor. 

En kötü icat listesinde yer aldı

Peki ama bu yükseliş nasıl oldu? Öyleki Crocs 2010 yılında Time dergisinin en kötü 50 icat listesinde yer aldı. Hatta GQ'nun dijital direktörü stil ipuçları bile verdi, "Crocs giymeyecek kadar kendinize saygı gösterin." Crocs hakkında yapılan yorumlar moda kaygısının da ötesindeydi, marka büyük bir mali çalkantıyla mücadele etti. Birkaç yıl önce neredeyse iflas eden Crocs, 2008'de büyük çapta işten çıkarmaya zorlanmıştı. Şimdi mali kaygılar geçmişte kaldı, şirket bu şubat ayında yıllık 2,3 milyar dolar gelir bildirdi. 

Başarının anahtarı işbirlikleri 

Crocs'un bu yılki başarısının sırlarından biri, şüphesiz işbirliğine olan bağlılıkları oldu. Crocs, SZA ve Salehe Bembury'nin yanı sıra 2022'de Lazy Oaf , Christian Cowan, Balenciaga, MCM, Palace ve daha fazlasıyla güçlerini birleştirdi. Sidneyli güzellik influencer'ı ve oyuncu Rowi Singh Vogue kapağından Crocs terlikleriyle yer aldı. BBC Breakfast'ta bir çift giyen ünlü rapçi Stormzy ya da kırmızı halıda takım elbisesini yine bir çift Crocs ile tamamlayan Justin Bieber de bir dönemin hiç de tercih edilmeyen bu terliklerini moda ana akımı haline getirdi.