30 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.12.2022 16:41 | Son Güncelleme: 11.12.2022 16:51

Balenciaga’nın tepki çeken kampanyası sonrası fotoğrafçı Gabriele Galimberti: Ölüm tehditleri alıyorum

Moda devi Balenciaga'nın eleştirilere neden olan iki kampanyasına dair tepkiler sürüyor. Çocuklarla yapılan çekimin fotoğrafçısı Gabriele Galimberti, ölüm tehditleri aldığını söyledi
Balenciaga’nın tepki çeken kampanyası sonrası fotoğrafçı Gabriele Galimberti: Ölüm tehditleri alıyorum

Balenciaga’nın çocuk kıyafetleri için yaptığı ve cinsel öğeler kullanmakla suçlandığı reklam kampanyası sonrasında fotoğrafları çeken Gabriele Galimberti, skandalın ardından ölüm tehditleri aldığını anlattı. The Guardian'a konuşan Galimberti, “‘'Nerede yaşadığını biliyoruz', ‘Seni ve aileni öldürmeye geliyoruz’, ‘Evini yakacağız’, ‘Kendini öldürmelisin, kahrolası sübyancı’ gibi mesajlar alıyorum” dedi. Fotoğraf, mesajların yüzde 90’ının ABD’deki insanlardan geldiğini ekledi.  

Dört medya kuruluşuna dava açacak

Galimberti, çocuk pornografisiyle ilgili bir mahkeme davasının belgelerinin üzerinde bir el çantasının yer aldığı Adidas x Balenciaga kampanyası için değil ancak bazı cinsellik içerdiği öne sürülen öğelerin olduğu ve oyuncak ayıların yer aldığı çocuk fotoğraflarını çekti. İki kampanyanın Twitter’da sıklıkla birlikte paylaşılması Galimberti’nin her ikisinde de çalıştığı varsayımına yol açtı. Galimberti, medya kuruluşlarının iki kampanyanın bu görüntülerini sosyal medyadan alıp birlikte yayınladığını söyledi. Bu nedenle Galimbergi, dört medya kuruluşuna dava açacak. 

"Ne bulursam çekiyorum"

Galimberti, çekimden önce çektiği fotoğraflara dair çok az müdahalede bulunduğunu net bir şekilde belirtti. Galimberti, “Ben bir belgesel fotoğrafçısıyım. Orada ne bulursam fotoğrafını çekiyorum… Benim için odanın kırmızı ya da sarı olması fark etmiyor” diye konuştu. 

22 Kasım'da Instagram'da yaptığı açıklamada Balenciaga, seti oluşturmaktan sorumlu olan ve 23 bahar kampanyası fotoğraf çekimleri için onaylanmamış öğeler içeren taraflara karşı yasal işlem başlattığını söyledi. Galimberti, 23 Kasım'da açıklamaya bir yanıt göndererek, görüntülerdeki nesnelerle ilgili kararlarda rolü olduğunu yalanladı.

Markanın kreatif direktörü Demna daha sonra bir özür açıklaması yayınladı ve görüntülerin sorumluluğunu üstlendi. Ancak artık geri çekilen davaya dahil olmayan Galimberti, Balenciaga'nın gecikmesinin daha fazla kötüye kullanıma yol açtığını düşünüyor. Galimberti, “Balenciaga’ya her gün e-postalar yazıyordum. Günde iki, üç hatta dört tane. Onlara “İnsanlar beni arıyor ve öldürmek istediklerini söylüyorlar” dedim. Lütfen bir şey yapın. Yeni bir açıklama yapın” diyerek geçirdiği süreçten bahsetti. 

Guardian'ın yorum talebine yanıt olarak Balenciaga'nın temsilcileri, kampanya için özür dileyen Demna ve CEO'su Cédric Charbit'in daha önce paylaşılan açıklamalarını gönderdi.

Önce mankenlerle çekildi

Galimberti, çekim öncesi Balenciaga ekibiyle birlikte süreci sürekli kontrol ettiklerini de anlattı. Çocuklar çekilmeden önce test fotoğraflarında manketler kullanıldı. Galimberti, "Birkaç fotoğraf çektik ve sonra fotoğraflar benim kameramdan birinin bilgisayarına gidiyordu. Sonra bu fotoğrafları Balenciaga'nın genel merkezine gönderiyorlardı. Tamam dediklerinde mankeni gerçek bir çocukla değiştirdik” sözlerini kullandı. Fotoğrafları onaylayan kişinin Demna olup olmadığını bilmiyor. Galimberti, tasarımcıyla hiçbir noktada görüşmediğini veya konuşmadığını belirtti.

Çalışanların çocuklarıydı

Çekimde kullanılan modeller, çekime eşlik eden Balenciaga çalışanlarının çocuklarıydı. Galimberti, ayı şeklinde çantaları taşıyan çocukların ebeveynlerinin endişelerini dile getirmediğini söyledi ve “Kimse BDSM’den bahsetmedi” dedi. 

Galimberti ilk kez bir moda kampanyası üzerinde çalışıyor. 2020'de piyasaya sürülen bir proje olan The Ameriguns’ta Amerikalıları kişisel ateşli silahlarıyla fotoğrafladı. O kampanya da viral oldu. Galimberti , “Bu böyle bir saldırıya maruz kalışım ilk değil. O zamanda insanlar beni silahlardan nefret eden çılgın bir Demokrat olmakla suçluyorlardı. Bu yüzden kendimi savunmaya hazırdım. Evet siyahlara karşıyım diyebilirim. Ama size sübyancı dediklerinde? Kendinizi buna karşı nasıl savunabilirsiniz ki?” diye konuştu. 

Galimberti, Balenciaga kampanyasını belgesel çalışması için alacağı ücretin 20 katı olduğu için kabul ettiğini ancak bu iş yüzünden National Geographic ile bir proje ve bir sergi de dahil olmak üzere işini kaybettiğini belirtti.

Davayı geri çekti

Fotoğraf çekimine malzemeleri sağlayan şirkete 25 milyon dolarlık dava açan Balenciaga davaya geçen hafta geri çekti. ABD medyasında moda devinin, davayı kazanamayacağı için geri adım attığına dair yorumlar yapıldı.