27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.11.2023 19:07 | Son Güncelleme: 22.11.2023 19:17

Ertelenen OPEC toplantısı sonrası petrol fiyatları sert düştü

OPEC+ üreticilerinin Pazar günü için planlanan üretim toplantısını beklenmedik bir şekilde ertelemesi ve ham petrol üretim kesintilerinin gelecekteki seyrine ilişkin soru işaretlerinin artırması nedeniyle petrol fiyatları yüzde 4 değer kaybetti
Ertelenen OPEC toplantısı sonrası petrol fiyatları sert düştü

İsrail-Hamas savaşında yaşanan son gelişmeler ve OPEC+ toplantısının ileri bir tarihe ertelenmesi ile birlikte artan belirsizlikler petrol fiyatlarını aşağı çekiyor. Vadeli Brent ham petrolü akşam saatlerinde yüzde 4,1 düşüşle varil başına 79,06 dolara geriledi. ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri ise yüzde 4,2 düşüşle 74,51 dolara düştü.

Erteleme nedeni açıklanmadı

OPEC'ten yapılan açıklamada, OPEC+ bakanlar toplantısının daha önce planlandığı gibi 26 Kasım'dan 30 Kasım'a ertelendiği belirtilirken, erteleme için herhangi bir neden belirtilmedi.

Analistlere ve OPEC+ kaynaklarına göre, Suudi Arabistan, Rusya ve diğer müttefikler ile OPEC petrol üreticisi ülkeler grubunun üyelerini içeren OPEC+ toplantısının, arzı 2024 yılına kadar sınırlayan bir anlaşmada daha fazla değişiklik yapmayı değerlendirmesi bekleniyordu.

Suudi Arabistan rahatsız

Çarşamba günü erken saatlerde Bloomberg News, Suudi Arabistan'ın üretim rakamları konusunda diğer üyelerden memnuniyetsizliğini dile getirmesinin ardından OPEC+ toplantısının belirsiz bir süre için ertelenebileceğini paylaştı.

Analistler gecikmeden önce OPEC+'nın petrol arzındaki kesintileri gelecek yıla da yayabileceğini ve hatta derinleştirebileceğini öngörmüşlerdi.

Hem Brent hem de WTI petrol göstergeleri artan arz, talep ve potansiyel ekonomik yavaşlamaya ilişkin endişelerin baskısıyla dört hafta üst üste düştü. Petrol son olarak Eylül sonunda 98 dolar seviyelerinden işlem görüyordu.

Arz kesintisi haberi petrolü güçlendirmişti

Üç OPEC+ kaynağının Reuters'a Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü(OPEC) ve müttefik üreticilerden oluşan grubun 26 Kasım'daki toplantısında daha fazla petrol arz kesintisini değerlendireceğini söylemesinin ardından iki kontrat Pazartesi günü yaklaşık yüzde 2 yükselmişti.

IG'de piyasa stratejisti olan Jun Rong Yeap, toplantı erteleme duyurusundan önce yaptığı açıklamada, "Yaklaşan toplantı, ABD ham petrol stoklarındaki keskin artıştan sıyrılan duyarlılıkla birlikte şimdilik petrol fiyatları için ana odak noktası oldu" dedi.

Kesintiler artmalı ve uzun tutulmalı

Petrol brokerı PVM'den John Evans Çarşamba günü yayınladığı bir notta, OPEC ve müttefiklerinin fiyatları desteklemek için kesintileri sadece uzatmakla kalmayıp artırmaları gerektiğini söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) petrol piyasaları ve endüstri bölümü başkanı Salı günü yaptığı açıklamada, OPEC+ ülkeleri kesintilerini gelecek yıla uzatsa bile, küresel petrol piyasasının 2024 yılında sınırlı oranda arz fazlası göreceğini söyledi.