28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 16.11.2022 09:18 | Son Güncelleme: 16.11.2022 10:31

Estée Lauder, Tom Ford'u satın alıyor

Kozmetik şirketi Estée Lauder yaklaşık 2,8 milyar dolar değerindeki anlaşmayla Tom Ford'u satın aldığını duyurdu. Estée Lauder, Gucci'nin sahibi Kering de olmak üzere rakipleriyle Tom Ford'u almak için rekabet ediyordu. Anlaşmanın 2023'ün ilk yarısında tamamlanması bekleniyor
Estée Lauder, Tom Ford'u satın alıyor

New York City merkezli kozmetik markası Estee Lauder, Tom Ford'u satın alıyor. Şirket tarafından salı günü açıklamada 2,8 milyar dolar değerindeki anlaşmanın Aveda, Bobbi Brown ve La Mer'e ev sahipliği yapan ve 96 milyar doların üzerinde piyasa değeriyle halka açık bir şirket olan Estée Lauder için şimdiye kadarki en büyük satın alma olduğu duyuruldu. Tom Ford Beauy'nin lisansını alan güzellik firması, anlaşmayı kesinleştirmek için Gucci'nin sahibi Kering SA'nın rekabetini de geride bıraktı. 

Yasal onaylara tabi olan satın alma işleminin 2023'ün ilk yarısında tamamlanması beklenirken Estée Lauder'in, Tom Ford ile kendi lisans anlaşması olan İtalyan gözlük üreticisi Marcolin SpA'nın yaptığı 250 milyon dolarlık ödeme hariç, yaklaşık 2,3 milyar dolar ödemesi bekleniyor. Kozmetik firması ödeme işlemini nakit, borç ve 2025 yılının temmuz ayından itibaren vadesi dolacak satıcılara yapılan 300 milyon dolarlık ertelenmiş ödemelerin bir kombinasyonu yoluyla finanse etmeyi planlıyor.
Ağustos ayında Estée Lauder'in Tom Ford ile en az 3 milyar dolar değerinde olabilecek bir anlaşmaya hazırlandığı iddia edilmişti. Ancak piyasalardaki oynaklık ve ekonomiye ilişkin korkularla satın almanın fiyatını 2,8 milyar dolara çekti. 

"Daha mutlu olamazdım"

Şirketler, Tom Ford'un en azından 2023 yılına kadar kreatif direktör olarak mevcut görevinde kalacağını duyururken Ford, Estee Lauder ile yaptığı ortak açıklamada, "Bu satın almayla daha mutlu olamazdım" dedi. Estee Lauder ise satın almanın "yeni fırsatların kilidini açacağını" ve Ford'un marka için 'ideal ev' olduğunu söyledi. 

Tom Ford kendi markasını 2005'te kurdu

Tom Ford, kendi adını taşıyan moda markasını, 10 yıl yaratıcı yönetmeni olduğu Gucci'den ayrıldıktan sonra 2005 yılında kurdu. Marka en çok takım elbise ve erkek giyim koleksiyonları ile tanınıyor. Marka ayrıca kadın giyim, gözlük, saatle ve Tom Ford Beauty'yi de içeriyor. Tom Ford, ilk çıkardığı parfümden sonra kozmetik alanına da girdi. Journal'ın haberine göre Estée Lauder, üç ay önceki üçüncü çeyrek kazanç açıklamasında Tom Ford Beauty'nin çift haneli satış büyümesine sahip birkaç markadan biri olduğunu söyledi.