26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.12.2022 21:29 | Son Güncelleme: 28.12.2022 13:00

EYT 8 Eylül 1999'dan sonra işe girenleri kapsamayacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 8 Eylül 1999'dan sonra işe girenler EYT'yi kapsamayacağını söyledi. Henüz yaş kararına da karar verilemediğini aktaran Bilgin, en geç Ocak'ta EYT'nin Meclis'e götüreceklerini belirtti
EYT 8 Eylül 1999'dan sonra işe girenleri kapsamayacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT'nin kapsamına dair açıklamalarda bulundu. 8 Eylül 1999 sonra işe başlayanların EYT'ten yararlanamayacağını belirten Bilgin, "EYT deyince 8 Eylül 1999’dan önce işe başlamış olanlar. Bunların bazı istisnaları var. Doğum yapmış hanımların, askerlik yapmış olanların borçlanması var. Birkaç istisnai durumlar var. Onların dışında en çok sorulan soru; prim gün sayım eksik, borçlanabilir miyim? 1999’dan sonra işe girdilerse EYT’yi kapsamayacaktır" ifadelerini kullandı.

"Borçlanarak olmaz"

Mevcut yasada bulunan hakların devam edeceğini söyleyen Bilgin, "Yurt dışında çalışanlar var. Olağanüstü bizim kurumlarımıza müracaat edenler var. Orada da benzer kafa karışıklıkları var. Onlar da ‘prim gün sayılarımızı tamamlayalım, emekli olalım’ diye kuyruklar oluşturuyor. Onlarda da aynı şey geçerli. EYT 8 Eylül 1999 öncesi işe başlamayı zorunlu kılıyor. Dünyanın neresinde olursanız olun. Aksi takdirde borçlanarak olmaz" diye konuştu.

"Yaş sınırına karar verilemedi"

Bakan Bilgin, EYT için henüz yaş sınırına karar verilemediğini ifade ederek çalışmayı en geç Ocak'ta tamamlayacaklarını aktardı. Bilgin, "Neticede tabloya bakarak siyasi karar verilecektir. Hükümet karar verecektir. Cumhurbaşkanımız değerlendirecektir. Tabloyu tam olarak tespit etmeye çalışıyoruz. Hangi yaşta kaç kişi bulunuyor? Yaş aralığı nereden nereye geliyor. EYT’de ortalama yaş yüzde 49.9. Bu çalışmayı bitirmeye çalışıyoruz. Tahmin ediyorum EYT’yi bu ay sonuna kadar Meclis’e götürürüz bunu. Bitirebilirsek bu ay içinde, bitiremezsek Ocak ayında götürürüz. Meclis’in iradesiyle çıkınca Resmi Gazete’de yayınlanır ve yürürlüğe girer" dedi.