25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.04.2023 18:12 | Son Güncelleme: 18.04.2023 18:28

Fed Başkanı Bullard resesyon söylemlerini azalttı daha fazla faiz artışı istiyor

Louis Merkez Bankası Başkanı James Bullard, enflasyonun kalıcı olduğunu ve ekonominin yavaş da olsa büyümeye devam etmeye hazır göründüğünü gösteren son veriler ışığında ABD merkez bankasının faiz oranlarını artırmaya devam etmesi gerektiğini söyledi
Fed Başkanı Jerome Powell
Fed Başkanı Jerome Powell

ABD'nin yakın gelecekte bir bankacılık krizine, resesyona ya da her ikisine birden doğru gittiği yönündeki görüşlere karşı çıkan Bullard, Reuters'a verdiği bir röportajda şunları söyledi "Wall Street altı ay içinde bir resesyon olacağı fikrine çok angaje olmuş durumda, ancak böyle bir genişlemeyi bu şekilde okuyamazsınız."

Resesyon beklemiyorum

Yatırımcıların Fed'in yakın gelecekte faiz indirimine gideceğini düşünmesinin normal olduğunu söyleyen Bullard, şu sözleri kaydetti:

"Bu da resesyonu besleyen bir dünya görüşünün parçasıdır, ancak işgücü piyasası çok ama çok güçlü görünüyor ve genel kanıya göre, güçlü bir işgücü piyasanız varsa, bu güçlü tüketimi besliyorsa, bu ekonominin büyük bir bölümünü oluşturuyorsa... Özetle 2023'ün ikinci yarısında bir resesyon olacağını öngörmek için uygun bir zaman gibi görünmüyor" dedi.

Mevcut %3,5'lik işsizlik oranına rağmen, merkez bankasının 21-22 Mart'taki politika toplantısında Fed çalışanları da bu yıl "hafif bir resesyon" beklediklerini söylerken, Bullard'ın meslektaşları nispeten güçlü bir ilk çeyreğin ardından yılın geri kalanında sıfır büyüme veya daralmaya işaret eden bir ekonomik görünümü kaleme aldı.

Personel tahmini söz konusu olduğunda, bankacılık sektöründe son dönemde yaşanan stresin etkileri terazinin kefesini değiştirmiş gibi görünüyor. 

Ancak Bullard, geçen ay ABD'de yaşanan iki banka iflasının bir krize yol açacak olması halinde, bunun St. Louis Fed'in finansal stres endeksi gibi göstergelerde ortaya çıkacağını söyledi. Endeks, 10 Mart'ta Silikon Vadisi Bankası'nın çöküşünden sonra yükselmiş, ancak kısa sürede normal değerlere dönmüştü.

Mali kriz çıkacak olsa endeks yükselirdi

Bullard konuyla ilgili şu sözleri kaydetti:

"Eğer bundan gerçekten büyük bir mali kriz çıkacak olsaydı, bu endeks dört ya da beşe yükselirdi. Şu anda sıfır. Yani şu an itibariyle çok fazla bir şey oluyormuş gibi görünmüyor"

Mayıs'taki Fed toplantısından ne bekleniyor?

Mart ayı itibariyle Fed politika yapıcılarının büyük çoğunluğu, gösterge gecelik faiz oranını %5,00 ile %5,25 aralığına yükseltecek bir faiz artışına daha ihtiyaç olduğunu düşünüyor. Bu artış Fed'in 2-3 Mayıs'taki toplantısında gerçekleşebilir.

Bullard, sıkılaştırma döngüsünün bitiş çizgisine yakın olabileceğini kabul etmekle birlikte, politika faizinin bu seviyenin ötesinde yarım puan daha artarak %5,50 ile %5,75 arasına yükselmesi gerektiğini düşünüyor.

Bazı politika yapıcılar ve analistler bu son adımların ekonomiyi resesyona itebileceğinden endişe ediyor. Fed'in gelecek ayki faiz artırım kararının ötesinde, bundan sonra ne olacağına dair bir sinyal göndermesi gerekecek.

Bullard'ın konuşması Fed beklentilerini değiştirmedi

CME Group'un FedWatch programına göre, vadeli federal fon işlemcileri Mayıs toplantısında çeyrek puanlık bir faiz artırımına yaklaşık %87 olasılık verirken, bu oran Bullard'ın açıklamalarının yayınlanmasından önce neredeyse hiç değişmedi. 13-14 Haziran toplantısında çeyrek puanlık bir artış olasılığı da büyük ölçüde değişmeyerek yaklaşık %22'de kaldı.