26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.03.2023 21:54 | Son Güncelleme: 08.03.2023 22:02

Fed Başkanı Powell: Faiz artışlarının hızlandırılması için karar alınmadı

Fed Başkanı Jerome Powell, politika yapıcıların bu ayın sonunda yapacakları faiz artışının büyüklüğüne henüz karar vermediklerini vurguladı ve bunun istihdam ve enflasyonla ilgili gelecek verilere bağlı olacağını söyledi
Fed Başkanı Powell: Faiz artışlarının hızlandırılması için karar alınmadı

Powell kongre önündeki ikinci gününde yaptığı açıklamalarda Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler komitesine "Mart toplantısı hakkında herhangi bir karar vermedik" dedi. Fed Başkanı Salı günkü açıklamasında, ABD merkez bankasının faiz oranlarını daha önce öngörülenden daha yüksek bir seviyeye çıkarabileceği ve ekonomik verilerin iyi gelmeye devam etmesi halinde daha hızlı hareket edebileceği mesajını tekrarladı. Ancak Çarşamba günü, hazırladığı açıklamalardan biraz saparak herhangi bir karar alınmadığını vurguladı.

Faiz artışlarıyla ilgili karar gelecek verilere bağlı

Bloomberg'in haberine göre Powell "Eğer - bu konuda henüz bir karar verilmediğinin altını çiziyorum - verilerin bütünü daha hızlı bir sıkılaştırmanın gerekli olduğunu gösterirse, faiz artırımlarının hızını artırmaya hazır oluruz" dedi.

Powell, "Önümüzde potansiyel olarak önemli bazı veriler var" diyerek Çarşamba günü açıklanan ABD'deki açık iş pozisyonlarına ilişkin son verinin yanı sıra Cuma günü açıklanacak Şubat ayı istihdam raporuna ve 14 Mart'ta açıklanması planlanan tüketici fiyat verilerine atıfta bulundu.

Bir sonraki Fed toplantısı 21-22 Mart tarihlerinde

Fed yetkilileri bir sonraki toplantılarını 21-22 Mart tarihlerinde gerçekleştirecek ve üç aylık ekonomik tahminlerini güncelleyecek. Aralık ayında medyan tahminlerine göre faizlerin bu yıl %5,1 civarında zirve yapacağı öngörülmüştü.

Yatırımcılar, merkez bankasının bir önceki toplantıdaki çeyrek puanlık hızı devam ettirmek yerine bu ayın sonunda toplandığında faiz oranlarını 50 baz puan artırabileceği yönündeki beklentilerini artırdı. Ayrıca, Fed'in faiz oranlarını daha da yukarı çekerek, Fed'in politika ölçütünün Pazartesi günkü %5,5 seviyesinden bu yıl %5,6 civarında zirve yapacağını öngördüler.

Agresif faiz artışları bir yıl önce başladı

Fed bir yıl önce faiz oranlarını agresif bir şekilde artırmaya başlamış, Şubat ayında gösterge faiz oranının hedefini %4,5 ila %4,75 aralığına getirmiş ve ardından adımlarının hızını çeyrek puanlık bir artışa indirmişti. Bu adım, 75 baz puanlık dört büyük hamlenin ardından Aralık ayında yapılan yarım puanlık artırımın ardından geldi.

"Bu yıl faiz artırımlarının hızını yavaşlatmak, bu etkilerin daha fazlasını görmemiz için bir yoldur" diyen Powell, halihazırda uygulanan politika sıkılaştırmasındaki gecikmelerin etkisine atıfta bulundu.

Enflasyon göstergeleri beklentilerin üzerinde geldi

Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergeleri Ocak ayında beklenmedik bir şekilde hızlandı ve merkez bankasının %2'lik hedefinin çok üzerinde kaldı. Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi bir önceki yıla göre %5,4 ve çekirdek metrik %4,7 artarak, her ikisi de birkaç aylık düşüşün ardından toparlanmaya işaret etti.

Enflasyon düşüyor ama çok yüksek

Powell, "Enflasyon düşüyor ama çok yüksek" dedi ve ekledi "Yaşadığımız yüksek enflasyonun bir kısmı büyük olasılıkla yüksek seyreden işgücü piyasasıyla ilgili."