10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.09.2023 23:10 | Son Güncelleme: 21.09.2023 00:12

Fed faiz artırımına gitmedi, faizlerin uzun süre yüksek kalacağının sinyalini verdi

Fed küresel piyasaların beklentisi doğrultusunda politika faizini sabit tuttu, ancak karar sonrası Fed'in bu yıl bir faiz artırımına daha kapı araladığı dikkat çekerken, gelecek yıl faiz indirimine gidilme ihtimali de azaldı. Fed, faizlerin uzun bir süre yüksek seyretmesini öngörüyor
Fed faiz artırımına gitmedi, faizlerin uzun süre yüksek kalacağının sinyalini verdi

Fed faiz oranlarını sabit tutarken, yıl sonundan önce bir artırım daha beklediğini ve gelecek yıl daha önce belirtilenden daha düşük bir ihtimalle faiz indirimi öngördüğünü belirtti. Merkez bankasının iki günlük toplantısının sonunda açıkladığı projeksiyonlara göre, eğer gerçekleşirse bu son artış bu döngü için yeterli olacak. Fed bu hamleyi gerçekleştirirse, Mart 2022'de başlayan sıkılaştırma politikasından bu yana tam bir düzine artırım yapmış olacak.

Piyasalar kararı önden fiyatladı

cnbc'nin haberine göre piyasalar, Fed'in faizi sabit tutacağını ve faizin son 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,5 aralığında kalacağını fiyatlamıştı. Bu oran, bankaların gecelik borç verme karşılığında birbirlerinden aldıkları ücreti belirlerken aynı zamanda birçok tüketici borcuna da yansıyor.

Faiz artırımına gidilmemesi beklenirken, faiz oranlarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bundan sonra nasıl bir yol izleyeceği konusunda önemli bir belirsizlik var. Çarşamba günü yayınlanan belgelere bakılırsa, eğilim daha kısıtlayıcı bir politika ve faiz oranlarının daha uzun bir süre yüksek seviyede kalacağını öngörüyor.

Piyasaların ilk tepkisi

Bu görünüm başlangıçta piyasa üzerinde baskı yarattı ve S&P 500 açıklamanın hemen ardından düştü. Ancak, Fed Başkanı Jerome Powell'ın bir basın toplantısı sırasında soruları yanıtlamasıyla hisse senetleri dalgalandı ve düşüşe geçti.

Powell, "Ek politika sıkılaştırmasının kapsamını belirleme konusunda dikkatli bir şekilde ilerleyebilecek bir konumdayız" dedi. Bununla birlikte Powell, Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelede daha fazla ilerleme görmek istediğini de sözlerine ekledi ve şu ifadeleri kullandı: "Uygun seviyeye ulaştığımıza dair gerçekten ikna edici kanıtlar görmek istiyoruz ve ilerleme görüyoruz. Bunu memnuniyetle karşılıyoruz ancak bu sonuca varmadan önce daha fazla ilerleme görmemiz gerekiyor" dedi.

Ekonomide büyüme beklentisi yükseldi

Faiz tahminlerinin yanı sıra üyeler bu yıla ilişkin ekonomik büyüme beklentilerini de keskin bir şekilde yukarı yönlü revize ederek gayrisafi yurtiçi hasılanın bu yıl yüzde 2,1 oranında artmasını öngördü. Bu oran Haziran ayındaki tahminin iki katından fazla olurken, üyelerin yakın zamanda bir resesyon beklemediklerini gösteriyor. 2024 GSYH görünümü ise yüzde 1,1'den 1,5'e yükseldi.

Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ile ölçülen beklenen enflasyon oranı da Haziran ayına göre 0,2 puanlık düşüşle yüzde 3,7'ye gerilerken, daha önce yüzde 4,1 olan işsizlik oranı da yüzde 3,8 olarak öngörüldü.

İstihdam artışı güçlü kalmaya devam ediyor

Toplantı sonrası yapılan açıklamada ekonomik görünümdeki düzeltmeyi yansıtan birkaç değişiklik yapıldı. Komite, önceki açıklamalarda "ılımlı" olarak nitelendirdiği ekonomik faaliyeti "sağlam bir hızda genişleme" olarak nitelendirdi. Ayrıca, istihdam artışlarının "son aylarda yavaşladığını ancak güçlü kalmaya devam ettiğini" belirtti. Bu, istihdam tablosunu "sağlam" olarak tanımlayan önceki dille tezat oluşturuyor.

Fed, faizleri nispeten yüksek seviyelerde tutmanın yanı sıra, Haziran 2022'den bu yana merkez bankası bilançosunu yaklaşık 815 milyar dolar azaltan bir süreç olan tahvil varlıklarını azaltmaya devam ediyor. Fed, vadesi dolan tahvillerden elde edilen 95 milyar dolara kadar gelirin yeniden yatırıma dönüştürülmesi yerine her ay elden çıkarılmasına izin veriyor.

Fed daha 'dengeci' bir politika izliyor

Fed'in adımları ABD ekonomisi için hassas bir dönemde geldi. Son zamanlarda kamuoyunun karşısına çıkan Fed yetkilileri, enflasyonu düşürmek için çok fazla şey yapmanın daha iyi olduğuna inanmaktan, daha dengeli yeni bir görüşe doğru bir düşünce değişimine işaret etti. Bu kısmen, 1980'lerin başından bu yana en sert Fed para politikasını temsil eden faiz artışlarının gecikmeli etkilerinin algılanmasından kaynaklanıyor.

Merkez bankasının ekonomiyi derin bir resesyona sokmadan enflasyonu düşürme hedefine ulaşabileceğine dair işaretler giderek artıyor. Bununla birlikte, resesyonun net bir şekilde olmayacağını söylemek de mümkün değil ve Fed yetkilileri çok erken zafer ilan etme konusunda ihtiyatlı olduklarını ifade etti.

Powell'ın açıklamaları beklenenden daha 'şahin'

Goldman Sachs Asset Management'ta çoklu varlık stratejilerinden sorumlu yatırım müdür yardımcısı Alexandra Wilson-Elizondo, "Birçokları gibi biz de Powell'ın Jackson Hole'da işaret ettiği şahin tutumu görmeyi bekliyorduk. Ancak, açıklama beklenenden daha şahin oldu. Geçmişteki politika sıkılaştırmalarının bir kısmı hala devam ediyor olsa da, Fed 'bekle ve gör' moduna geçebilir" şeklinde konuştu.

Enflasyon verileri de iyiye gitse de yıllık oran Fed'in yüzde 2'lik hedefinin oldukça üzerinde kalmaya devam ediyor. Merkez Bankası'nın Temmuz ayında tercih ettiği gösterge, değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek enflasyonun yü-zde 4,2 oranında seyrettiğini gösterdi.

Tüm ekonomik faaliyetlerin yaklaşık üçte ikisini oluşturan tüketiciler, tasarruflar azalsa ve kredi kartı borcu ilk kez 1 trilyon dolar sınırını geçse bile harcama yaparak dirençli kaldı. Michigan Üniversitesi'nin yakın zamanda yaptığı bir ankette, bir ve beş yıllık enflasyon oranlarına ilişkin görünümler son yılların en düşük seviyelerine indi.