27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.05.2023 21:34 | Son Güncelleme: 13.05.2023 21:50

Fed gelecek ay faiz artırımına gidecek mi? Üst düzey iki isimden kritik açıklama

İki Fed yöneticisi yaptıkları son açıklamada Fed'in faiz oranlarını enflasyona karşı savaşı kazanmak için olması gereken yere yaklaştırdığını söyledi, ancak bu noktaya ulaşıp ulaşmadıkları konusunda net bir sinyal vermedi
Fed gelecek ay faiz artırımına gidecek mi? Üst düzey iki isimden kritik açıklama

Fed politika yapıcılarının gösterge faiz oranı için hedef aralığını yüzde 5-5,25'e yükseltmesinden bir hafta sonra Fed Yöneticisi Philip Jefferson ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard'dan gelen açıklamalar, Fed'in yaygın olarak beklendiği gibi gelecek ay faiz artırımlarına gerçekten ara verip vermeyeceği konusunda bazı belirsizlikler olduğunu gösteriyor.

Nitekim günün erken saatlerinde konuşan üçüncü bir Fed yöneticisi olan Başkan Michelle Bowman, enflasyonun daha ikna edici bir şekilde düşmemesi halinde politikanın daha da sıkılaştırılmasının uygun olabileceğini düşündüğünün sinyalini verdi.

Fed, son 14 ayda gösterge faiz oranını beş tam yüzde puan artırarak 40 yılın en hızlı sıkılaştırma adımını attı. Fed'in tercih ettiği ölçüye göre enflasyon geçen yaz yüzde 7'den yüzde 4,2'ye geriledi.

İşsizlik 1969'dan bu yana en düşük seviyede

Bu arada, borçlanma maliyetlerinin artmasıyla yükselmesi beklenen işsizlik oranı yüzde 3,4'e gerileyerek 1969'dan bu yana en düşük seviyeye indi.

Fed Başkanı Philip Jefferson Hoover Enstitüsü'nde düzenlenen bir para politikası konferansında ABD'de enflasyonun halen çok yüksek olduğunu söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Mevcut dezenflasyon hepimizin beklentisinden daha yavaş gerçekleşti. Ancak hala enflasyon konusunda atılacak adımla var"

Çekirdek enflasyon verisi kötü bir işaret

Jefferson çekirdek enflasyonda, özellikle de hizmet enflasyonunda son dönemde kaydedilen küçük ilerlemenin "kötü haber" olduğu gözlemini sundu. Nisan ayında, ABD'nin çekirdek tüketici fiyatları (değişken gaz ve gıda fiyatları hariç tutulduğunda) Mart ayındaki yüzde 5,6'lık artışın ardından yüzde 5,5 oranında yükseldi. Fed ise yüzde 2 enflasyon hedefliyor.

ABD Başkanı Joe Biden tarafından ABD para politikasının şekillendirilmesinde kilit rol oynayan ve bir sonraki Fed başkan yardımcılığına aday gösterilen Jefferson'ın açıklamaları Fed'in gelecek ayki kararıyla ilgili önemli ipuçları veriyor.

Powell'den faiz artırımlarına ara verme sinyali

Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının geçmişteki sıkılaştırmanın etkisinin yanı sıra son dönemde banka sektöründe yaşanan stresin krediler ve borç verme üzerindeki etkisini değerlendirirken faiz artırımlarına ara verebileceğinin sinyalini verdi.

Jefferson Cuma günü yaptığı açıklamada ise "Hızlı sıkılaşmanın tam etkileri hala önümüzde ve bölgesel banka iflasları, kredi koşulları üzerinde muhtemelen sadece hafif bir sıkılaştırma etkisi yaratacak" sözlerini kaydetti. Jefferson, olası bir duraklama konusunda ise görüş bildirmedi.

Louis Fed Başkanı James Bullard, son dönemde enflasyon beklentilerinin Fed'in yüzde 2'lik hedefi yakınında sabitlenmesini "cesaret verici" bulduğunu söyledi ve ekledi: "Enflasyonun düşmeye devam etmesi için beklentiler oldukça iyi". Bu sözler, 2021'in ortalarında enflasyonla mücadele etmek için keskin faiz artışlarını zorlayan bir politika yapıcının ağzından çıktığı için dikkate değer.

Fed bir sonraki toplantısında faiz oranlarını 13-14 Haziran tarihlerinde belirleyecek.