15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.05.2023 17:43 | Son Güncelleme: 06.05.2023 19:48

First Republic Bank yöneticilerine soruşturma açıldığı olduğu ortaya çıktı

ABD'de yaşanan bankacılık krizinde üçüncü iflas eden banka olan First Republic Bank'ın eski yöneticileri hakkında soruşturma açıldı
First Republic Bank yöneticilerine soruşturma açıldığı olduğu ortaya çıktı

Bloomberg'in haberine göre ABD'li yetkililer, First Republic Bank'ın eski yöneticileri hakkında, banka satılmadan önce ülkenin en büyük bankacılık iflaslarından birinde içeriden bilgi ticaretine katılıp katılmadıklarını belirlemek üzere soruşturma başlattı. Soruşturma hakkında bilgi sahibi olan iki kişiye göre, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu soruşturmasının durumu kamuoyunca bilinmiyor ve SEC'in hangi yöneticileri incelediği net değil. 

Federal hükümet pazartesi sabahı erken saatlerde First Republic'e el koydu ve bankayı JPMorgan Chase'e satarak 2008'de Washington Mutual'ın çöküşünün ardından ABD tarihindeki en büyük ikinci bankacılık iflasına imza attı. First Republic'in hisseleri sadece geçtiğimiz Cuma günü  yüzde 43 değer kaybederek 52 haftanın en yüksek seviyesinden yaklaşık yüzde 98 daha aşağıya düştü. 

First Republic'in iflası, Fed'in faiz oranlarını artırmaya devam etmesinin bir sonucu olarak sıkışan Silicon Valley Bank ve Signature Bank gibi benzer yapıdaki bölgesel bankalar arasındaki başarısızlıklar zincirinin son halkasıydı. Bu bankalar, özellikle de firmaların mevduatlarını güvenli yatırımlar olarak görülen ancak Fed'in faiz oranlarını hızla artırmasıyla değer kaybeden ABD Hazine tahvillerine yatırmalarıyla ilgili endişeler nedeniyle, müşterilerin nakit para çekme telaşına yol açan sosyal medya odaklı koşularla uğraşırken büyük likidite sorunlarıyla karşı karşıya kaldı. SVB'nin başarısızlığı, içeriden öğrenenlerin olası ticaretine ilişkin bir SEC soruşturmasına da yol açarken, eski yöneticiler de Adalet Bakanlığı'nın cezai soruşturmasıyla karşı karşıya.