28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.05.2023 09:54 | Son Güncelleme: 02.05.2023 10:10

Jamie Dimon First Republic Bank anlaşmasında yine kazandı

JPMorgan, iflas eden First Republic Bank için gerçekleştirilen ihaleyi kazandı. FRB'nin zengin müşterileri nedeniyle JPMorgan'ın dikkatini çektiğini yazan Wall Street Journal, bu anlaşmanın Dimon'a kurtarıcı rolü oyma şansı tanıdığını yazdı
Jamie Dimon First Republic Bank anlaşmasında yine kazandı

Amerika'nın en büyük bankası daha da büyüdü. JPMorgan Chase & Co.'nun iflas eden First Republic Bank'ı satın alması, New York bankasının devasa kredi defterini ve baskın mevduat imtiyazını artırıyor. Bu mega bankaya, varlık yönetimi operasyonunu genişletmeye çalıştığı bir dönemde yeni zengin müşteriler kazandırıyor. Ayrıca CEO Jamie Dimon'ın bir kez daha sektörün kurtarıcısı rolünü oynamasına olanak tanıyor. 

JPMorgan, Pazartesi günü erken saatlerde Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) tarafından el konulan First Republic için devasa bilançosunu kullanarak daha küçük bankaları geride bıraktı. First Republic, Bay Area'daki diğer kredi kuruluşu Silicon Valley Bank'ın çöküşünün ardından Mart ayında 100 milyar dolar mevduat kaybettikten sonra çöktü.

"Rekabetçi bir süreçti"

Konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, PNC Financial Services Group, Citizens Financial Group ve Fifth Third Bancorp'un da Pazar günü FDIC'ye teklif sunduğunu söyledi. FDIC son derece rekabetçi bir ihale süreci yaşandığını açıkladı. Kurum, yaptığı seçimin mevduat sigorta fonuna en az maliyet getireceği öngörülen teklifle devam etme zorunluluğuyla tutarlı olduğunu söyledi.

"En temiz şekilde alıyoruz"

JPMorgan, First Republic'in 92 milyar dolarlık mevduatının tamamını devralacak. Ayrıca bankanın yaklaşık 173 milyar dolar kredi ve 30 milyar dolar menkul kıymet de dahil olmak üzere varlıklarının çoğunu satın alıyor. İlk çeyreğin sonunda JPMorgan'ın 3.7 trilyon dolar varlığı ve 2.4 trilyon dolar mevduatı vardı. Dimon Pazartesi sabahı analistlerle yaptığı görüşmede, "Temelde alabileceğiniz en temiz şekilde çok temiz bir banka alıyorsunuz" dedi.

Hisseleri yükseldi

JPMorgan hisseleri Pazartesi günü yaklaşık yüzde 2 yükseldi, bu da yatırımcıların anlaşmanın arkasındaki matematiği beğendiğinin bir işareti. Anlaşma, JPMorgan'ın 2008 yılında Washington Mutual şirketini satın almasının yankılarını taşıyor. Bu satın alma JPMorgan'ın Kaliforniya ve Florida'da büyümesine yardımcı oldu. Aynı zamanda batan bankanın ipotekleriyle ilgili sorunlara bağlı olarak yıllarca süren düzenleyici ve yasal baş ağrılarını da beraberinde getirdi. 

Dimon, First Republic'i kurtarma çabalarında kilit bir rol oynamıştı. Bankası, 11 bankanın kredi kuruluşunu desteklemek amacıyla yaptığı 30 milyar dolarlık mevduata en büyük katkıyı sağlayanlardan biriydi ve diğer bankaları yardım için ek adımlar atmaya ikna etmeye çalıştı. Bankacıları da First Republic'e çeşitli seçenekleri konusunda danışmanlık yapmak üzere işe alındı. First Republic'in zenginlere hizmet veren stratejisi, kredi kuruluşunu ABD'nin en büyük 20 bankasından biri haline getirdi. Federal Rezerv geçen yıl faiz oranlarını yükseltmeye başladığında sorunlarla karşılaştı.

Üst düzey müşteriler motive etti

Yine de zenginlere bankacılık yapmak kazançlı bir iş olmaya devam ediyor. Yöneticiler, First Republic'in üst düzey müşterilerine erişim elde etmenin JPMorgan'ı anlaşma yapmaya motive ettiğini söyledi. 2019'un sonlarında JPMorgan, özel bankasının müşterileri kadar zengin olmayan insanlar için daha fazla varlık danışmanı eklemek için bir girişim başlattı. Dimon bu işin içinde büyüdü. Babası uzun süredir brokerlik yapıyordu ve genç Dimon da geçmişte danışmanlık işleri yürütmüştü. Ancak JPMorgan hiçbir zaman Bank of America'nın Merrill Lynch Varlık Yönetimi ya da Morgan Stanley'e meydan okuyacak bir danışman ordusuna sahip olmadı. 

Yöneticiler, bazı First Republic müşterileri ve danışmanlarının son haftalarda JPMorgan'a geçmeye başladığını söyledi. JPMorgan, First Republic'in servet işini kendi bünyesinde birleştirecek ve bankanın bazı şubelerini servet merkezlerine dönüştürecek. First Republic markası ortadan kalkacak. San Francisco merkezli First Republic'i satın almak, JPMorgan'a yıllardır teknoloji yöneticileri ve startup kurucularıyla daha iyi ilişkiler kurmaya çalıştığı Silikon Vadisi'nde de bir destek sağlıyor. Amaç hem onların servetlerini yönetmek hem de First Republic'in eksikliğini hissettiği yatırım bankacılığı işlerini almak.

JPMorgan yöneticileri Pazartesi sabahının erken saatlerine kadar ihaleyi kazanıp kazanmadıklarını öğrenmek için beklediler. FDIC'nin açıklaması sabah 4'ten biraz önce geldi. Dimon Pazartesi günü gazetecilerle yaptığı görüşmede "Bütün gece ayakta olan çok sayıda insan vardı" dedi. Yöneticilerden oluşan bir ekip yeni meslektaşlarıyla görüşmek üzere hemen Batı Yakası'na uçtu. JPMorgan'ın tüketici bankasının eş başkanları Jennifer Piepszak ve Marianne Lake, anlaşmanın entegrasyonunu denetliyor. Bu iki kadın, Dimon'ın CEO'luğuna geçme yarışında önde giden isimler olarak görülüyor.