29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.03.2024 20:04 | Son Güncelleme: 03.03.2024 20:08

Fitch Fed'den ilk faiz indirimini beklediği tarihi açıkladı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, geçtiğimiz yıl düşürdüğü ABD'nin kredi notunda bu kez değişikliğe gitmedi. Kuruluş ayrıca Fed'den ilk faiz indirimini Haziran ayında beklediğini de paylaştı
Fitch Fed'den ilk faiz indirimini beklediği tarihi açıkladı

Fitch'ten yapılan açıklamaya göre, Ülkenin uzun dönem yabancı ve yerel para cinsinden kredi notu "AA+" olarak teyit edildi. Fitch, geçen yılın Ağustos ayında ABD'nin kredi notunu mali durumu ve borç yükünü gerekçe göstererek düşürmüştü.

Değerlendirmede, ABD'nin ülke notunun, ekonominin büyüklüğü, kişi başına düşen yüksek gelir ve dinamik iş ortamı gibi yapısal güçlerle desteklendiği belirtildi.

ABD'nin, dünyanın önde gelen rezerv para birimi olan ABD dolarını ihraç etmekten ve buna bağlı olağanüstü finansman esnekliğinden yararlandığı hatırlatılan değerlendirmede, "ABD'de yönetim standartları son yirmi yılda istikrarlı bir şekilde düşerken siyasi kutuplaşma da arttı; bu da bütçe ödenek sürecini, borç limiti ve hükümet kapatmaları konusunda periyodik korkularla karmaşık hale getiriyor. Bu yönetişim sorunları, ülkenin kamu maliyesine yönelik güvenilir bir orta vadeli konsolidasyon planının uygulanmasını engellemektedir" denildi.

Fitch, 2023 yılında genel hükümet açığının GSYH'nin yüzde 8,8'ine ulaştığını tahmin etti ve bunun 2022'deki yüzde 3,7'nin ardından büyük bir artışa işaret ettiğine dikkat çekti.

Önümüzdeki Kasım ayında yapılacak başkanlık ve kongre seçimlerinin sonucunun, politika oluşturma, mevzuat çıkarma ve uygulama yeteneği açısından önemli olacağı konusuna işaret eden Fitch, "Borç limitinin askıya alınması, borç limitinin eski durumuna getirileceği Aralık 2024'e kadar sürecek. Ayrıca, 2017 vergi kesintilerinin süresi 2026'nın başında dolacak ve bu da orta vadede gelir performansının gidişatını şekillendirmeye yardımcı olabilecek. Bu gelirler GSYH'nin kabaca yüzde 1'ini temsil ediyor. Hem Temsilciler Meclisi hem de Senato'daki her iki siyasi partinin üyeleri, artan faiz hizmet yükü ve yaşlanan nüfusun harcamalarından kaynaklanan orta vadeli mali zorlukların üstesinden gelmek için somut teklifler sunacak bir Mali Komisyon kurulmasına destek verdiklerini ifade ettiler." şeklinde görüş belirtti.

Fitch, ABD ekonomisinin, 2023'te yüzde 2,5 oranında büyüyerek yüksek faiz oranları karşısında dirençli olduğunu kanıtladığını; bunun kısmen, 2023'teki büyük Genel Hükümet açığının vurguladığı gibi yenilenen maliye politikası gevşemesinin bir yansıması olduğunu belirtti. Kurum, "Mal ve hizmetlere yönelik hükümet harcamaları Milli hesaplara göre geçtiğimiz yıl reel olarak yüzde 4 artarak, büyümeye doğrudan 0,7 puan katkı sağladı. Hanehalkı vergi ödemeleri 2022'ye göre düşerek, hanehalkı harcanabilir gelir artışına katkıda bulunurken, hane halkı pandemide biriken fazla tasarruf tamponlarını azaltmaya devam etti. Bununla birlikte, 2024 yılında GSYH büyümesinin yavaşlayacağını öngörüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

İlk faiz indirimi Haziran

Kurum Fed'in, Temmuz 2023'ten bu yana faiz oranlarını sabit tuttuğunu hatırlatarak, "On iki aylık tüketici enflasyonu Ocak 2024'te yüzde 3,1'e düşerken, Fed'in daha yakından takip ettiği temel fiyat endeksi olan çekirdek PCE enflasyonu marjinal bir düşüşle yüzde 2,8'e geriledi." şeklinde bilgilendirme yaptı.

Fitch, "Enflasyondaki düşüşlere rağmen Fed'in ekonominin dayanıklılığı göz önüne alındığında temkinli davrandığını görüyoruz ve federal fon faiz oranındaki ilk indirimin Haziran 2024'te gerçekleşeceğini öngörüyoruz" görüşüne yer verdi. Kredi notunun görünümü "durağan" olarak devam edecek.