29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 28.07.2021 11:51 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Fitch, Migros’un kredi notunu en yükseğe çekti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Migros’un 'AA(tur)' olan ulusal uzun vadeli kredi notunu en yüksek not olan 'AAA(tur)'a yükseltti
Fitch, Migros’un kredi notunu en yükseğe çekti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Migros Ticaret A.Ş.’nin ‘AA(tur)’ olan ulusal uzun vadeli kredi notunu en yüksek not olan ‘AAA(tur)’a yükseltti. Not görünümü ise “durağan” olarak belirlendi. Migros 2021 yılının ilk yarısında 140 yeni mağaza açtı ve online yatırımlarını artırdı. Ayrıca, tüm operasyonlarında ayrıştırıcı biçimde dijital dönüşümü gerçekleştirerek verimlilik için önemli bir adım attı.

Risk profilinin iyileştirilmesi etkili oldu

Fitch Ratings hazırladığı raporda, Migros’un borçluluğunun azaltılması ve FX riskinin kapatılmasının sonucunda şirketin finansal risk profilinin önemli ölçüde iyileşmesinin not artışında etkili olduğunu belirtti. Ayrıca, tüketici harcamalarının dalgalandığı zamanlarda gelir ile marjların korunması ve sürdürülebilir pozitif serbest nakit akımı yaratılması da kredi notunu destekleyen unsurlar olarak açıklandı. Rapora göre Migros’un kredi notundaki yükseliş, gıda perakende sektöründeki pozisyonu ve rekabetçi baskılara karşı direnç sağlayan, dijital dönüşümü gerçekleştirerek kendine özgü değer yaratma gücünden ileri geliyor. Raporda kredi notunu destekleyici nedenler olarak, Migros’u sektörde farklılaştıran, kendine özgü değer yaratma becerisi, güçlü online operasyonları, markalı ürün tedarikçileri ile olan kuvvetli ilişkileri, kapatılan kur riski, borçluluğu azaltma konusunda gösterdiği irade, gerçekleştirilen varlık satışlarının borçluluğun azaltılmasında kullanılması, geniş ve rekabetçi fiyatlı ürün çeşidi ve serbest nakit akımı yaratmadaki kabiliyeti sıralandı.

Online mağaza avantaj sağladı

Fitch Ratings tarafından hazırlanan raporda, Migros’un borçluluğunu azaltarak sağlıklı bir bilanço yapısına ulaştığına da yer verildi. Ayrıca hem fiziki mağazaları ve hem de online kanallardaki varlığı ile pazar payı kazanmaya devam ettiğine dikkat çekildi. Migros’un online satış kanalındaki güçlü konumunun ve bu kanalda pandemi döneminde artan müşteri sayısının da şirkete güçlü rekabet avantajı sağladığı ifade edildi. Fitch Ratings, ayrıca, Migros’un fiziki büyümenin yanı sıra daha az sermaye gereksinimi olan ve karlı online satış kanalına yatırım yapma konusunda gösterdiği yaklaşımın nakit yaratımını korumada ve riskleri azaltmada önemli olduğunu ekledi. Bunların yanında, Türkiye’nin 81 ilinde faaliyet gösteren Migros’un geniş coğrafyada yayılım göstermesi ve çoklu kanal yönetimindeki başarısı ile sektörde ayrıştığı belirtildi.

Nakit akışına dikkat çekildi

Migros’un operasyonlarından yaratılan nakit akışına dikkat çekilen raporda, şirketin borçluluğunun ve FX riskinin azaltılması neticesinde finansal risk profilinin önemli ölçüde iyileşmesinin not artışında etkili olduğunu ifade edildi. Rapora göre Migros’un kredi notunun yükseltilmesinde, gıda perakende sektöründeki pozisyonu ve rekabetçi baskılara karşı direnç sağlayan kendine özgü değer yaratma gücü belirleyici oldu. Sürdürülebilir pozitif serbest nakit akımı yaratılması da kredi notunu destekleyen unsurlardan biri olarak açıklandı.