19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.09.2024 09:01 | Son Güncelleme: 19.09.2024 09:02

Forbes analizi: Trump otelini sattıktan sonra nasıl milyonlar kaybetti?

ABD eski başkanı Donald Trump, 2022 yılında Washington'daki otelini sattığında servetine 127 milyon dolar eklendi. Bu anlaşmayı tamamlamak için alıcıya asla geri alamayacağı bir miktar borç vermek zorunda kaldı
Forbes analizi: Trump otelini sattıktan sonra nasıl milyonlar kaybetti?

Donald Trump 2022 yılında zarar eden Washington'daki otelini dahiyane bir hamleyle sattı ve 127 milyon dolarlık ödeme aldı. Ancak bu anlaşmanın gerçekleşebilmesi için Trump'ın bir krediyi devreye sokması gerekiyordu. Dolayısıyla otelin yeni sahibi finansal sıkıntıya girdiğinde Trump da bir darbe aldı.
Trump'ın eski D.C. postanesi ile bağları 2012 yılına kadar uzanıyor. Trump, başkentin tarihi ama harap haldeki Eski Postane'yi 263 odalı lüks bir otele dönüştürmek için açılan ihaleyi kazanmıştı. ABD hükümeti, Beyaz Saray'dan sadece birkaç blok ötede Pennsylvania Caddesi üzerinde bulunan mülkün sahibi olmaya devam edecekti. Ancak Trump, 1899 tarihli Romanesk Revival tarzındaki binayı restore etmek için 200 milyon dolar harcadı ve 60 yıl boyunca aylık en az 250.000 dolar kira ödemeyi taahhüt etti.

İhaleyi kazanan Trump, Hilton Worldwide'ın da dahil olduğu ve binayı bir Waldorf Astoria oteli olarak geliştirmeyi planlayan konsorsiyumu saf dışı bıraktı. Bu grup Trump'ın zaferini ihale sürecini denetleyen Genel Hizmetler Ajansı (GSA)'na şikayet etti. Hilton ve ortakları, Trump'ın kredileri ödeyememe, projeleri tamamlayamama ve otelleri iflas ettirme geçmişini vurgulayan düzinelerce sayfalık gazete kupürü sunmanın yanı sıra, Trump'ın teklifinin arkasındaki finansmanın mantıklı olmadığını iddia etti. Washington Post'un haberine göre, GSA şikayeti usule ilişkin gerekçelerle reddetti ve sözleşme memuru Trump'ın gelir tahminlerinin “hiçbir şekilde makul olmadığını” yazdı.

Beklenenden az kâr getirdi

Ekim 2016'da, Trump'ın başkanlığı kazanmasından iki hafta önce, görkemli Trump International Hotel Washington D.C. büyük açılışını yaptı. Otel kısa sürede Trump'ın imparatorluğunun bir güç merkezi olarak ortaya çıktı. Trump'ın seçilmesinden sonraki bir yıl içinde Cumhuriyetçi siyasi komiteler otele en az 171 ödeme yaparak parti liderinin cebine 482.000 dolar aktardı. Trump yönetiminin sonuna gelindiğinde, kabinesinin 38 üyesinden en az 29'u, 33 yabancı hükümet yetkilisi ve 36 Senatör otelde görüldü. Ancak tüm bu himaye, Hilton konsorsiyumunun yıllar önce işaret ettiği Trump'ın kötü iş planını telafi etmek için yeterli nakdi getirmedi. 2017 yılında otelin geliri 52 milyon dolardı. Bu, Trump Organization'un öngördüğünden 35 milyon dolar daha az. Ardından gelir artış gösteremedi. Trump'ın mali açıklamalarının analizine göre, satışlar iki yıl boyunca neredeyse eşit kaldı: 2018'de 53 milyon dolar ve 2019'da 52 milyon dolar. Bu, Trump Organizasyonu'nun tahmininin yaklaşık yarısı. Ardından Covid-19 salgını patlak verdi ve gelirler %60'tan fazla düşerek yaklaşık 20 milyon dolara geriledi.

Trump para kaybeden otelini ilk olarak 2019'da 500 milyon dolara satışa çıkardı. Ancak hiçbir teklif bu fiyata yaklaşmayınca (ki bazıları 250 milyon doların altındaydı) satış ertesi yıl askıya alındı. 2021 yılında, artık başkanlık görevinde olmayan Trump tekrar satışı denedi. Bu kez 370 milyon dolardan fazla ödemeye hazır bir alıcı buldu. Daha önce otel için 175 milyon dolar teklif eden emlak geliştiricisi Brian Friedman haberi öğrendiğinde şoke oldu. Friedman "Muhtemelen Güney Amerikalı, Floridalı grup vardır ya da muhtemelen bir satıcı finansmanı vardır. Çünkü varlık para kaybedecek" dedi. Friedman her iki konuda da haklıydı: Alıcı CGI Merchant Group'un merkezi Miami'deydi. Ve Trump'ın Ekim 2023'te yaptığı bir mali açıklama, firmaya 28 milyon dolar borç verdiğini ortaya koydu.

Yeni kiracı Hilton Worldwide ile ortaklık kurdu

CGI, ödediği 375 milyon doların büyük bir kısmını, Michael Dell ile bağlantılı bir ticaret bankası olan ve yatırım bankacılığı milyarderi Byron Trott tarafından ortaklaşa yönetilen BDT & MSD Partners'tan aldığı 285 milyon dolarlık krediyle finanse etti. CGI ayrıca Trump'ın GSA ile imzaladığı orijinal kira kontratını da devraldı. Yeni kiracı, oteli bir Waldorf Astoria olarak işletmek üzere, orijinal ihalede Trump'a kaybeden Hilton Worldwide ile ortaklık kurdu. Trump ise, New York Başsavcılığı'nın açtığı dolandırıcılık davasındaki kanıtlara göre, 127 milyon dolarlık bir ödemeyle otelinden ayrıldı. Ancak bir sorun vardı: CGI'ın devir ve ipotek vergilerini ödemek için yeterli parası yoktu. Mahkeme kayıtlarına göre Trump bu masrafları karşılamak için şirkete 28 milyon dolar borç vermeyi kabul etti. CGI, Kasım 2022'de Trump'a 13 milyon dolar artı faiz geri ödemeyi taahhüt etti. Bakiyenin son ödeme tarihi başka faktörlere bağlıydı.

Satışa rağmen bir şey değişmedi

Trump otelinin kapanmasının ve bir ay sonra Haziran 2022'de Waldorf Astoria olarak yeniden ortaya çıkmasının hemen ardından pek bir şey değişmedi. Markası (bye bye The Spa by Ivanka Trump) ve farklı menü öğeleri dışında, otel eskisiyle hemen hemen aynı görünüyor, hissediliyor ve kokuyordu. Waldorf Astoria'nın erken emeklilikten dönerek oteli işletmeye başlayan genel müdürü Senih Geray'a göre, personelin yaklaşık %95'i Trump döneminden kalma. Yine de göze çarpan bir değişiklik, Trump'ın oteline asla adım atmayacak olan yeni müşterilerin gelişi oldu: Nancy Pelosi'nin kampanyası, Congressional Black Caucus'un PAC'ı ve Kamala Harris için bir bağış toplama komitesinin yanı sıra Planned Parenthood ve Politico da Waldorf'ta etkinlikler düzenledi.

CGI ödemeyi yapamadı

Açıkça görülüyor ki bu değişiklikler CGI'ın Trump Organization'ndan aldığı kiranın altını çizen kötü mali durumu telafi etmeye yetmedi. Trump'ın iddiasına göre, CGI'ın Trump'a verdiği kredinin ilk kısmının vadesi Kasım 2022'de, yani Waldorf Astoria'nın yeniden açılmasından altı ay sonra CGI ödemeyi yapamadı. Taraflar krediyi yeniden müzakere ettiler ve CGI biraz daha zaman kazandı. Haziran ayında açılan bir davaya göre, CGI'ın ek ödemeleri kaçırmasının ardından kredinin iki kez daha tadil edilmesi gerekti ve o zamana kadar CJI kendisine sadece 100.000 dolar ödemişti. Trump, PincusCo'nun o dönemde bildirdiği 31.5 milyon doları istiyor.

Haciz işlemleri başlatıldı

Bir kaynağa göre, Temmuz 2023'te CGI ilk kez ana kredisinde temerrüde düştü. Mayıs 2024'te ana kredi veren BDT & MSD haciz işlemlerini başlattı. Borç veren, CGI'ya finansman bulması için 45 gün daha süre verdi. Finansman bulamayınca, BDT & MSD, CGI'nin tahakkuk eden faizin küçük bir kısmını nakit olarak ya da bunu yapmasına izin verecek bir akreditif sağlayarak ödeyebilmesi halinde, haczi 45 gün daha ertelemeyi teklif etti. Hiçbir şey gerçekleşmedi. Böylece 5 Ağustos'ta otel açık artırmaya çıktı ve BDT & MSD otele 100 milyon dolara sahip oldu. Haciz açık artırmasını yöneten Alex Cooper Auctioneers'dan Paul Cooper'a göre başka kimse teklif bile vermedi. Cooper, CGI'ın ilk satın alımını “gülünç ötesi” olarak nitelendirerek "Aklı başında hiç kimse bu yatırımı yapmazdı” dedi. CGI'ın Trump'a olan 28 milyon dolarlık borcu ise silinip gitti. Trump'ın ipoteği yoktu ve borcu BDT & MSD'ye bağlıydı. Trump'ın CGI'a karşı açtığı hukuk davasında duruşma öncesi önergelerin bu ayın sonlarına doğru yapılması planlanıyor.