19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.07.2024 23:29 | Son Güncelleme: 07.07.2024 23:37

Fransa seçim sonuçlarına euro nasıl tepki verdi?

Fransa'da erken genel seçimlerin 2. turunda sandık çıkış anketlerine göre, sol ittifak ilk sıraya yerleşirken; Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ittifakı ikinci oldu, ilk turun birincisi aşırı sağ ise üçüncü sıraya geriledi. Seçim sonuçlarının açıklanması sonrası euro sınırlı düşüş kaydetti
Fransa seçim sonuçlarına euro nasıl tepki verdi?

Fransız parlamento seçimlerinin son turu için yapılan sandık çıkış anketleri sonrası Pazar günü euro düştü ve sol ittifak grubu beklenmedik bir şekilde en fazla sandalyeyi kazanmaya hazırlanıyor. Asya'da erken ticaret başlarken hacimler zayıf kalmasına rağmen, Avrupa'nın tek para birimi olan euro en son yüzde 0,3 düşüşle 1,08 dolar seviyesindeydi. Monex Europe FX analiz müdürü Simon Harvey, "Aşırı sağ karşıtı partiler gerçekten çok fazla destek almış gibi görünüyor" dedi.

Analistler, yatırımcıların parlamentonun alacağı nihai şekli ve sol ittifakın politikalarının ne kadarını uygulayabileceğini değerlendirmeleri nedeniyle bir dalgalanma ve belirsizlik döneminin devam etmesinin beklendiğini söyledi. Yeni Halk Cephesi ittifakı, ilk yapacakları arasında yüzde 10 memur maaş zammı, ücretsiz okul yemeği, malzeme ve ulaşım sağlanması ve konut sübvansiyonlarının yüzde 10 artırılmasının yer aldığını söylüyor.

Euro, Macron'un Haziran başında seçim çağrısı yapmasının ardından hisse senetleri ve tahvillerle birlikte sert bir şekilde düşmüştü. Harvey şöyle devam etti: "Asıl bakılması gereken yer tahvil piyasası olacak. Fransız tahvillerinde düşüş görülebilir"