19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 27.01.2023 19:05 | Son Güncelleme: 27.01.2023 22:34

FTX'in hangi şirketlere borçlu olduğu ortaya çıktı: Google, Meta, Twitter ve daha fazlası

Büyük bir dolandırıcılık soruşturmasının merkezinde olan FTX’e ait yeni iflas belgeleri, bir zamanların güçlü kripto borsasının borçlu olduğu binlerce alacaklıyı ortaya çıkardı. Listede Google'dan Netflix'e, Goldman Sachs'tan Microsoft'a birçok büyük şirket yer alıyor
FTX'in hangi şirketlere borçlu olduğu ortaya çıktı: Google, Meta, Twitter ve daha fazlası

Batan kripto para borsası FTX’in borçlu olduğu şirketler arasında Google, Meta, TikTok, Twitter gibi büyük şirketler de var. FTX’in avukatları bu hafta ABD’de Delaware İflas Mahkemesi’ne yeni alacaklı listesinin de yer aldığı 115 sayfa uzunluğunda bir rapor sundu. 

Kapsamlı liste kurucusu Sam Bankman-Fried ve yöneticileri dolandırıcılıkla suçlanmadan önce FTX’in, borsayla ilgilenen kaç kişiye, şirkete, medya kuruluşuna, hükümete ve diğer kuruluşlara borçlu olduğunu gösteriyor. Teknoloji şirketlerine ne kadar borcu olduğu belli değil.  Diğer isimler arasında Netflix, LinkedIn, Amazon ve Microsoft yer alıyor. FTX avukatları daha önce alacaklı kimliklerinin mahkemeye dahil edilmesine itiraz etmişti ve yaklaşık 10 milyon isim belgelere eklenememişti. 

Bununla birlikte FTX, reklam kampanyaları, sponsorluklar ve ücretli ortaklıklar aracılığıyla kendisini yoğun bir şekilde tanıttı. Borsanın Facebook, TikTok ve Twitter'da hesapları veya Amazon’da bulut depolama ücretleri olduğundan, bu şirketlerin bir kısmının veya tamamının reklam ücreti alması olası. Alacaklılar arasında Goldman Sachs ve JPMorgan gibi bankaların yanı sıra New York Times ve Wall Street Journal gibi medya şirketleri de yer alıyor. 

"Neden listedeyiz bilmiyoruz"

Netflix sözcüsü Emily Feingold, Forbes'a şirketin FTX ile herhangi bir ticari ilişkisi olduğunun farkında olmadığını ve neden alacaklı olarak listede yer aldıklarını anlamadıklarını söyledi. Goldman Sachs da CNN'e yaptığı açıklamada, FTX'e karşı herhangi bir dava açmadığını aktardı. Bir sözcü, "Bu tür alacaklı matrisi, borçlular tarafından bir iflas sürecinde ilgili taraflara bildirimde bulunmak amacıyla hazırlanır ve mutlaka bir alacaklı ilişkisinin kanıtı değildir" dedi. Meta, yorum talebine yanıt vermedi. Platformun reklam kitaplığına göre FTX, Facebook reklamları yayınlamış görünmüyor. Diğer şirketlerde konuyla ilgili yorum taleplerini cevapsız bıraktı.