26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.01.2023 10:09 | Son Güncelleme: 18.01.2023 10:17

FTX'ten müşteri bakiyeleri açıklaması: Kripto varlıkların yaklaşık yarısı hack sırasında çalındı

Şirketin müşteri varlıklarına ait yeni açıkladığı bakiyeler, Sam Bankman-Fried'in ABD'li müşterilerin ödemelerinin tam yapılabileceğine dair açıklamalarıyla çelişiyor. Belgelere göre, FTX'in ABD borsasında depolanan kripto varlıkların 413 milyar dolarlık kısmı bir hack sırasında çalındı
FTX'ten müşteri bakiyeleri açıklaması: Kripto varlıkların yaklaşık yarısı hack sırasında çalındı

FTX’ten yapılan açıklamaya göre bilançosuna dair yapılan bir araştırmada müşteri fonlarının iç hesaplarda görülenden daha düşük olduğunun tespit edildiği açıklandı. Ayrıca şirket ABD borsasında ilk kez bir fon açığı olduğunu kabul ettiğini söyledi. 

İflastan iki gün sonra hack saldırısı

Ayrıca FTX, şirketin Kasım ayında iflas başvurusundan iki gün sonra yapılan bir hack saldırısının, şirketin çökmesinden önce yaklaşık 90 milyon dolar değerindeki ABD merkezli borsada depolanan kripto varlıkların yaklaşık yarısının çalınmasına yol açtığını da açıkladı. Aynı bilgisayar korsanı, FTX'in uluslararası borsasından, borsanın toplam kripto varlıklarının yaklaşık yüzde 20'sini temsil eden yaklaşık 323 milyon dolarlık kripto aldı. 

FTX ayrıca, şirketteki küçük bir grup bireyin herhangi bir kayıt tutmadan dijital varlıkları borsadan çıkarma yeteneğine sahip olduğunu tespit ettiğini söyledi. İflas başvurusundan bu yana şirkete liderlik eden CEO John J. Ray, “Bu ön bilgileri ortaya çıkarmak için ekibimizin muazzam bir araştırma çabası gerekti. Paydaşlarımızdan, bu bilgilerin henüz ön bilgi olduğunu ve değişikliğe tabi olduğunu anlamalarını istiyoruz. Mümkün olan en kısa sürede ek bilgi sağlayacağız” ifadelerini kullandı. 

Şirket yaptığı açıklamada, ABD'deki işletmelerinde 265 milyon dolar sınırsız nakit (teminat olarak rehin verilmeyen veya müşteriler için tutulmayan para) ve ABD'deki yaklaşık 273 milyon dolar sınırsız nakit dahil olmak üzere işletmelerinde 5,5 milyar dolar likit varlık tespit ettiğini söyledi. Ayrıca, iflas başvurusunda bulunduğu gün olan 11 Kasım itibarıyla yaklaşık 3,5 milyar dolarlık kripto varlık tespit edildi.

"Önemli miktarda eksik var"

Bununla birlikte şirket, “FTX.com ve FTX ABD borsalarıyla ilişkili dijital varlık miktarına ilişkin mevcut tahminlere dayanarak her iki borsada da önemli miktarda dijital varlık eksikliği var” dedi. ABD borsasında yeni açıklanan bakiyeler, geçen yıl FTX kurucu ortağı Sam Bankman-Fried tarafından ABD müşterilerinin platformda sakladıkları tüm varlıkları geri alabileceği gerektiği yönündeki bazı açıklamalarıyla çelişiyor gibi görünüyor.

ABD'nin New York Güney Bölgesi savcılığı, Bankman-Fried'i sekiz adet dolandırıcılıkla suçladı ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, hedge fonunu desteklemek için kripto para birimi değişiminin başlangıcından itibaren görevi kötüye kullandığı iddiasıyla dava açtı. Bankman-Fried, FTX'in çöküşünden kendisinin sorumlu olduğunu söyledi ancak herhangi bir dolandırıcılık yaptığını reddetti.

11 Kasım itibarıyla mevcut kripto varlıkları arasında 685 milyon dolarlık Solana'ya eşdeğer tokenler, 529 milyon dolarlık FTX'in kendi tokeni FTT ve 268 milyon dolarlık bitcoin bulunuyor. FTX ayrıca, üçüncü taraf borsalarda tutulan yaklaşık 1,3 milyar dolar değerinde karma tokenler belirledi ancak varlıkların bileşimini belirleyemedi.

Şirkete aynı gayimekuller satılacak

FTX ayrıca alacaklılara açıklarını kapatmaya yardımcı olmak için satmayı planladığı kontrolü altındaki kurumsal varlıklar hakkında daha fazla ayrıntı verdi. Şirket,  birkaç kat mülkiyeti birim, bir çatı katı dairesi, bir sahil kulübesi ve bir şirket merkezi dahil olmak üzere Nassau, Bahamalar'da sahip olduğu yaklaşık 253 milyon dolar değerindeki gayrimenkulü pazarlamayı planladığını söyledi.

FTX ayrıca, geri kazanılabilir değerlerinin büyük olasılıkla satın alma değerinden maddi olarak daha düşük olacağı konusunda uyarıda bulunsa da, defter değeri 4,6 milyar dolar olan bir dizi kripto girişiminin yanı sıra fon ve token yatırımlarını da belirledi.

Bir zamanlar dünyanın en büyük kripto borsalarından biri olan FTX, Bankman-Fried tarafından kurulan bağlı bir hedge fonunun FTX müşteri fonlarını kötüye kullandığı iddialarının ortaya çıkmasının ardından Kasım ayında çöktü. SBF CEO istifa etti ve ABD Adalet Bakanlığı'nın kendisine yönelik suçlamaları açmasının ardından Aralık ayında Bahamalar'dan iade edildi. Ekim ayında bir duruşma planlanıyor.