Yemek, taksi ve dijital bankacılık gibi farklı alanlardaki mobil uygulamalarıyla Türkiye'de milyonlarca kullanıcısı olan Getir, eski çalışanları ve yatırımcılarıyla karşı karşıya. Büyüme sürecinde yatırım yapan 70’in üzerinde eski çalışan ve yakınlarının hisse senetleri ile 600’e yakın şirket çalışanına verilen hisse opsiyon vaatlerinin, şirket çatısı altında olan ancak hisse değerleri sıfırlanan Balia adlı şirkette olduğu ortaya çıktı. 25 yatırımcı Getir’e ihtar çekerken halihazırda Getir çalışanı olan mağdurlar ise dava yoluna gitmeyi düşünüyor.
Hisse geri alım programı tartışması
2015 yılında kurulan Getir TR’nin hissedarları, 2018 yılında holding şirketi olarak Hollanda’da kurulan Getir B.V.’ye taşınmış; ardından da 2020-2022 yatırım turları kapsamında çalışanlara, yakın çevrelerine ve bayilere Getir’e yatırım yapma fırsatı sunulmuştu. Yatırım tutarlarının ödenmesinin ardından yatırımcılara grup çatısı altındaki ‘Balia Şirketleri’ adı verilen şirketlerde hissedar oldukları yönünde bilgi verildi. Bununla birlikte Abu Dabi devlet yatırım fonu Mubadala’nın ana yatırımcı olarak Getir’e girişi de bu yatırım turları kapsamında 2022 yılında gerçekleşti.
70 yatırımcıya ödeme yapılmadı
2024 yılı başlarında ise Getir tarafından yaklaşık 600 çalışan‑yatırımcıyı kapsayan bir “Hisse Geri Alım Programı” (buy‑back) başlatıldı. Bu kapsamda yaklaşık 600 eski çalışan-yatırımcıdan yaklaşık 12 milyon dolar tutarında hisse satın alındı yani yatırımcılara yatırdıkları paralar iade edildi. Fakat iddialara göre yaklaşık 70 yatırımcının bu programa katılmasına izin verilmedi, başka bir deyişle hiçbir ödeme yapılmadı.
“Hisselerin bulunduğu şirket gayrifaal ve değersiz”
Av. Hasan Can Cebeci ise yaşanan süreci şöyle anlattı: “Ne ek finansman, yeniden yapılandırma ve varlık satışı süreciyle Getir’in kontrolünü alan Mubadala ne de Getir’in kurucuları Hisse Geri Alım Programı’na alınmayan yatırımcılara haklarını verdi. Bu esnada yatırımcıların hisselerinin bulunduğu Balia Şirketler’in de aslında tamamen gayrifaal olduğunu, tek bir çalışanı bile olmadığını, yönetim kurulu üyelerinin süresinin dolduğunu ve şirket hisselerinin değersiz olduğunu fark ettik. Ve 25 yatırımcı adına şubat ayında, hakim şirketler olan Getir TR (Getir Perakende Lojistik A.Ş.) ile Getir Hollanda’ya (Getir B.V.) yaklaşık 2 milyon 246 bin dolar (yaklaşık 100 milyon TL) tutarında zararın giderilmesi için ihtar çektik. Diğer taraftan halihazırda Getir çalışanı olan yaklaşık 600 kişiye de şirket tarafından prim ödemeleri karşılığı hisse satın alma hakkı tanınmıştı. Fakat hisse opsiyon taahhütnamesi verilmiş olmasına rağmen bu çalışanlara da herhangi bir ödeme yapılmadı. Söz konusu çalışanların kimisinin 50 bin lira, kimisinin de 500 bin lira yatırımı bulunuyor ve bu irili ufaklı yatırımların toplamı da 7 milyon doları aşıyor.”
“Yatırım şirketi ‘hukuki perde’ olarak kullanıldı”
Yatırıma konu edilen Balia Şirketler’in tek amacının Getir’in yatırım süreçlerinde hukuki bir perde oluşturmak olduğunu söyleyen Cebeci “Yatırımcılar Getir’e yatırım yaptıklarını düşünüyordu çünkü söz konusu şirketin kurucuları Getir TR çalışanlarıydı, kayıtlı adresleri ise Getir TR’nin grup şirketlerininkilerle aynıydı. Yatırımcılara yapılan bilgilendirmeler de yine Getir çalışanları aracılığıyla yapılıyordu. Bu da hakim şirket olan Getir TR ve Getir B.V.’nin sorumlu olduğunu gösteriyor” diyor.
Kaynak: Gazete Oksijen