26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.12.2022 13:11 | Son Güncelleme: 06.12.2022 14:06

Güzellik sektörü Çin'li kadın yatırımcılar için büyük bir servet yaratmaya başladı

Çin on yıllardır görülmemiş bir protesto dalgasıyla karşı karşıya ve bu ayaklanma insanları olduğu kadar ülkenin ekonomisini de büyük ölçüde sarstı. Fakat Çin’in güzellik sektörü tüm ekonomik sorunların aksine yükselmeye devam ediyor. İşte güzellik piyasasından servet elde eden kadın milyarderler
Güzellik sektörü Çin'li kadın yatırımcılar için büyük bir servet yaratmaya başladı

Giant Biogene Holding Co. şirketinin kurucu ortağı Fan Daidi'nin güzellik piyasasından elde ettiği servetle miyarderler kulübüne katılması üstelik bunu son zamanda başaran üç kadından biri olması sektörün etkisini tekrar gündeme getirdi. Bloomberg Milyarder Endeksi'ne göre, yüz kremlerinin ve maskelerin üreticisi geçen ay Hong Kong'da halka açıldıktan sonra net değeri 2,6 milyar dolara yükseldi. Çin artık bir zamanlar olduğu gibi milyarder fabrikası değil. Sıkı Covid-19 politikaları ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in refah arayışında oluşan teknoloji ve mülkiyet üzerindeki baskılar nedeniyle zayıflayan ekonomi, son yıllarda milyarlarca dolarlık servetin erimesine neden oldu.

Güzellik sektörü bu düşüşün altında ezilmedi

Hong Kong'daki Everbright Securities International'da stratejist olan Kenny Ng, "Çin'deki güzellik pazarı hala hızlı bir büyüme aşamasında ve Giant Biogene, pandeminin ortasında son iki yılda sağlam bir gelir artışı sağladı. Mevcut değişken piyasada, sektör lideri olarak konumu, daha iyi pazar tanınırlığı kazanmasına ve nispeten daha yüksek primden yararlanmasına yardımcı olacaktır" ifadelerini kullandı. Giant Biogene'in açıklamasına göre, Çin'in cilt bakımı ve tedavisi pazarının geçen yıla kıyasla iki kattan fazla büyüyerek 2027 yılında 1,2 trilyon yuana yani 167 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 

Hisseleri düşse de milyarder listesinden düşmediler

Çin'in güzellik sektörü, Imeik Technology Development Co. şirketinden Jian Jun ve Bloomage Biotechnology Corp. şirketinden Zhao Yan gibi kadın girişimcileri zenginleştirdi. Kanada vatandaşı Guo Zhenyu da Yunnan Botanee Bio-Technology Group Co. şirketinin 2021 yılında sektör sayesinde ultra zengin oldu. Bu üç güzellik şirketinin hisseleri bu yıl düşmüş olsa da, üçlünün toplam serveti 13 milyar dolardan fazla.

Giant Biogene'in geliri geçen yıl yüzde 30 artarak 1,6 milyar Yuana ulaştı. Hillhouse Capital ve China International Capital sağlık fonu Biogene'in destekçileri arasında yer alıyor. 56 yaşındaki Fan, Giant Biogene'in neredeyse yüzde 59'una sahip. Şirketin diğer kurucu ortağı ve başkanı olan kocası Yan Jianya da Xi'an Triangle Defense Co. şirketinin başkanlığını yürütüyor ve Shenzhen'de listelenen havacılık ve savunma sanayii parçaları üreticisinde 55 milyon dolarlık bir hisseye sahip.

Çin’de servet sahibi olmak artık kolay değil

Çiftin yükselişi, Çinli akranlarının çoğuyla tezat bir sonuç oluşturuyor. Bloomberg endeksine göre, dünyanın en zengin 500 kişisi arasında yer alan Çinli milyarderler bu yıl toplamda yaklaşık 240 milyar dolar kaybetti. Xi'nin baskılarına ek olarak, bir noktada Çin'de haftada bir milyarder üreten piyasa, Covid-19 kesintilerinin etkisi nedeniyle önemli ölçüde yavaşladı ve servet yaratmak eskisi gibi kolay olmamaya başladı. Yine de Giant Biogene halka açıldıktan sonra yükselişe geçti ve bu yıl Hong Kong'da işlem görmeye başladıktan bir ay sonra hala ayakta durabilen birkaç şirketten biri oldu. 

Fan Daidi kimdir? 

Kuzeybatıdaki Shaanxi eyaletinin kırsal bir köyünde doğan Fan, Şangay'daki Doğu Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde doktora yapmadan önce kocasıyla tanıştığı başkent Xi'an'da kimya mühendisliği okudu. Mezun olduktan sonra şirketinin temelini oluşturacak ürün olan kolajen üzerinde çalışan bir ekibe liderlik etmek üzere Xi'an'daki mezun olduğu okula geri döndü.

Fan, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde misafir akademisyen olarak bir yıl geçirdikten sonra Çin'e döndü ve 2000 yılında Giant Biogene'i kurdu. Şirket, beş yıl sonra rekombinant kolajen üretme teknolojisinin patentini aldı ve Xi'an'da bir fabrika inşa etmeye başladı. İlk kolajen markasını 2009 yılında piyasaya sürdü ve sıkılaştırıcı cilt maskelerinden onarıcı spreylere kadar her şeyi üretti. Giant Biogene şu anda sekiz büyük markadan 100'den fazla ürüne sahip ve tıbbi jeller, takviyeler gibi alanlara da genişledi.